Grickajte pametno: Za najbrži i najzdraviji čips treba vam ova sjajna namirnica
Zašto da ne priznamo – svi ponekad imamo želju da grickamo nešto hrskavo i slano, što zna da nam donese onaj poznati osećaj zadovoljstva. Ova želja se ponekad javi kao iznenadni osećaj gladi između obroka, možda zbog napetosti dok gledamo neki uzbudljiv film, ili prosto kao odgovor na stres dok završavamo radne zadatke na kompjuteru. I to nije neuobičajeno, ali nažalost nas često natera da posegnemo za industrijskih slanim grickalicama, kao što su čipsevi, prepuni nezdravih masti, aditiva i praznih kalorija.
Ako vam se često javlja želja za slanim hrskavim grickalicama jedno rešenje je – da probate da se opirete „snagom volje“, što nažalost retko uspeva na duže staze. Drugo i mnogo pouzdanije rešenje je – naučite da napravite brze i zdrave alternative, koje takođe mogu biti i hrskave i ukusne. Zato vam danas donosimo jedno od tih spasonosnih rešenja – recept za čips od brašna leblebije. U pitanju je jednostavan recept za koji je potrebno samo brašno od leblebija, so, voda i vaši omiljeni začini.
Ovaj čips je ne samo ukusan i zasitan, već je prepun najmoćnijih plant based nutrijenata. A postupak pripreme je jednostavan – prikladan čak i za potpune početnike u kuhinji.
Zašto je važno da "pametno" grickamo?
Većina nas, hteli mi to da priznamo ili ne – dosta gricka tokom dana. Studije na velikom uzorku odraslih ljudi su pronašle da grickajući između obroka ubacimo u sebe oko 20-25% našeg ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. Drugim rečima, četvrtina svega što pojedemo tokom dana se dešava između obroka. I to nije samo po sebi problem – već ono što često unosimo dok „grickamo“ - industrijske grickalice prepune soli, šećera i nezdravih masti, lišene vlakana i drugih važnih nutrijenata. Ovako loš izbor čini samo jedno - da ubrzo opet ogladnimo.
Zato je važno birati nutritivno bogatu užinu, što će imati odličan efekat na to kako se osećamo i koliki nam je fokus i energija za dnevne aktivnosti. I kao bonus – lakše ćemo održavati optimalnu telesnu težinu.
Zašto je čips od leblebija (odnosno brašna od leblebija) dobro rešenje? Leblebije su nutritivno izuzetno bogate – imaju dosta biljnih proteina (za osećaj sitosti, podršku izgradnji mišića, itd..), prepune su vlakana (za probavno zdravlje i stabilan nivo šećera u krvi) i bogate gvožđem, folatom, magenzijumom i cinkom. Leblebije su i prirodno bez glutena, pa tako pogodne i za ljude koji su na njega osetljivi. Brašno od leblebije je i sasvim pristupačno, pa 500 g košta oko 250 dinara.
Recept za najzdraviji brzi čips od leblebija
Potrebno je:
- 100 g brašna od leblebije
- 180 ml vode
- Malo soli (po vašem ukusu)
- Malo vašeg omiljenog začina (na pr. origano, ruzmarin, beli luk u granulama, dimljena paprika, mleveni kumin,…)
- Opciono – 1 kašika maslinovog ulja
Postupak:
- Zagrejte rernu na 180 ° C;
- U međuvremenu umutite brašno od leblebije sa vodom, uz dodatak malo soli i nekog začina po izboru. Dodajte i 1 kašiku maslinovog ulja ako želite (nije neophodno);
- Stavite papir za pečenje preko pleha, pa na njega nanosite kašikom po malo smese (pogledajte priloženi reels kao ilustraciju) razmazujući dnom kašike u okrugao oblik – čipsa. Ne morate praviti veliki razmak, jer se pojedinačni komadi čipsa neće širiti prilikom pečenja;
- Pecite čips 15-ak minuta dok ne porumeni i postane hrskav. Motrite na njega sve vreme da vam ne zagori. Vreme pečenja prilagodite vašoj rerni, odnosno po potrebi skratite ili produžite, ako čips nije postao dovoljno hrskav (recimo ako ne razmažete smesu od leblebija dovoljno tanko);
- Dobro ohladite čips i čuvajte ga u činiji sa poklopcem (ako uspete nešto da sačuvate za kasnije).
Kada sami pripremamo svoje grickalice imamo punu kontrolu nad time koje sastojke stavljamo, koliko soli dodajemo, a možemo se i poigravati sa svojim omiljenim začinima. I nema sumnje, a o tome svedoči i današnji recept, da je moguće sa svega nekoliko jednostavnih sastojaka napraviti zdravi snek koji je ne samo preukusan već daje i pozitivan doprinos našem zdravlju.