Mediteranska večera za 20 minuta: Vege verzija „girosa“ uz obavezni tzatziki
Meditaranske ukuse svi volimo, a giros je jedno od onih jela po kojima mnogi pamte grčku kuhinju. Upravo je ovaj grčki specijalitet često inspiracija mnogim inovativnim šefovima i blogerima da pokušaju da naprave njegovu plant based verziju. Tako danas predstavljamo jedan brzi recept koji spaja sve ukuse tradicionalnog girosa, ali korišćenjem isključivo biljnih sastojaka. Iako je u pitanju zaista jednostavan recept (mnogo mnogo jednostavniji od nabadanja gomile začinjenog mesa na šipku i višesatnog pečenje na vatri), ukusa mu ne manjka, pa će svi ljubitelji mediteranskih aroma sigurno uživati. U to ime i ova slika prelepe grčke plaže da vas dodatno inspiriše dok pripremate ovu biljnu majstoriju.
Za pripremu ovog recepta potrošićete garantovano ne više od 20 minuta, što ga čini odličnom opcijom za brzu, a ipak zdravu večeru. Glavni sastojak je tofu, koji je odličan izvor biljnih proteina, što čini ovo jelo vrlo hranljivim. Tofu je zapravo zvezda ovog recepta, jer u kombinaciji sa odgovarajućim začinima ima zadatak da bude zamena za piletinu. Da bi dobili najukusnijii tofu primenićemo specifičan način pripreme – naime, prvo ćemo ga narendati, što će nam doneti veliku površinu preko koje on može da upije sve začine i arome.
Za pripremu tzatziki-ja sa krastavcem može se upotrebiti grčki jogurt, biljni jogurt ili biljni mileram, uz dodatak mirođije i nane. Za začinjavanje tofua kako bi dobio taj sjajni mediteranski šmek, preporučujemo kombinaciju origana, majčine dušice, belog luka u prahu i maslinovog ulja. U nastavku je i reels sa profila @glowdiaries_ na kome možete pogledati kako izgleda priprema ove veganske varijante „girosa“.
Za mediteranski vege „giros“ sa tofuom uz tzatziki potrebno je:
Za začinjeni tofu (a la „giros“):
- 300 g tofua (čvršćeg)
- 2 kašike soja sosa
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice majčine dušice
- 1/3 kašičice belog luka u granulama
- So i biber po ukusu
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- Malo soka od limuna
Za tzatziki salatu potrebno je:
- 1/2 šolje grčkog jogurta, biljnog jogurta ili biljnog milerama
- Sveša mirođija iseckana (količina po ukusu)
- Sveža nana ili sušena (po ukusu)
- 1/2 većeg krastavca – sveže narendanog i oceđenog od viška tečnosti
- Sok od limuna (po ukusu)
- So
Za formiranje vege „giros“ vrep-ova potrebno je:
- 2 kom. pita hleba ili manjih tortilja (zagrejati ih na tiganju da omekšaju)
- 1 svež paradajz (nasečen na tanke kriške)
- 1 manji crveni luk (nasečen na tanka rebarca)
- Kriške svežeg krastavca
- Nekoliko listova zelene salate nasečenih na tračice
Postupak:
- Izrendajte tofu u dubljoj posudi na krupnije pomoću običnih rendi. Prelijte rendani tofu soja sosom, dodajte origano i majčinu dušicu i promešajte;
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa propržite tofu na umerenoj vatri dok ne porumeni – 5-10 minuta. Skinite ga sa vatre, pa mu dodajte beli luk u granulama, a zatim posolite i pobiberite po ukusu i završite sa nekoliko kapi soka od limuna;
- Za tzatziki narendajte krastavac i istisnite iz njega višak tečnosti. Dodajte mu naseckanu mirođiju i mentu, so, nacedite soka od limuna i sve dobro promešajte;
- Operite i nasecite povrće za toping;
- Da servirate ove vege tofu „giros“ vrep-ove zagrejte pita hleb ili tortilje, premažite ih na sredini sa debljim slojem tzatziki-ja, preko stavite začinjene pržene mrvice tofua, a onda odozgo sveže povrće kao toping.
Ako želite, po ukusu možete da dodate i malo omiljenog ljutog sosa, a onda preklopite i odmah navalite.