Karamelizovani brokoli koji se topi u ustima: Savršen prilog za nedeljni ručak
Nedelja je savršen dan da usporimo tempo, posvetimo se sebi i pripremimo nešto jednostavno, a opet ukusno i hranljivo. Ako volite jela koja su bogata ukusom, a ne zahtevaju sate provedene u kuhinji, brokoli u azijskom stilu biće pravo otkriće. Lagano pečen u rerni, pa obogaćen aromatičnom tečnošću od miso paste, belog luka i đumbira, ovako pripremljen brokoli bukvalno se topi u ustima. Savršen je prilog uz pirinač, tofu, nudle ili kao deo šarenog tanjira sa više biljnih jela.
Recept za karamelizovani brokoli
Sastojci:
- 8 šolja cvetova brokolija
- 2 kašike tostiranog susamovog ulja
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1/3 šolje neslane povrtne supe (bujona)
- 1 kašika bele miso paste
- 2 veća čena belog luka, narendana
- 1/2 kašičice svežeg rendanog đumbira
- 1 kašičica neslađenog pirinčanog sirćeta
- 3/4 kašičice čili ljuspica - opciono, za ljutkastu notu
- 1/4 šolje seckanog mladog luka (ili crnog luka po želji)
- Susam za posipanje (opciono)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200°C. U metalni pleh ubacite cvetove brokolija, prelijte ih susamovim uljem, posolite i pobiberite. Dobro promešajte i pecite 15-20 minuta, dok brokoli ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju na rubovima.
- U međuvremenu, u maloj činiji umutite povrtni bujon, miso pastu, beli luk i đumbir. Nakon što se brokoli zapeče, prelijte ga ovom smesom i vratite u rernu na još 5-10 minuta, dok se tečnost skoro potpuno ne redukuje.
- Završni dodaci: U posebnoj činijici pomešajte sirće i čili ljuspice (ako ih koristite), pa prelijte preko brokolija. Pospite seckanim mladim lukom i, po želji, malo susama.
Dodatni saveti:
- Ako nemate miso pastu, možete dodati malo tamarija ili soja sosa, ali koristite manje da ne bude preslano.
- Umesto svežeg brokolija, možete koristiti zamrznut - samo je prvo odledite i dobro posušite.
- Ako ne volite ljuto, slobodno izostavite čili ljuspice - i dalje ćete imati pun ukus zahvaljujući susamovom ulju, belom luku i miso pasti.
- Ovo jelo može biti i osnova za „toplu salatu“ - dodajte edamame, šargarepu, tanke listiće kupusa ili krastavac.
Ako tražite način da svoju nedeljnu trpezu obogatite nečim jednostavnim, zdravim i efektnim, karamelizovani brokoli je pravi izbor. Kombinuje savršenu teksturu i umami ukus, a priprema se uz minimalan trud. Najlepše je što se slaže uz gotovo sve - od azijskih jela do domaćih klasika u biljnoj verziji.