Kremasti čizkejk sa borovnicama: Savršen letnji dezert bez trunke mlečnih proizvoda
Ako ste mislili da ne možete da uživate u bogatom i raskošnom čizkejku bez mlečnih proizvoda, vreme je da se razuverite! Ovaj čizkejk sa borovnicama razbija sve predrasude - bez sira, bez putera, čak ni brašna, a ipak je neodoljivo kremast i ukusan. Osnova od orašastih plodova, savršeno glatka krema od indijskog oraha i voćni preliv od borovnica stvoriće dezert koji će oduševiti i vas i sve koji ga probaju. Idealna poslastica za leto, proslave, goste ili kada poželite da se počastite nečim posebnim!
Recept za veganski čizkejk s borovnicama
Sastojci za koru:
- 150 g pekan oraha (pogledajte napomene)
- 2 kašike šećera
- 2 kašike kokosovog ulja (otopljenog)
Za fil:
- 3 šolje indijskih oraha (natopljenih preko noći u vodi - pogledajte napomene)
- 3 kašike šećera
- 2 kašike agave sirupa ili meda
- Rendana korica i sok jednog limuna
- ¾ šolje punomasnog kokosovog mleka (iz konzerve)
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Za preliv:
- 1 pakovanje (oko 300 g) svežih borovnica
- 2 kašike šećera
- Rendana korica i sok jednog limuna
Priprema:
- Zagrejte rernu na 190°C i postavite okrugli kalup sa pokretnim obručem na pleh obložen papirom za pečenje.
- U secku ili blenderu usitnite pekan orahe dok ne dobijete sitne mrvice. Prebacite ih u činiju. Dodajte šećer i kokosovo ulje, pa sve promešajte dok ne dobijete vlažnu, rastresitu smesu. Pritisnite je na dno kalupa da dobijete ravnomeran sloj.
- Pecite 8-9 minuta, dok blago ne porumeni po ivicama. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
- Procedite indijske orahe i stavite ih u secko. Izmiksajte dok se ne usitne. Dodajte šećer, agavu (ili med), limunovu koricu i sok, kokosovo mleko i vanilu. Miksajte dok ne dobijete glatku, gustu kremu.
- Sipajte fil preko ohlađene kore i poravnajte. Stavite kolač u zamrzivač da se stegne dok pripremate preliv.
- U šerpici zagrejte borovnice, šećer, limunovu koricu i sok. Kuvajte na srednjoj temperaturi 8-10 minuta, dok borovnice ne omekšaju i ne počnu da pucaju. Izblendirajte sve u glatki preliv, pa pažljivo prelijte preko fila i poravnajte.
- Stavite tortu u zamrzivač još najmanje 45 minuta. Zatim je prebacite u frižider i držite tamo do služenja. Pre sečenja pažljivo uklonite obruč kalupa.
Napomene i saveti
- Najbolje je da indijske orahe ostavite u vodi preko noći, ali ako zaboravite, možete ih potopiti u ključalu vodu na 1 sat - rezultat će biti skoro isti.
- Zamene za pekan orahe: orasi (imaju sličnu teksturu i bogat ukus), badem (malo tvrđi, ali daju odličnu koru) lešnici (ako volite jači, prepoznatljiv ukus)
- Kokosovo mleko: Koristite punomasnu verziju iz konzerve, a ne onu za piće iz tetrapaka - tekstura će biti mnogo kremastija.
- Preliv: Možete ga zameniti malinama, višnjama ili mešanim šumskim voćem, u zavisnosti od ukusa.
Ovaj kolač je pravi dokaz da biljna ishrana može da bude i raskošna i dekadentna. Bilo da ste vegani, izbegavate mlečne proizvode, ili jednostavno tražite laganiju alternativu, ovaj čizkejk će vam pokazati da desert ne mora da sadrži mleko da bi bio savršen.