Zaboravite na piletinu, ova Cezar salata je pravi hit: Recept za neodoljivu plant-based verziju

Foto: Shutterstock

Cezar salata uvek je odlična opcija kada nismo previše gladni, kada želimo laganiji i zdraviji obrok ili kada nam se jednostavno jede nešto hrskavo, a opet kremasto. Ova salata spaja sve te karakteristike i često je izbor koji biramo s uživanjem.

Iako klasična verzija Cezar salate obično uključuje piletinu i hrskavu slaninu, postoji i plant-based verzija ovog jela. Ovaj recept možete prilagoditi i obogatiti prema vlastitim željama i potrebama, što ga čini savršenom opcijom za svaki trenutak.

Poreklo imena Cezar salata

Hrskava i osvežavajuća, divno kremasta - ako postoji nešto što možemo reći, to je da je ovo zaista dobra salata. Naizgled jednostavna u stilu i sastojcima, Cezar salata je jelo koje se nalazi na menijima restorana širom sveta. Ali šta zapravo znamo o ovom ukusnom jelu? I da li je stvarno izmišljen od strane Julija Cezara? Iako je često smatrano da je da je izmišljena od strane Julija Cezara, to nije tačno. Cezar salatu je izmislio italijanski kuvar Cezar Kardini u ranim 1920-im godinama, vlasnik restorana u Tihuani, Meksiko.

Kardini je prešao u Tihuanu iz Kalifornije da bi izbegao prohibiciju, i upravo je tu, 4. jula 1924. godine, Cezar je navodno izmislio ovu salatu. Prema rečima njegove ćerke, Roze Kardini, restoran je bio prepun američkih posetilaca. S obzirom na to da su mu ponestali sastojaka, otac je upotrebio sve što je imao: stabljike salate, maslinovo ulje, sirovo jaje, krutone, parmezan i Vorčester sos. Originalni recept za Cezar salatu podrazumevao je celo lišće salate koje je trebalo umočiti u dresing i jesti prstima. To je bio pun pogodak.

Kardinijeva salata postala je toliko popularna da je ubrzo počela da se služi u restoranima širom sveta, a danas je ona jedna od najpopularnijih salata.

Recept za vegansku verziju Cezar salate

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija + začini za pečenje : so, biber, kumin, dimljena paprika (ili obična ako nemate), origano, čili (ako volite ljuto)
  • Maslinovo ulje
  • 2 šolje hleba, iseckanog na male komade
  • 5 šolja iseckane ajsberg salate
  • 1 kašika sveže iseckanog peršuna

Sastojci za Cezar dresing:

  • ⅓ šolje veganskog majoneza
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2½ kašičice limunovog soka
  • ½ kašičice iseckanih kapara, plus ½ kašičice tečnosti od kapara
  • 2 kašičice Dijon senfa
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice bibera
  • ½ kašičice javorovog sirupa

Priprema:

  1. Leblebije iz konzerve isperite i dobro ocedite. Stavite ih na pleh sa papirom za pečenje, pospite sa malo maslinovog ulja i navedenih začina i dobro izmešajte. Možete ih i blago pritisnuti gnječilicom za pire kako bi dobile veću površinu da tokom pečenja postanu hrskave. Pecite ih u rerni 20-ak minuta da postanu blago hrskave (ne preterujte sa pečenjem da leblebije ne postanu pretvrde. Kada su pečene izvadite da se malo prohlade pre dodavanja u salatu.
  2. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri, pa dodajte malo maslinovog ulja. Dodajte komadiće hleba i propržite, često mešajući, dok ne postanu zlatni i hrskavi (oko 5 minuta). Ostavite sa strane.
  3. Za dresing, u maloj činiji pomešajte sve sastojke. Dobro umutite i ostavite sa strane.
  4. U veliku činiju za serviranje stavite salatu, pečene leblebije, dresing, krutone i peršun. Dobro promešajte i poslužite.

Dodatni saveti

Evo nekoliko dodatnih saveta koji mogu unaprediti vaš recept za vegansku Cezar salatu:

  1. Dodajte pečene orahe ili seme - kako biste obogatili teksturu i dodali hrskavost, možete dodati pečene orahe ili čak seme bundeve ili suncokreta. Ovi sastojci će dati dodatnu nutritivnu vrednost i lepo se slažu sa kremastim dresingom.
  2. Zamenite maslinovo ulje sa avokadovim uljem - ako želite malo bogatiji ukus, možete koristiti avokadovo ulje u dresingu. Ono daje još kremastiju teksturu i blag ukus koji se odlično kombinuje sa salatom.
  3. Povećajte količinu povrća - ako želite da salata bude još hranljivija, možete dodati još povrća poput paradajza, krastavca ili čak pečenih povrća poput bundeve ili paprika. Ovo će dodati boje i svežinu.
  4. Zamena za kapare - ako nemate kapare, možete koristiti kiseli krastavčić ili limunovu koricu za sličan slano-kiselkast efekat.
  5. Više proteina - ako želite da salata bude hranljivija, dodajte neki izvor biljnih proteina, kao što su pečeni tofu ili tempeh. 
  6. Prilagodite količinu sirupa - javorov sirup u dresingu daje blagi sladak kontrast kiselosti limuna i kapara. Ako volite slađe dresinge, povećajte količinu sirupa, a ako želite da bude manje sladak, smanjite ga.
  7. Veganski parmezan - ako želite dodati još ukusa i dodatnu "sirastu" notu, možete posuti salatu nutritivnim kvascem.
  8. Zamena za hleb - ako želite zdraviju verziju, možete koristiti integralni hleb čime ćete dodati još vlakana i proteina.

Ovi mali saveti mogu učiniti vašu Cezar salatu još bogatijom i prilagoditi je vašim željama i potrebama.