Napravite uskršnji meni bez namirnica životinjskog porekla: Uz pun ukus i praznični duh

Foto: Shutterstock

Uskrs je jedan od onih praznika koji uvek nosi posebnu dozu radosti, vreme kad se okupljamo oko stola, delimo priče, osmehe i omiljena jela. Bilo da ste od onih koji dan započinju uz zvuke jutarnje liturgije, ili više volite neformalna okupljanja uz kafu i kolače, jedno je sigurno - Uskrs se slavi uz bogatu trpezu i drage ljude.

Dok se mnoge uskršnje trpeze oslanjaju na mesna jela i klasične specijalitete, sve je više vas koji birate da praznik provedete na malo drugačiji način - sa jelima koja su u potpunosti biljnog porekla, ali nimalo ne zaostaju u bogatstvu ukusa, mirisa i praznične raskoši. Plant-based kuhinja vam nudi prostor da budete kreativni, da se igrate sa sezonskim namirnicama, i da iznenadite goste jelima koja osvajaju na prvi zalogaj.

Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, u nastavku vas čekaju tri praznične ideje koje mogu da čine kompletnu uskršnju trpezu: predjelo koje otvara apetit, glavno jelo koje je i srdačno i svečano, i dezert koji zaokružuje praznik na najslađi način. Sve bez namirnica životinjskog porekla, a opet bogato, ukusno i u duhu Uskrsa.

Predlog recepta za predjelo - Pirinčane loptice punjene maslinama

Pirinčane loptice punjene maslinama (italijanski aranćini bez sira) prženi su u air fryer-u, stvarajući savršen zlatno-smeđi hrskavi spoljašnji sloj bez potrebe za previše ulja.

Sastojci:

  • 2 kašičice mlevenog lanenog semena
  • ½ šolje konzerviranih leblebija, sa tečnošću
  • 1⅓ šolje kuvane smeđe Arborio pirinča, ohlađene
  • 2 kašičice nutritivnog kvasca
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • ¼ kašičice sušenog origana, zgnječenog
  • So, po ukusu
  • Sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 9 zelenih maslina punjenih paprikama
  • 9 pikantnih paprika
  • ½ šolje prezli
  • Sos po želji
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. U maloj činiji pomešajte mleveno laneno seme i 2 kašičice vode. Ostavite da odstoji 5 minuta.
  2. U velikoj činiji izgnječite leblebije viljuškom dok ne postanu skoro glatke. Dodajte mešavinu lanenog semena, pirinač, nutritivni kvasac, beli luk i origano. Posolite i pobiberite po ukusu.
  3. Unutrašnjost svake paprike napunite zelenom maslinom. Podelite smesu od pirinča na devet delova. Svaki deo smese obavijte oko napunjene paprike i formirajte kuglu.
  4. Stavite prezle u plitku posudu. Uvaljajte svaku kuglu u prezle, lagano pritiskajući da se oblaže.
  5. Zagrejte fritezu na 190°C. Stavite kuglice u fryer u jednom sloju. (Ako je potrebno, pržite u serijama.) Pržite 8 minuta, ili dok ne postanu blago smeđe i hrskave, okrenuvši ih jednom tokom prženja.
  6. Poslužite ih uz željeni sos.

Predlog recepta za glavno jelo - Lazanja ‘primavera’

Ova prolećna veganska lazanja je lagana, kremasta i prepuna osvežavajućih ukusa zahvaljujući slojevima od tikvica, praziluka i aromatičnog pirea od graška.

Sastojci za lazanju:

  • 500 g kora za lazanje

Za sloj od tikvica i praziluka:

  • 3 srednja praziluka
  • 30 ml (2 kašike) maslinovog ulja
  • 1,4 kg tikvica (4 velike)
  • 180 ml (¾ šolje) belog vina
  • 3 kašike kapara, sitno seckanih (ili kiselih krastavčića)
  • So i biber po ukusu

Za sloj od zelenog graška:

  • 400 g (3 šolje) smrznutog sitnog graška ili običnog graška
  • 2 mala čena belog luka
  • 15 listova sveže nane
  • Prstohvat čilija (opciono)
  • ½ kašike belog miso paste
  • 2-3 kašike limunovog soka + rendana korica 1 limuna
  • So i biber po ukusu

Za bešamel (ili zamena za bešamel):

  • 780 ml (3¼ šolje) biljnog mleka
  • 1 glavica pečenog belog luka
  • 2 kašičice belog miso paste
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 80 ml (⅓ šolje) maslinovog ulja (ili 100 g veganskog putera)
  • 85 g (⅔ šolje) običnog brašna
  • 1 kašičica soli (po ukusu)
  • ¼ kašičice bibera (po ukusu)
  • Sveže izrendan muskatni oraščić, po ukusu
Foto: Shutterstock

Priprema:

Sloj od tikvica i praziluka:

  1. Odstraniti tamnozeleni deo praziluka i zadržati beli i svetlozeleni deo. Dobro oprati i tanko iseći.
  2. Tikvice tanko narezati pomoću mandoline ili oštrim nožem.
  3. Zagrejati maslinovo ulje u velikoj tiganju. Dodati praziluk i dinstati dok ne omekša i postane kremast. Izvaditi i ostaviti sa strane.
  4. Deglazirati tiganj polovinom vina, dodati polovinu tikvica i dinstati dok ne omekšaju.
  5. Izvaditi iz tiganja, dodati ostatak vina i preostale tikvice i takođe dinstati.
  6. Vratiti praziluk i tikvice u tiganj, dodati kapare, posoliti, pobiberiti i ostaviti sa strane.

Sloj od graška:

  1. Prokuvati vodu i pripremiti činiju sa hladnom vodom.
  2. Ubaciti smrznuti grašak u ključalu vodu i kuvati prema uputstvu.
  3. Ocediti i odmah prebaciti u hladnu vodu da bi zadržao boju. Ponovo ocediti.
  4. U blender staviti grašak, beli luk, nanu, čili, miso, limunov sok i koricu. Miksati dok ne postane kremasto (dodati malo vode po potrebi). Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Bešamel:

  1. Odmeriti mleko. U blender staviti pečeni beli luk, miso pastu i nutritivni kvasac sa 240 ml mleka i izblendati.
  2. U velikom šerpi na laganoj vatri zagrejati ulje. Postepeno dodavati brašno i mešati dok ne postane glatko. Kuvati par minuta dok ne nestane ukus sirovog brašna, ali ne dozvoliti da potamni.
  3. Smanjiti temperaturu i uz stalno mešanje dodavati mleko. U početku će se smesa brzo zgusnuti, ali će postati glatka kad se doda ostatak mleka.
  4. Kuvati dok se ne zgusne, pa dodati so, biber i muskatni oraščić po ukusu.

Sklapanje lazanje:

  1. Rernu zagrejati na 180 °C (ili 160 °C sa ventilatorom).
  2. U posudu za pečenje staviti tanak sloj smese od tikvica. Prekriti slojem testenine.
  3. Preko toga rasporediti polovinu preostale smese od tikvica, pa opet sloj testenine.
  4. Potom staviti sav pire od graška, pa još jedan sloj testenine.
  5. Na to ide ostatak smese od tikvica i još jedan sloj testenine. Premazati ga sa 1 kašikom vode da ne bi upio previše bešamela.
  6. Na kraju preliti bešamelom.
  7. Peći 30 minuta, zatim pojačati temperaturu na 220 °C i peći još 10 minuta dok ne porumeni.
  8. Ostaviti da se ohladi barem 1 sat pre sečenja. Još je ukusnija sutradan. Ostatke čuvati u frižideru do 5 dana ili zamrznuti.

Salata: Pored predjela i glavog jela možete spremiti salatu koju želite, moja preporuka je vitaminska bomba (mešavina sveže rendane cvekle, šargarepe, crvenog kupusa i mladog luka, sa dodatkom jabukovog sirćeta - u količinama nećete pogrešiti, zavisi šta biste voleli da dominira).

Predlog recepta za dezert - Karamel bajadere

Ove veganske karamel kocke bez pečenja su savršena kombinacija orašaste podloge, bogatog karamel fila od urmi i glazure od kakaoa.

Sastojci za podlogu:

  • 150 g indijskih oraha
  • 50 g ovsenih pahuljica
  • 4 urme bez koštica
  • 50 g kokosovog ulja, istopljenog

Za fil:

  • 350 g urmi bez koštica
  • 125 ml nezaslađenog bademovog mleka
  • 25 ml javorovog sirupa
  • 150 g kokosovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 150 g kokosovog ulja
  • 5 kašika kakao praha
  • 2 kašičice javorovog sirupa
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Podmažite kvadratni pleh (20 cm) i obložite ga papirom za pečenje. U seckalicu ubacite indijske orahe i ovsene pahuljice, pa ih usitnite u mrvice. Dodajte urme i kokosovo ulje, pa sve blendajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Prebacite u pleh i kašikom je pritisnite kako biste formirali ravnomeran sloj. Stavite u frižider dok pripremate fil.
  2. Za fil, stavite urme, bademovo mleko, javorov sirup i kokosovo ulje u šerpu, dodajte prstohvat soli i zagrevajte dok ne provri. Kuvajte 2-3 minuta, dok urme ne omekšaju. Malo prohladite, pa prebacite u blender, dodajte vanilu i izmiksajte u glatki karamel. Ako je fil previše sladak, dodajte još malo soli po ukusu. Prelijte preko ohlađene podloge i poravnajte. Vratite u frižider dok pripremate glazuru.
  3. U šerpici lagano zagrejte kokosovo ulje dok se ne istopi. Sklonite sa ringle, dodajte kakao i javorov sirup, pa sve dobro umutite da ne ostanu grudvice. Ostavite da se malo prohladi (oko 10 minuta), zatim prelijte preko karamela i vratite u frižider na minimum 3 sata, dok se ne stegne. Isecite na kocke i čuvajte u frižideru do 7 dana.