Savršena ideja za bogati obrok: Francuska supa od luka sa posnom mocarelom
Možda deluje jednostavno - samo luk i supa, zar ne? Ali iza ove bogate supe krije se vekovna tradicija. Francuska supa od luka (Soupe à l’oignon) vuče korene još iz antičkog Rima, ali je svoju pravu slavu stekla u Parizu, gde su je služili kao kasnonoćni obrok u bistroima i na pijacama. Bila je jelo za narod - jeftina, hranljiva i neverovatno ukusna.
Danas je poznajemo kao raskošnu, aromatičnu supu sa karamelizovanim lukom, bogatim bujonom i zapečenim hlebom sa sirom. I da - iako je originalno uključivala goveđi bujon i mlečni sir, lako se pretvara u plant-based verziju, bez kompromisa na ukusu.
Zašto je odlična opcija?
Zato što je ovo jelo koje se “spremi samo”, dok vi u radite druge stvari. Većinu vremena luk se lagano karamelizuje, a vaše je samo da povremeno promešate. Na kraju dana, dobijete činiju topline, savršen balans slanog, slatkastog, bogatog i svežeg - idealno za kišne dane, večere uz film ili kad vam treba nešto što stvarno "leči".
Recept za posnu francusku supu sa lukom
Sastojci za supu:
- ¼ šolje veganskog putera ili maslinovog ulja (ili kombinacija oba)
- 4 srednja luka, isečena na listiće
- ¾ kašičice šećera
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 ½ kašičica sušenog timijana
- ¾ šolje crnog vina (*videti napomenu)
- 3 kašike običnog brašna
- 2 litra povrtnog bujona sa smanjenim udelom soli
- 2 lovorova lista
- 1 ½ kašičica morske soli (ili po ukusu)
- Sveže mleven biber, po ukusu
- 1 baget, isečen i tostiran
Sastojci za "Mocarela" sir od indijskih oraha:
- ¼ šolje sirovih indijskih oraha, potopljenih u vodi 2 sata (*videti napomenu za bržu metodu)
- 1 ¼ šolje nezaslađenog biljnog mleka, zagrejanog (paziti da se ne pregreje)
- 2 kašike tapioka brašna/skroba
- 1 kašika nutritivnog kvasca
- 2 kašičice limunovog soka
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ¾ kašičice morske soli
Priprema:
- U velikom loncu zagrejte puter ili ulje na srednje niskoj temperaturi. Dodajte luk i šećer. Pržite uz često mešanje dok luk ne postane potpuno mekan i karamelizovan, oko 40-50 minuta.
- Dodajte beli luk i timijan. Pržite još 30-60 sekundi.
- Sipajte crno vino i pojačajte vatru dok ne provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte 10–15 minuta dok vino ne ispari.
- Umutite brašno u luk i smanjite vatru. Kuvajte 1 minut uz neprestano mešanje da se brašno ne zalepi ili zagori.
- Dodajte bujon, lovor, so i biber. Pojačajte vatru dok ne počne da vri, zatim smanjite i ostavite da lagano krčka 10-15 minuta.
- Dok se supa krčka, pripremite sir: Ocedite indijske orahe i bacite vodu u kojoj su stajali. Ubacite sve sastojke u blender i blendujte dok smesa ne postane potpuno glatka. Prespite smesu u manji lonac i stavite na srednju vatru. Mešajte često kako se ne bi zalepila. Sastružite ivice i dno po potrebi. Sir će početi da se zgušnjava i postane blago rastegljiv. Ovo traje oko 3-5 minuta. Sklonite s vatre.
- Kada je supa gotova, izvadite lovorove listove i probajte - dodajte još začina po ukusu.
- Pažljivo sipajte supu u posude koje mogu da idu u rernu. Napunite ih do pola, ubacite 1-2 kriške tostiranog hleba u svaku. Potom dodajte još supe preko hleba (ali ne do vrha). Na svaku krišku stavite kašiku sira.
- Stavite posude u rernu na pleh obložen papirom za pečenje (za slučaj da sir iscuri). Pecite 2-3 minuta dok se sir ne zapeče i lagano porumeni. Pazite da ne izgori.
Napomene:
- Brže potapanje oraha: Prokuvajte vodu, sklonite sa ringle, dodajte indijske orahe i ostavite poklopljeno 15-20 minuta.
- Vino: Možete preskočiti ovaj korak ukoliko postite.
- Ostatak sira: Može da stoji u frižideru 3–5 dana. Samo ga podgrejte i dodajte malo biljnog mleka ako je previše gust.
- Dodatak: Pospite svežim vlascem za boju i dodatnu svežinu.