Toplinom protiv tmurnih dana: Meki i mirisni keksići od ovsenih pahuljica sa šargarepom
Iako nam se bliži maj mesec, zbog sivog neba i mokrih ulica čini nam se kao da je oktobar. Ne znam za vas, ali meni se po ovako tmurnom danu automatski javlja želja da upalim rernu i ispečem nešto fino, meko i mirisno. A kako nam proleće donosi i sveže i rumene mlade šargarepe, eto divnog razloga da ih uposlimo u nekoj brzoj poslastici. Danas sam se odlučila za veganske ovsene kolačiće (cookies-e) sa šargarepom – meke, lagano začinjene cimetom i prepune celovitih i zdravih biljnih sastojaka.
Jer, nakon perioda zime i hladnih dana, naša tela tokom proleća kao da prosto vape za hranljivim sastojcima. Pa zašto ne bi iskoristili priliku da čak i pomoću zdravih poslastica podržimo svoj organizam? Ovi kolačići sa šargarepom imaju u osnovi ovsene pahuljice, koje zbog posebne vrste vlakana podržavaju zdravlje probavnog sistema i doprinose stabilnom nivou šećera u krvi – odlično rešenje za dobar nivo energije u organizmu, a bez naglih skokova i padova. Šargarepa donosi blagu prirodnu slast uz odličnu dozu beta karotena, antioksidanta koji podržava zdravlje kože i očiju. A tu su i orasi, kao izvor blagotvornih omega 3 masnih kiselina, koji doprinose i ukusu i krckavoj teksturi ovih kolačića.
Bilo da želite sebi da ulepšate ovaj kišan dan ili da obradujete nekoga koga volite, ovi fini ovseni kolačići sa šargarepom su možda baš ono što vam je danas potrebno. Postupak pripreme možete videti i na priloženom reels-u autorke recepta.
Recept za ovsene kolačiće (cookies-e) sa šargarepom
Potrebno je:
- 1 šolja izrendane šargarepe (šolja oko 240 ml)
- 80 g pirea od jabuka (ako nemate možete zameniti izgnječenom bananom)
- 120 g putera od badema (možete zameniti kikiriki puterom ili puterom od indijskih oraha, pa čak i suncokreta)
- 120 g javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača po izboru)
- 1 kašičica cimeta
- 1/4 kašičice đumbira u prahu
- Malo vanila arome
- 180 g usitnjenih ovsenih pahuljica (kupite usitnjene ili cele pahuljice sami usitnite u secku)
- Na vrh kašičice soli
- 40 g seckanih oraha
- Opciono: 40 g usitnjenog suvog grožđa (ili celih zrna ako je sitno)
Postupak:
- Obložite pleh papirom za pečenje i blago ga premažite uljem, pa uključite rernu da se zagreje na 180 °C;
- U dublju posudu narendajte očišćenu šargarepu, pa joj dodajte pire od jabuke (ili izgnječenu bananu), puter od orašastih plodova, javorov sirup, cimet, đumbir i vanilu. Izmešajte sve dobro drvenom varjačom;
- Potom umešajte u masu sitne ovsene pahuljice, mrvicu soli, seckane orahe i grožđice (ako ih volite);
- Ostavite pripremljenu smesu da odstoji 10-ak minuta kako bi ovas apsorbovao tečnost i testo postalo malo čvršće;
- Promešajte masu još malo i podelite je na oko 12 približnih komada. Nauljite blago ruke, pa njima oblikujte svaki komad lepljive mase u lopticu. Ređajte ih na pleh sa papirom za pečenje, pa svaki odozgo pritisnite preko komadića papira za pečenje sa nečim ravnim (dnom čaše ili sl.) kako bi dobio oblik cookie-ja debljine oko 0.5-0.7 cm;
- Pecite kolačiće od šargarepe 20-22 minuta, dok ne porumene;
- Nakon pečenja ostavite ih da se ohlade bar 20 minuta i nemojte ih dirati pre toga, jer će postepeno očvrsnuti tokom hlađenja;
I dok kiša samo što nije, ili nam već lagano tapka po prozorima, mi uz malo truda evo uživamo u cimet aromi i toplini ovsenih kolačića sa šargarepom koji polako ispunjavaju kuhinju. Ponekad je ipak potrebno da podsetimo sebe da naše telo ne osnažujemo samo pravom hranom, već i time kako i koliko brinemo o svom blagostanju, a naročito tokom ovakvih „slabijih“ dana kada nismo u pravom elementu.