Zdraviji brauni na 3 načina sa „tajnim“ sastojcima

Za obožavaoce čokolade, popularni brauni je po pravilu među omiljenim kolačima. Nažalost, prečesto uživanje u ovoj čokoladnoj i kalorijskoj bombi može se loše odraziti na našu kilažu, pa je preporučljivo biti oprezan. A da li možemo uživati u brauniju na zdraviji način?

Na sreću, majstori plant based kulinarstva svakodnevno smišljaju zdravije opcije naših omiljenih jela i dezerata. Upravo iz njihove kuhinje donosimo vam ideje za 3 zdravije varijante braunija. Bonus im je da su plant based, posni i ne sadrže uobičajene sastojke životinjskog porekla – jaja i puter. Osim toga, ne sadrže ni brašno, ni ulje, a dodatni plus im je po jedan zdrav biljni „tajni“ sastojak koji nije uobičajen u ovoj vrsti kolača.

1) Veganski brauni sa tikvicama

Potrebno je:

Suvi sastojci:

  • 150 g šećera po izboru (običan, žuti, kokosov, …)
  • 130 g ovsenih pahuljica (samlevenih u prah)
  • 90 g čokoladnih mrvica (ili iseckane crne čokolade)
  • 50 kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica instant kafe u prahu (opciono)

Vlažni sastojci:

  • 200 g rendane tikvice
  • 120 g putera od orašastih plodova (po izboru – badem, kikiriki, lešnik)
  • 75 g biljnog mleka
  • aroma vanile

Postupak pripreme je jednostavan i možete ga celog obaviti u multipraktiku ili blenderu. Prvo ubacite suve sastojke (osim čokoladnih mrvica, njih želite cele) i isprocesirajte, a onda dodajte vlažne sastojke i ponovo uključite aparat i sve izblendairate. Na kraju dodajte čokoladne mrvice i ručno promešajte. Izlijte smesu u manji pleh (19x23 ili sl.) obložen papirom za pečenje. Brauni se peče 35-40 min na 180°C (kraće ako hoćete fadži varijantu, a duže onu suvlju teksturu).

2) Veganski brauni sa batatom (slatkim krompirom)

Potrebno je:

  • 450 g pečenog slatkog krompira (Izbockajte ga viljuškom i pecite u ljusci dok omekša – oko 45 min)
  • 200 g izgnječene banane (2 male banane)
  • 120 g biljnog mleka
  • 150 g mlevenih ovsenih pahuljica
  • 150 g šećera (običan, žuti, kokosov, …)
  • 50 g kakaoa
  • 50 g mlevenih badema (ili oraha ili lešnika)
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice cimeta (ili manje po ukusu)
  • 1/4 kašičice soli
  • 60 g čokoladnih mrvica (ili komadića crne čokolade)

U multipraktiku ili blenderu isprocesirajte prvo oljušteni batat sa bananama i biljnim mlekom. Zatim dodajte i ostale sastojke i izblendirajte. U pleh (19x23 ili sl.) obložen papirom za pečenje utisnite smesu (biće malo lepljiva). Brauni pecite 35-40 min na 180°C (nije čudno ako ostane malo vlažan). Pošto je ovo kolač bez glutena i jaja, bitno je sačekati najmanje 30-60 min da se dobro ohladi pre sečenja, da se ne bi mrvio. Možete ga preliti istopljenom čokoladom ako želite da bude bogatiji.

3) Veganski brauni sa pasuljem

Potrebno je:

  • 1 konzerva tamnog pasulja
  • 2 kašike mlevenog lana
  • 65 g vode
  • 60 g kikiriki putera
  • 40 g kakaoa
  • Vanila aroma
  • 50 g mlevenih ovsenih pahuljica
  • 110 g javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 75 g iseckane crne čokolade ili čokoladnih mrvica

Potopite 2 kašike mlevenog lana u 65 g vode i ostavite da odstoji 10-ak minuta da nabubri. Pasulj izvadite iz konzerve i u cediljci ga isperite pod mlazom vode. Stavite ga u multipraktik (blender), pa dodajte sve ostale sastojke, osim čokolade i mlevenog lana i dobro isprocesirajte. Kada se sve sjedinilo, dodajte i nabubreli mleveni lan i još malo izblendajte. Na kraju ručno umešajte iseckanu čokoladu i smesu stavite u mali pleh (23x15) obložen papirom za pečenje. Pecite brauni oko 25 min na 180°C. Normalno je da ostane mekan i vlažan. Sačekajte da se dobro ohladi pre sečenja (najbolje da odstoji malo u frižideru). Ova varijanta braunija je još ukusnija drugog dana, pa ne žurite da sve odmah pojedete.

Ovi recepti su plod mašte kreatorke profila @elavegan.