Recept za najukusnije energetske štanglice koje brzo možete da napravite kod kuće: Oduševićete se!

Foto: Shutterstock/FataneRahimi

Ako želite da uštedite novac na energetskim štanglicama, zašto ih ne biste napravili sami kod kuće? Ove veganske energetske štanglice lako se prave i odličan su način da kreirate zdrav, biljni užitak prilagođen svojim ukusima. Možete ih kombinovati sa hranljivim sastojcima poput semenki, orašastih plodova i suvog voća, koji pružaju stalan izvor energije tokom dana. Seme poput čije, lanenog ili bundeve bogato je vlaknima i zdravim mastima, dok orašasti plodovi dodaju proteine i hrskavost. Suvo voće poput urmi, kajsija ili grožđa unosi prirodnu slatkoću i esencijalne vitamine, a komadići crne čokolade mogu dodati malo luksuza bez previše šećera.

Recepti za veganske užine bogate proteinima

Sirove energetske štanglice od kajsije i đumbira

Ove sirove veganske energetske štanglice su lake za pripremu i fantastičnog su ukusa. Budući da su sirove, potrebna je minimalna priprema. Preporuka je čuvati ih u frižideru kako bi održale čvrstu strukturu.

Sastojci:

  • 200 g suvih kajsija (plus dodatne za dekoraciju)
  • 4 kašike javorovog sirupa
  • 100 g kokosovog ulja
  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 2 kašike mlevenog đumbira
  • 60 g lešnika
  • 60 g pistaća
  • 60 g semena bundeve
  • 80 g crne čokolade

Uputstvo:

  1. Stavite kajsije u malu posudu i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da se natapaju 5 minuta (ovo će pomoći da se lakše usitne), zatim ih procedite i prebacite u blender zajedno sa javorovim sirupom i kokosovim uljem. Miksajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.
  2. Dodajte ovsene pahuljice i đumbir u blender i miksajte nekoliko puta dok se većina ne sjedini. Zatim prebacite sadržaj blendera u posudu za mešanje.
  3. Grubo iseckajte lešnike i pistaće, pa ih dodajte u posudu zajedno sa semenom bundeve. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
  4. Obložite četvrtastu posudu papirom za pečenje i prelijte smesu u posudu. Poravnajte vrh, dekorišite kajsijama na vrhu i ponovo poravnajte, pritiskajući kajsije u smesu.
  5. Stavite posudu u frižider na 2 sata.
  6. Isecite štanglice i izvadite ih iz posude.
  7. Otopite čokoladu u mikrotalasnoj ili na pari. Kada se čokolada otopi, prebacite je u malu čašu ili posudu i umočite kraj svake štanglice u čokoladu.
  8. Čuvajte štanglice u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.

Čoko-štanglice

Bogate vlaknima i hranljivim sastojcima, ove veganske štanglice su odlična užina za duge dane ili pre treninga.

Sastojci

  • 100 g badema, grubo iseckanih (dodatna šaka za dekoraciju)
  • 50 g semena suncokreta
  • 50 g semena bundeve
  • 1 jabuka, isečena na male i tanke komade
  • 6 urmi bez koštica
  • 3 kašike orašastog putera po izboru
  • 3 kašike javorovog sirupa
  • 2 kašike biljnog mleka
  • 50 g crne čokolade

Uputstvo

  1. Zagrijte rernu na 150°C.
  2. Dodajte iseckanu jabuku na veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u rerni 25 minuta, dok komadići jabuke ne postanu prilično suvi.
  3. Zatim dodajte javorov sirup i urme u tiganj na srednjoj temperaturi. Sve dobro promešajte, a kada javorov sirup počne da vri, dodajte orašasti puter. Koristeći drvenu kašiku, zgnječite urme dok ne dobijete lepljivu pastu. Dodajte biljno mleko i sve dobro promešajte.
  4. Dodajte iseckane bademe, semena suncokreta, semena bundeve i pečene komade jabuke. Sve dobro promešajte dok se svi sastojci ne oblože lepljivom pastom od urmi.
  5. Prebacite smesu u kalup za hleb obložen papirom za pečenje. Rasporedite smesu u kalupu i kašikom dobro pritisnite smesu. Stavite kalup u frižider da se stegne 30 minuta.
  6. U međuvremenu, otopite crnu čokoladu. Izvadite kalup iz frižidera, prelijte otopljenom čokoladom i pospite seckanim bademima. Stavite kalup u zamrzivač da se stegne 2-3 sata.
  7. Izvadite iz zamrzivača i iseckajte na debele štanglice. Štanglice će biti malo lepljive, tako da je najbolje da ih čuvate u zamrzivaču.

Kremaste Energetske Štanglice od Brusnice

Ove kremaste energetske štanglice od brusnice su odlična užina nakon treninga i pune su biljnih proteina. Koristeći hranljive bademe, indijske orahe i seme bundeve, štanglice pomažu u oporavku nakon vežbanja i ’boost-uju’ vaše mišiće.

Sastojci:

  • 100 g orašastih plodova (npr. kombinacija indijskog oraha i badema)
  • 250 g urmi
  • 1 kašika kakao praha
  • 2 kašike kikiriki putera
  • Prstohvat soli
  • 75 g suvih brusnica
  • 30 g semena bundeve
  • 50 g crne čokolade čokolade (opciono)

Priprema:

  1. U secku ili blenderu izblendajte orašaste plodove nekoliko sekundi.
  2. Uklonite koštice iz urmi i dodajte ih u blender, zajedno sa kakao prahom, soli i kikiriki puterom, i blendajte dok se sve dobro ne sjedini.
  3. Konzistencija smese treba da bude lepljiva, ako nije - dodajte malo vode i ponovo blendajte.
  4. Zatim dodajte brusnice i semena bundeve i blendajte još nekoliko sekundi da se sjedine.
  5. Rasporedite smesu u pravougaonom plehu obloženom papirom za pečenje.
  6. Koristite dno čaše da je pritisnete u ravnom sloju i stavite u frižider da se malo stegne.
  7. Izvadite iz pleha i isecite na jednake delove
  8. Opciono, možete otopiti crnu čokoladu i preliti je preko pločica.