Brzi mediteranski ručak: Pečeni krompir sa povrćem i leblebijama uz tzatziki sos

Foto: Shutterstock/ Karina Klachuk

Mediteranska ishrana je širom sveta zadobila milione pristalica i to ne samo zbog toga što nosi epitet jedne od najzdravijih vrsta ishrane, već i zbog toga što je izuzetno bogata koloritom, ukusima i teksturama. Ova kuhinja ne prestaje da inspiriše kako profesionalne kuvare, tako i gastronomske entuzijaste. Ono što je krasi su: ukus, visoka nutritivna vrednost, raznovrsnost, ali i zgodna činjenica da se dopada većini ljudi. Danas predstavljamo recept sa modernim tvistom na ukuse i sastojke mediteranske kuhinje i to na plant based način. Donosimo recept za mediteransku činiju od pečenog krompira i povrća sa leblebijama koju ćemo poslužiti uz kremasti domaći tzatziki sos. Ovo jelo se vrlo jednostavno sprema, a učiniće da se osećate kao da uživate u ručku u nekom mediteranskom restoranu na obali mora. Osim ukusa naglašavamo da je u pitanju i vrlo hranljivo i zdravo jelo koje donosi dosta proteina, ali istovremeno i puno dragocenih vlakana, pa i gvožđa. Ovakva kombinacija nutrijenata čini da se nakon obroka osećamo sito, a istovremeno puni energije.

Recept koji predstavljamo je odličan primer kako zdrava ishrana nije ni dosadna, a ni komplikovana. Zgodna stvar je i što se ovo jelo sprema u nekoliko jednostavnih koraka i sa minimalnom količinom isprljanih sudova, što je vrlo važno kada smo pretrpani drugim obavezama. U pitanju je jelo koje je pogodno za modifikacije – možete izmeniti povrće koje dodajete, vrstu proteina (staviti pasulj ili sočivo umesto leblebija) ili začine koje ćete dodati.

Krompiri, koji su osnova ovog jela, nisu samo ukusna namirnica, već i daju sjajan osećaj sitosti. Oni su odličan izvor vlakana, ali i gvožđa, pod uslovom da dobro operete krompire i konzumirate ih zajedno sa opnom. Leblebije su takođe odličan izvor proteina, vlakana i gvožđa, a brokoli je bogat vitaminima i dodaje fitonutrijente – pre svega moćni sulforafan. Preporuka je da se brokoli iseče 40-ak minuta pre termičke obrade kako bi se maksimizirala proizvodnja sulforafana.

Za mediteransku činiju sa krompirom, povrćem i leblebijama je potrebno:

  • 600-700 g krompira (po mogućstvu mlađih i sa korom)
  • Maslinovo ulje
  • Korica limuna
  • Origano i majčina dušica po 1 kašičica i beli luk u granulama 1/2 kašičice
  • So, biber
  • 1 konzerva leblebija (ocediti od vode)
  • 1 glavica brokolija (odvojiti na cvetiće i svaki iseći uzdužno na 3-4 dela)
  • So, aleva paprika 1 kašičica, kumin 1/2 kašičice, čili u prahu (po ukusu)
  • Javorov sirup 2 kašičice (opciono)
  • Čeri paradajz 1 šaka (iseckan na polovine ili četvrtine u zavisnosti od veličine)
  • 15-ak pečenih badema (iseckati na krupno)

Za tzatziki sos:

  • 1 manji krastavac
  • 1 šolja gušćeg biljnog jogurta ili milerama (ako ga koristite, može i običan grčki jogurt)
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan)
  • 2 kašike seckane sveže mirođije (može i suva, ali sveža je bolja)
  • Sok od limuna - količina po ukusu
  • So i biber po ukusu

Postupak:

  1. Dok se rerna zagreva operite dobro krompire (zadržati koru ako je lepa zbog hranljivih sastojaka) i iseći ga na kriške (wedges). Stavite kriške krompira u dublju činiju, pa ih dobro promešajte sa rendanom koricom limuna, origanom, majčinom dušicom, belim lukom u granulama, malo soli, bibera i 2-3 kašike maslinovog ulja. Začinjene kriške krompira stavite u rernu da se peku na 200 °C oko 25 minuta;
  2. U istu ranije upotrebljenu činiju sipajte na dno još malo maslinovog ulja, pa mu dodajte so, alevu papriku, kumin, čili i malo javorovog sirupa. Dobro promešajte ove sastojke, a onda u njih dodajte oceđene leblebije iz konzerve i kriščice brokolije. Sve zajedno izmešajte;
  3. Nakon 25 minuta izvadite krompir i dodajte preko njega u isti pleh mešavinu leblebija i brokolija sa začinima. Sve u plehu lepo rasporedite i svo povrće stavite zajedno na pečenje još 20-ak minuta;
  4. Pripremite tzatziki tako što ćete prvo izrendati na krupno krastavac, ostaviti ga malo da odstoji, a onda iscediti iz njega što više tečnosti. Stavite rendani krastavac u činiju i dodajte mu ostale sastojke za tzatziki. Začinite solju i biberom po ukusu;
  5. Vaše mediteransko jelo sa krompirom i leblebijama poslužite u većim tanjirima tako što ćete na dno staviti sloj tzatzikija, a onda preko njega pečene krompire sa leblebijama i brokolijem. Završite jelo dodajući odozgo i naseckan svež čeri paradajz i usitnjene pečene bademe.

Ideju da ovako sjajne sastojke iskombinujemo u ovom zanimljivom jelu dala nam je Sara sa bloga www.plantbaes.com .