Recept za najukusnije energetske štanglice koje brzo možete da napravite kod kuće: Oduševićete se!
Ako želite da uštedite novac na energetskim štanglicama, zašto ih ne biste napravili sami kod kuće? Ove veganske energetske štanglice lako se prave i odličan su način da kreirate zdrav, biljni užitak prilagođen svojim ukusima. Možete ih kombinovati sa hranljivim sastojcima poput semenki, orašastih plodova i suvog voća, koji pružaju stalan izvor energije tokom dana. Seme poput čije, lanenog ili bundeve bogato je vlaknima i zdravim mastima, dok orašasti plodovi dodaju proteine i hrskavost. Suvo voće poput urmi, kajsija ili grožđa unosi prirodnu slatkoću i esencijalne vitamine, a komadići crne čokolade mogu dodati malo luksuza bez previše šećera.
Recepti za veganske užine bogate proteinima
Sirove energetske štanglice od kajsije i đumbira
Ove sirove veganske energetske štanglice su lake za pripremu i fantastičnog su ukusa. Budući da su sirove, potrebna je minimalna priprema. Preporuka je čuvati ih u frižideru kako bi održale čvrstu strukturu.
Sastojci:
- 200 g suvih kajsija (plus dodatne za dekoraciju)
- 4 kašike javorovog sirupa
- 100 g kokosovog ulja
- 200 g ovsenih pahuljica
- 2 kašike mlevenog đumbira
- 60 g lešnika
- 60 g pistaća
- 60 g semena bundeve
- 80 g crne čokolade
Uputstvo:
- Stavite kajsije u malu posudu i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da se natapaju 5 minuta (ovo će pomoći da se lakše usitne), zatim ih procedite i prebacite u blender zajedno sa javorovim sirupom i kokosovim uljem. Miksajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.
- Dodajte ovsene pahuljice i đumbir u blender i miksajte nekoliko puta dok se većina ne sjedini. Zatim prebacite sadržaj blendera u posudu za mešanje.
- Grubo iseckajte lešnike i pistaće, pa ih dodajte u posudu zajedno sa semenom bundeve. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
- Obložite četvrtastu posudu papirom za pečenje i prelijte smesu u posudu. Poravnajte vrh, dekorišite kajsijama na vrhu i ponovo poravnajte, pritiskajući kajsije u smesu.
- Stavite posudu u frižider na 2 sata.
- Isecite štanglice i izvadite ih iz posude.
- Otopite čokoladu u mikrotalasnoj ili na pari. Kada se čokolada otopi, prebacite je u malu čašu ili posudu i umočite kraj svake štanglice u čokoladu.
- Čuvajte štanglice u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.
Čoko-štanglice
Bogate vlaknima i hranljivim sastojcima, ove veganske štanglice su odlična užina za duge dane ili pre treninga.
Sastojci
- 100 g badema, grubo iseckanih (dodatna šaka za dekoraciju)
- 50 g semena suncokreta
- 50 g semena bundeve
- 1 jabuka, isečena na male i tanke komade
- 6 urmi bez koštica
- 3 kašike orašastog putera po izboru
- 3 kašike javorovog sirupa
- 2 kašike biljnog mleka
- 50 g crne čokolade
Uputstvo
- Zagrijte rernu na 150°C.
- Dodajte iseckanu jabuku na veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u rerni 25 minuta, dok komadići jabuke ne postanu prilično suvi.
- Zatim dodajte javorov sirup i urme u tiganj na srednjoj temperaturi. Sve dobro promešajte, a kada javorov sirup počne da vri, dodajte orašasti puter. Koristeći drvenu kašiku, zgnječite urme dok ne dobijete lepljivu pastu. Dodajte biljno mleko i sve dobro promešajte.
- Dodajte iseckane bademe, semena suncokreta, semena bundeve i pečene komade jabuke. Sve dobro promešajte dok se svi sastojci ne oblože lepljivom pastom od urmi.
- Prebacite smesu u kalup za hleb obložen papirom za pečenje. Rasporedite smesu u kalupu i kašikom dobro pritisnite smesu. Stavite kalup u frižider da se stegne 30 minuta.
- U međuvremenu, otopite crnu čokoladu. Izvadite kalup iz frižidera, prelijte otopljenom čokoladom i pospite seckanim bademima. Stavite kalup u zamrzivač da se stegne 2-3 sata.
- Izvadite iz zamrzivača i iseckajte na debele štanglice. Štanglice će biti malo lepljive, tako da je najbolje da ih čuvate u zamrzivaču.
Kremaste Energetske Štanglice od Brusnice
Ove kremaste energetske štanglice od brusnice su odlična užina nakon treninga i pune su biljnih proteina. Koristeći hranljive bademe, indijske orahe i seme bundeve, štanglice pomažu u oporavku nakon vežbanja i ’boost-uju’ vaše mišiće.
Sastojci:
- 100 g orašastih plodova (npr. kombinacija indijskog oraha i badema)
- 250 g urmi
- 1 kašika kakao praha
- 2 kašike kikiriki putera
- Prstohvat soli
- 75 g suvih brusnica
- 30 g semena bundeve
- 50 g crne čokolade čokolade (opciono)
Priprema:
- U secku ili blenderu izblendajte orašaste plodove nekoliko sekundi.
- Uklonite koštice iz urmi i dodajte ih u blender, zajedno sa kakao prahom, soli i kikiriki puterom, i blendajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Konzistencija smese treba da bude lepljiva, ako nije - dodajte malo vode i ponovo blendajte.
- Zatim dodajte brusnice i semena bundeve i blendajte još nekoliko sekundi da se sjedine.
- Rasporedite smesu u pravougaonom plehu obloženom papirom za pečenje.
- Koristite dno čaše da je pritisnete u ravnom sloju i stavite u frižider da se malo stegne.
- Izvadite iz pleha i isecite na jednake delove
- Opciono, možete otopiti crnu čokoladu i preliti je preko pločica.