Neobična mediteranska posna „pita“: Letnji ukusi u hrskavoj kori od krompira
Obožavam neobične ideje za pite! Iako svi volimo one klasične varijante, sa korama od brašna, pa zamašćene i premazane raznim filovima, uvek je lepo naići i na neko iznenađenje. Zato sa vama danas delim viralni trend na koji sam nedavno naišla na Instagramu – priprema podloge ili „kore“ za pitu (mi bi to nazvali i slani tart) od skuvanog krompira. Ideja deluje sjajno, a ono što me najviše oduševljava je što je krompir u centru priče. Ne samo da je u pitanju jeftina i svima dostupna namirnica, već i vrsta povrća koja krije pravo nutritivno blago – naročito kada se skuva i ohladi (kao u ovom receptu).
Kada ovako postupimo sa krompirom u njemu se stvara tzv. rezistentni skrob – vrsta ugljenih hidrata koja se ponaša kao vlakna. To znači da se neće svariti u tankom crevu, već će stići do debelog creva gde postaje hrana za dobre bakterije. One će nahranjene ovim sastojkom proizvesti kratkolančane masne kiseline (poput biturata), koje štite naša creva i deluju protiv upala (ovo su samo neke od mnogih prednosti). Ukratko – rezistentni skrob iz ohlađenog krompira = sreća za creva!
Kada prethodno skuvan i ohlađen beli krompir izgnječimo u okruglom kalupu, isprskamo maslinovim uljem i zapečemo, dobijamo hrskavu rumenu koru. Onda predlažem da po ideji sa profila @plantbaes preko pečene kore serviramo sloj kremastog osvežavajućeg veganskog cacikija (biljni mileram ili jogurt, krastavc, beli luk, mirođija, sok od limuna), a odozgo završimo mediteranskim topingom: čeri paradajz, rukola, crveni luk, kalamata masline, pečeni pinjoli (ili orasi), a sve začinjeno maslinovim uljem, limunom i posuto origanom.
Ovako ćemo sve boje i ukuse Mediterana spojiti u jednom zalogaju. Komplikovano? Zapravo ne. U stvari, ovo je jedan od onih recepata zbog kojih ljudi pomisle da ste proveli sate u kuhinji, a zapravo – krompir i šporet su obavili najveći deo posla. Divna ideja za laganu letnju večeru na terasi sa društvom ili kao predjelo za fensi ručak za goste (ono kada želite da impresionirate).
Recept za mediteransku posnu „pitu“ sa korom od krompira
Za koru od krompira:
- Oko 600-700 g krompira (najbolje beli za pire, jer će se lakše izgnječiti) – ovo je dovoljno kao „kora“ za okrugli kalup prečnika 24-26 cm
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber
Za veganski caciki:
- 200 g biljnog milerama ili jogurta
- 1 veliki krastavac, narendan i oceđen od viška vode
- 1 čen belog luka, isitnjen (ili granule, ako preferirate)
- Sok od limuna
- Sveža mirođija (isitnjena) + malo sveže nane (ako volite)
- So i biber
Za mediteranski toping:
- 200 g čeri paradajza, presečenih na polovine
- 1 šaka rukole
- ½ crvenog luka, isečenog na tanka rebarca
- 50 g kalamata maslina
- 1 kašika pinjola, lagano prepečenih (možete zameniti usitnjenim orasima)
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od limuna
- Origano
- So po ukusu
Priprema:
- Podloga za pitu: Krompir po potrebi oljuštiti ili ako je mlađi samo ga dobro oprati i skuvati celog dok ne omekša (ili iseći na veće komade, ako je baš krupan). Ocediti i ostaviti da se prohladi (to pomaže stvaranju rezistentnog skroba). Izgnječiti ga – direktno u namašćenom okruglom kalupu za pitu (kao što je prikazano na priloženom videu) ili u posebnoj posudi pomoću gnječilice za pire, a ond utisnuti masu u kalup. Posolitii koru dobro i preliti je i odozgo sa malo maslinovog ulja. Peći na 200°C oko 30 minuta dok ne postane zlatne boje i hrskavo.
- Caciki: Sve sastojke pomešati i ostaviti bar 15 minuta u frižideru da se ukusi povežu.
- Mediteranski toping: Pomešati ustinjen čeri paradajz, rukolu, luk, masline i pinjole, začiniti maslinovim uljem, limunom i origanom.
- Sklapanje: Na ohlađenu koru rasporediti sloj cacikija, pa preko njega mediteranski toping. Poslužiti odmah.
Ova neobična mediteranska „pita“ je predivan primer kako na oko lepa i „instagramična“ hrana može biti i zdrava. Idealno posluženje za letnji sto, kada želite da impresionirate goste, a bez previše truda. Glavni deo recepta je zapravo - ideja za koru od kuvanog krompira, a to znači da punjenje možete i varirati i to na mnogo načina. Na primer:
- Prolećna varijanta – umesto cacikija i mediteranskog preliva, napunite koru kremastim namazom od graška, biljnog milerama i sveže nane (uz dodatak soka od limuna i belog luka u prahu), a preko poređajte kolutiće svežih rotkvica i naseckan mladi luk.
- Italijanski šmek – osnova je namaz od pestа (bosiljak, pinjoli, nutritivni kvasac, maslinovo ulje), pa preko čeri i malo sušenog paradajza + rukola i malo veganskog parmezana.
- Bliskoistočni tvist – namaz od humusa kao osnova, a preko salata od paradajza, krastavca, peršuna i tahini preliv.
- Fensi večera – veganski krem sir + karamelizovani crni luk + grilovane paprike i tikvice.
Na ovaj način, jedna jednostavna zapečena kora od krompira može da postane baza za bezbroj kreativnih jela – samo pustite mašti na volju.