Hrskave čokoladne leblebije: Najzdravija slatka grickalica koja se sprema za tili čas

Foto: Shutterstock/Maslova Valentina

Danas vam donosimo jedno spasonosno rešenje za one momente kada nas kod kuće obuzme neodoljiva želja da nešto grickamo i to po mogućnosti - slatko. Kako da zadovoljimo ovu žudnju, a da pri tom ne posegnemo za nekom industrijskom grickalicom, koje po pravilu nisu najbolja vest za naše zdravlje? Postoje razna zdravija rešenja za povremeno grickanje, ali često zahtevaju dosta vremena za pripremu ili pregršt sastojaka. E pa evo jednog rešenja koje nije takvo, a za koje smo ideju pronašli na sjajnom Instagram profilu @epicmintleaves , koji je poznat upravo po brzim receptima koji koriste vrlo malo sastojaka. Kreator Fil Graf svoj profil i predstavlja kao mesto za „brze plant based recepte za zauzete ljude“.

Foto:Pixabay

Moram da priznam da me je ovaj recept oduševio i već planiram da ga pripremim čim ugrabim priliku. U pitanju je slatka „grickalica“ od leblebija sa čokoladom. I ne brinite, nije u pitanju varijanta nekakvog prelivanja čokoladom, što po pravilu traži vreme i podrazumeva prljanje i posuda i ruku i kuhinje. Ne. U pitanju je zapravo vrlo jednostavna ideja da se oceđene leblebije iz konzerve uvaljaju u smesu od kakaoa i javorovog sirupa uz dodatak semenki susama. A poznato je da kuvane leblebije kada se prepeku u rerni očvrsnu i postaju hrskave. Upravo to je i trik ovog recepta – da se leblebije obložene „čokoladnim“ prelivom sa dodatkom susama zapeku u rerni i postanu neodoljivo hrskave.

Rezultat je stvarno zdrava grickalica, koja ima dosta biljnih proteina i korisnih fitonutrijenata, a vrlo malo masnoće (i to većinski one zdravije – nezasićene) i malo zaslađivača u vidu javorovog sirupa. Možete upotrebiti leblebije iz konzerve, koje ste ocedili od tečnosti, ali i prethodno skuvanu suvu leblebiju.

Upotrebiti konzervu ili kuvati leblebiju: Kuvanje je znatno ekonomičnije rešenje

Lično, često sama kuvam leblebije, jer je to znatno isplativija varijanta. U Idea radnjama se na pr. ovih dana može naći pakovanje suve leblebije od 500 g po ceni od oko 180 din. Toliko obično košta jedna konzerva leblebije, a od ove suve, kad je sami skuvate, može dobiti količinu koja je jednaka sadržaju oko 6 konzervi. Ako niste do sada kuvali leblebiju, bitno je znati da pre kuvanja treba da odstoji preko noći u dosta vode da bi nabubrila i brže se skuvala. Sutradan je stavite u šerpu sa vodom i kuvajte dok ne omekša, a u vodu dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone, koja pomaže da se brže raskuvaju. Vreme kuvanja varira, a obično je oko 1 sat ili nešto više. Nemojte skuvati svih 500 g suve leblebije odjednom, jer ona dosta naraste dok se skuva. Dovoljno je 250 g suve, pa čak i manje, u zavisnosti od toga šta planirate da spremite (od 250 g suve leblebije dobije se količina kuvane jednaka sadržaju oko 3 konzerve).

Za pripremu hrskavih čokoladnih leblebija je potrebno:

  • 1 konzerva leblebije
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike javorovog sirupa (možete upotrebiti i neki drugi tečni zaslađivač)
  • 1 kašika susama (možete ga i preskočiti, ako ga ne volite)

Ispraznite konzervu sa leblebijama u cediljku, pa ih pod česmom isperite. U međuvremenu pomešajte kakao prah, susam i javorov sirup. Oceđenu leblebiju dodajte u ovu smesu i promešajte da se sve leblebije ravnomerno oblože čokoladnim prelivom. Veliki pleh iz rerne obložite papirom za pečenje i preko rasporedite pripremljene leblebije, pa stavite na pečenje. Pecite ih oko 25 min na 170-180 °C, dok ne očvrsnu i postanu blago hrskave. Nemojte ih presušiti i ne dozvolite da pregore, jer će obloga od kakaoa početi da gorči. Sačekajte da se pečene čokoladne leblebije ohlade, pa navalite na svoju grickalicu prepunu zdravih biljnih proteina.