AZIJSKA ČINIJA i VEGANSKE TORTILJE izazvale buru oduševljenja:Masterclass razbio sve predrasude,ovo su recepti

Foto: Nikola Tomić

Neki dani vam samo potvrde ono što već znate - da je dobra hrana najbolji način da se ljudi povežu. Na našem prvom Plantbased masterclassu desilo se upravo to. Bez prevelikih očekivanja, bez nametnute forme, samo iskreno druženje, seckanje povrća, mirisi koji pune prostoriju i osećaj da svi pripadamo istom timu, makar i na par sati. Neki su došli iz radoznalosti, neki iz želje da nauče nešto novo, a svi smo otišli sa istim utiskom: kad se kuva sa znanjem i ljubavlju, rezultat ne može da omane.

Foto: Nikola Tomić

Ovaj masterclass nije bio kulinarski šou, već podsetnik da biljna ishrana nije rezervisana samo za iskusne kuvarske umetnike, već za svakoga ko želi da se poveže sa hranom, sobom i drugima.

Evo i šta su naši posetioci naučili da spremaju - jednostavna, ukusna jela koja nose duh ovog dana i pozivaju vas da ih probate kod kuće. Ne kao stroga pravila, već kao inspiraciju da se igrate, prilagođavate i uživate u svakom zalogaju.

Recept za predjelo - tortilje sa spanaćem, prazilukom i tofuom

Potrebno je:

  • Maslinovo ulje (za dinstanje povrća)
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 veći praziluk (beli i zeleni deo)
  • 1 tikvica (ne prevelika)
  • 250 – 300 g svežeg spanaća
  • 300 g tofua (običnog ili sa mirođijom)
  • 2 kašike sitnih ovsenih pahuljica
  • 1-2 kašike soja sosa
  • Začini: biber, origano i suva mirođija po 1 kašičica
  • 1 kašika tahinija (ređe paste od susama) – da fil bude kremastiji
  • So po ukusu
  • Sok od limuna – nacedite po ukusu
  • Malo kečapa ili nekog slatkastog sosa radi balansa ukusa
  • Malo ljutog sosa po ukusu (Srirača ili sl.)
  • 6-8 srednjih tortilja (zavisi koliko puno fila stavljate)
Foto: Nikola Tomić

Priprema:

  1. Propržiti naseckan beli luk i usitnjen praziluk na maslinovom ulju sa dodatkom bibera. Dok se prže, dodati im i malo soja sosa.
  2. Nakon par minuta dodati i narendanu tikvicu oceđenu od viška vode, pa dinstati povrće još nekoliko minuta dok ne omekša (dodavati malo vode po potrebi).
  3. Potom dodati i opran, oceđen i po potrebi usitnjen spanać, a uz to i malo vode, ako je nema dovoljno. Kada spanać „uvene“ dodati u povrće i narendan tofu, pa ostaviti još 2-3 minuta na vatri da se svi sastojci povežu.
  4. Posoliti, dodati origano i mirođiju i još malo vode, ako je uvrila, pa odmah zatim i malo sitnih ovsenih pahuljica (one će povezati smesu i upiti tečnost). Promešajte još kratko na vatri, pa sklonite.
  5. Da zaokružite fil dodajte 1 kašiku tahinija (za kremastiji fil), iscedite u njega malo soka od limuna, dodajte i malo kečapa ili drugog slatkastog sosa od paradajza da izbalansira ukusa i na kraju malo ljutog sosa (Srirača ili sl.).
  6. Kada se fil malo prohladi filujte tortilje, rasporedite fil ravnomerno, bočno presavijte prema unutra, a potom urolajte u tri sloja (ne kao palačinku) da bi dobili pljosnatije filovane tortilje koje će se lakše zapeći na tiganju.
  7. Zagrejte tiganj sa nekoliko kapi maslinovog ulja i zapecite kratko na srednjoj vatri filovane tortilje da porumene i postanu hrskave (za svaku dodajte malo maslinovog ulja na tiganj).
  8. Gotove tortilje presecite po sredini i služite same ili uz neki sos – odlično se slaže sos od paradajza ili ljuti sos.
Foto: Nikola Tomić

Recept za glavno jelo - azijska činija od povrća na pirinču i kinoi, sa mrvicama tofua i prelivom od kikirikija

Potrebno je:

  • 225 g pirinča (dugog zrna)
  • 75 g kinoe (može i samo pirinač, ali mi ovde mešamo pirinač i kinou)
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 velika šargarepa
  • 1 velika paprika
  • 1 manja glavica brokolija
  • 1 tamno zelena tikvica (može i obična)
  • Začini za povrće: biber i đumbir u prahu
  • Malo soja sosa tokom prženja povrća
  • 250-300 g tofua (običnog)
  • Za tofu marinadu: 1-2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soja sosa, 1 kašičica dimljene
  • slatke paprike, 1/2 kašičice belog luka u granulama
  • 3 kašike susama za posip preko serviranog jela
Foto: Nikola Tomić

Sastojci za preliv za jelo:

  • 2 kašike kikiriki putera (pune)
  • 2 kašike soja sosa
  • 1-2 kašičice susamovog ulja (ako nemate preskočite)
  • 2-3 kašičice pirinčanog sirćeta (ili soka od limuna, ako nemate)
  • 1/2 kašičice belog luka u granulama i 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1 kašičica javorovog sirupa ili drugog tečnog zaslađivača
  • Malo ljutog sosa po ukusu (Srirača ili sl.)
  • Mlaka voda (količina po potrebi)– da se dobije ređi, ali kremast sos za prelivanje jela
Foto: Nikola Tomić

Priprema:

  1. U cediljci dobro oprati i ocediti pirinač i kinou, pa skuvati u zapreminski oko 2.5 puta većoj količini vode u koju ste dodali soli – 15-ak minuta, pa kada voda skroro uvri (ako je pirinač omekšao) sklonite sa vatre i poklopite.
  2. Svo povrće – crni luk, papriku, šargarepu, tikvicu i brokoli nasecite na tanje komade (luk na rebarca, šargarepu na tanke štapiće, papriku na tračice, tikvicu na tanke duguljaste šnite, kao i brokoli).
  3. Na malo maslinovog ulja u velikom tiganju pržite na jačoj vatri redom povrće – prvo luk, pa šargarepu i paprike, pa potom dodajte tikvice i na kraju brokoli (on se najbrže sprema). Kada dodate brokoli stavite poklopac na 2-3 minuta i on će omekšati, a potom sve sklonite sa vatre.
  4. Tokom prženja povrće začinite biberom i sa malo mlevenog đumbira i podlijte malo soja sosa (ne preterujte, jer se preko celog jela na kraju dodaje sos koji je dobro začinjen).
  5. U međuvremenu izrendajte tofu na krupno, pa ga u dubljoj posudi pomešajte dobro sa sastojcima za marinadu. Izručite začinjene mrvice tofua na pleh preko papira za pečenje, pa pecite u rerni 20- ak minuta da porumeni i postane blago hrskav (pazite da se ne presuši).
  6. Nekoliko kašika susama prepecite na suvom tiganju da zamirišu – upotrebićete ih za garnirung jela prilikom serviranja.
  7. Servirajte jelo tako što ćete na dno tanjira staviti sloj kuvanog pirinča i kinoe, pa preko poređati sloj dinstanog povrća, onda prepečene mrvice tofua i na kraju prelijte tanjir sa 2-3 kašike preliva od kikirikija.
  8. Na kraju pospite sve pečenim susamom i poslužite.
Foto: Nikola Tomić

Recept za dezert - ovseni mafini sa šumskim voćem i prelivom od čokolade (bez šećera i bez brašna)

Potrebno je:

  • 200 g sitnih ovsenih pahuljica
  • 3 banane srednje veličine
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • 4 kašike čia semenki
  • 4 kašike bademovog brašna ili kokosovog brašna ili kokosovog proteina (po izboru)
  • 4 kašike kikiriki putera
  • Oko 500 g biljnog mleka (može i biljno mleko i voda pola/pola)
  • 8 kom. velikih kraljevskih urmi (naseckanih) ili 15-ak običnih urmi
  • 50 g seckanih oraha
  • 300 g mešanog smrznutog šumskog voća
  • Malo soli + 1 kašičica cimeta
  • 75 g crne čokolade + malo biljnog mleka da se razredi preliv

Foto: Nikola Tomić

Priprema:

  1. Urme očistiti od koštica i iseckati na komadiće, pa naseckati i orahe. Banane izgnječiti viljuškom. Šumsko voće prethodno odmrznuti (bar delimično).
  2. U dublju posudu dodati sve sastojke osim šumskog voća i dobro promešati da smesa bude homogena.
  3. Onda dodati i šumsko voće i pažljivo promešati. Smesa ne sme da bude pregusta, već dosta meka – tako da se lako sipa kašikom u silikonske modle za mafine. Ako vam odstoji smesa i učini se pregusta, dodajte slobodno malo vode ili biljnog mleka.
  4. Kalup za mafine napunite malo više od polovine, jer su ovi kolačići lepši kada su tanji.
  5. Pecite ih u rerni 20-25 minuta na oko 180 C da blago porumene.
  6. Kada se ohlade premažite ih odozgo sa istopljenom čokoladom koju ste razredili sa malo biljnog mleka (da glazura bude ređa).
Foto: Nikola Tomić

Svaki od ovih recepata nastao je u duhu deljenja, bez pritiska savršenstva, i sa jasnom idejom da biljnu ishranu učinimo jednostavnom, pristupačnom i pre svega ukusnom. Nadamo se da će ovi recepti pronaći put do vaše kuhinje i postati deo vaše svakodnevice. Spremite ih za sebe, podelite sa porodicom ili prijateljima, i setite se da je najvažniji začin ljubav prema hrani i ljudima s kojima je delimo.