Napravite uskršnji meni bez namirnica životinjskog porekla: Uz pun ukus i praznični duh
Uskrs je jedan od onih praznika koji uvek nosi posebnu dozu radosti, vreme kad se okupljamo oko stola, delimo priče, osmehe i omiljena jela. Bilo da ste od onih koji dan započinju uz zvuke jutarnje liturgije, ili više volite neformalna okupljanja uz kafu i kolače, jedno je sigurno - Uskrs se slavi uz bogatu trpezu i drage ljude.
Dok se mnoge uskršnje trpeze oslanjaju na mesna jela i klasične specijalitete, sve je više vas koji birate da praznik provedete na malo drugačiji način - sa jelima koja su u potpunosti biljnog porekla, ali nimalo ne zaostaju u bogatstvu ukusa, mirisa i praznične raskoši. Plant-based kuhinja vam nudi prostor da budete kreativni, da se igrate sa sezonskim namirnicama, i da iznenadite goste jelima koja osvajaju na prvi zalogaj.
Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, u nastavku vas čekaju tri praznične ideje koje mogu da čine kompletnu uskršnju trpezu: predjelo koje otvara apetit, glavno jelo koje je i srdačno i svečano, i dezert koji zaokružuje praznik na najslađi način. Sve bez namirnica životinjskog porekla, a opet bogato, ukusno i u duhu Uskrsa.
Predlog recepta za predjelo - Pirinčane loptice punjene maslinama
Pirinčane loptice punjene maslinama (italijanski aranćini bez sira) prženi su u air fryer-u, stvarajući savršen zlatno-smeđi hrskavi spoljašnji sloj bez potrebe za previše ulja.
Sastojci:
- 2 kašičice mlevenog lanenog semena
- ½ šolje konzerviranih leblebija, sa tečnošću
- 1⅓ šolje kuvane smeđe Arborio pirinča, ohlađene
- 2 kašičice nutritivnog kvasca
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- ¼ kašičice sušenog origana, zgnječenog
- So, po ukusu
- Sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 9 zelenih maslina punjenih paprikama
- 9 pikantnih paprika
- ½ šolje prezli
- Sos po želji
Priprema:
- U maloj činiji pomešajte mleveno laneno seme i 2 kašičice vode. Ostavite da odstoji 5 minuta.
- U velikoj činiji izgnječite leblebije viljuškom dok ne postanu skoro glatke. Dodajte mešavinu lanenog semena, pirinač, nutritivni kvasac, beli luk i origano. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Unutrašnjost svake paprike napunite zelenom maslinom. Podelite smesu od pirinča na devet delova. Svaki deo smese obavijte oko napunjene paprike i formirajte kuglu.
- Stavite prezle u plitku posudu. Uvaljajte svaku kuglu u prezle, lagano pritiskajući da se oblaže.
- Zagrejte fritezu na 190°C. Stavite kuglice u fryer u jednom sloju. (Ako je potrebno, pržite u serijama.) Pržite 8 minuta, ili dok ne postanu blago smeđe i hrskave, okrenuvši ih jednom tokom prženja.
- Poslužite ih uz željeni sos.
Predlog recepta za glavno jelo - Lazanja ‘primavera’
Ova prolećna veganska lazanja je lagana, kremasta i prepuna osvežavajućih ukusa zahvaljujući slojevima od tikvica, praziluka i aromatičnog pirea od graška.
Sastojci za lazanju:
- 500 g kora za lazanje
Za sloj od tikvica i praziluka:
- 3 srednja praziluka
- 30 ml (2 kašike) maslinovog ulja
- 1,4 kg tikvica (4 velike)
- 180 ml (¾ šolje) belog vina
- 3 kašike kapara, sitno seckanih (ili kiselih krastavčića)
- So i biber po ukusu
Za sloj od zelenog graška:
- 400 g (3 šolje) smrznutog sitnog graška ili običnog graška
- 2 mala čena belog luka
- 15 listova sveže nane
- Prstohvat čilija (opciono)
- ½ kašike belog miso paste
- 2-3 kašike limunovog soka + rendana korica 1 limuna
- So i biber po ukusu
Za bešamel (ili zamena za bešamel):
- 780 ml (3¼ šolje) biljnog mleka
- 1 glavica pečenog belog luka
- 2 kašičice belog miso paste
- 2 kašike nutritivnog kvasca
- 80 ml (⅓ šolje) maslinovog ulja (ili 100 g veganskog putera)
- 85 g (⅔ šolje) običnog brašna
- 1 kašičica soli (po ukusu)
- ¼ kašičice bibera (po ukusu)
- Sveže izrendan muskatni oraščić, po ukusu
Priprema:
Sloj od tikvica i praziluka:
- Odstraniti tamnozeleni deo praziluka i zadržati beli i svetlozeleni deo. Dobro oprati i tanko iseći.
- Tikvice tanko narezati pomoću mandoline ili oštrim nožem.
- Zagrejati maslinovo ulje u velikoj tiganju. Dodati praziluk i dinstati dok ne omekša i postane kremast. Izvaditi i ostaviti sa strane.
- Deglazirati tiganj polovinom vina, dodati polovinu tikvica i dinstati dok ne omekšaju.
- Izvaditi iz tiganja, dodati ostatak vina i preostale tikvice i takođe dinstati.
- Vratiti praziluk i tikvice u tiganj, dodati kapare, posoliti, pobiberiti i ostaviti sa strane.
Sloj od graška:
- Prokuvati vodu i pripremiti činiju sa hladnom vodom.
- Ubaciti smrznuti grašak u ključalu vodu i kuvati prema uputstvu.
- Ocediti i odmah prebaciti u hladnu vodu da bi zadržao boju. Ponovo ocediti.
- U blender staviti grašak, beli luk, nanu, čili, miso, limunov sok i koricu. Miksati dok ne postane kremasto (dodati malo vode po potrebi). Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Bešamel:
- Odmeriti mleko. U blender staviti pečeni beli luk, miso pastu i nutritivni kvasac sa 240 ml mleka i izblendati.
- U velikom šerpi na laganoj vatri zagrejati ulje. Postepeno dodavati brašno i mešati dok ne postane glatko. Kuvati par minuta dok ne nestane ukus sirovog brašna, ali ne dozvoliti da potamni.
- Smanjiti temperaturu i uz stalno mešanje dodavati mleko. U početku će se smesa brzo zgusnuti, ali će postati glatka kad se doda ostatak mleka.
- Kuvati dok se ne zgusne, pa dodati so, biber i muskatni oraščić po ukusu.
Sklapanje lazanje:
- Rernu zagrejati na 180 °C (ili 160 °C sa ventilatorom).
- U posudu za pečenje staviti tanak sloj smese od tikvica. Prekriti slojem testenine.
- Preko toga rasporediti polovinu preostale smese od tikvica, pa opet sloj testenine.
- Potom staviti sav pire od graška, pa još jedan sloj testenine.
- Na to ide ostatak smese od tikvica i još jedan sloj testenine. Premazati ga sa 1 kašikom vode da ne bi upio previše bešamela.
- Na kraju preliti bešamelom.
- Peći 30 minuta, zatim pojačati temperaturu na 220 °C i peći još 10 minuta dok ne porumeni.
- Ostaviti da se ohladi barem 1 sat pre sečenja. Još je ukusnija sutradan. Ostatke čuvati u frižideru do 5 dana ili zamrznuti.
Salata: Pored predjela i glavog jela možete spremiti salatu koju želite, moja preporuka je vitaminska bomba (mešavina sveže rendane cvekle, šargarepe, crvenog kupusa i mladog luka, sa dodatkom jabukovog sirćeta - u količinama nećete pogrešiti, zavisi šta biste voleli da dominira).
Predlog recepta za dezert - Karamel bajadere
Ove veganske karamel kocke bez pečenja su savršena kombinacija orašaste podloge, bogatog karamel fila od urmi i glazure od kakaoa.
Sastojci za podlogu:
- 150 g indijskih oraha
- 50 g ovsenih pahuljica
- 4 urme bez koštica
- 50 g kokosovog ulja, istopljenog
Za fil:
- 350 g urmi bez koštica
- 125 ml nezaslađenog bademovog mleka
- 25 ml javorovog sirupa
- 150 g kokosovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
- 150 g kokosovog ulja
- 5 kašika kakao praha
- 2 kašičice javorovog sirupa
Priprema:
- Podmažite kvadratni pleh (20 cm) i obložite ga papirom za pečenje. U seckalicu ubacite indijske orahe i ovsene pahuljice, pa ih usitnite u mrvice. Dodajte urme i kokosovo ulje, pa sve blendajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Prebacite u pleh i kašikom je pritisnite kako biste formirali ravnomeran sloj. Stavite u frižider dok pripremate fil.
- Za fil, stavite urme, bademovo mleko, javorov sirup i kokosovo ulje u šerpu, dodajte prstohvat soli i zagrevajte dok ne provri. Kuvajte 2-3 minuta, dok urme ne omekšaju. Malo prohladite, pa prebacite u blender, dodajte vanilu i izmiksajte u glatki karamel. Ako je fil previše sladak, dodajte još malo soli po ukusu. Prelijte preko ohlađene podloge i poravnajte. Vratite u frižider dok pripremate glazuru.
- U šerpici lagano zagrejte kokosovo ulje dok se ne istopi. Sklonite sa ringle, dodajte kakao i javorov sirup, pa sve dobro umutite da ne ostanu grudvice. Ostavite da se malo prohladi (oko 10 minuta), zatim prelijte preko karamela i vratite u frižider na minimum 3 sata, dok se ne stegne. Isecite na kocke i čuvajte u frižideru do 7 dana.