„Bečka“ od leblebija: Brzi recept za biljne šnicle koji svima uspeva

Foto: Shutterstock/bugra tombak

Kada u Srbiji kažemo „šnicle“, većina odmah pomisli na parče mesa uvaljano u brašno, jaje i prezle, pa prženo dok ne porumeni. To je tradicija na mnogim trpezama. Ali, šta ako vam kažemo da postoji verzija koja je jako ukusna, a mnogo zdravija i brža za pripremu — i to potpuno bez mesa?

Biljne šnicle od leblebija su odličan način da uživate u omiljenim šniclama, ali da pritom unesete proteine, vlakna i minerale iz biljaka, bez teškog varenja i holesterola. I najbolje od svega — recept je toliko jednostavan da uspeva svima.

Zašto smo izabrali baš leblebije?

Leblebije možda deluju skromno, ali su ustvari prava rizinica nutritivnih benefita. I obiluju biljnim proteinima koji hrane i regenerišu naše mišiće isto kao životinjski proteini, ali bez štetnih masnoća i drugih problematičnih sastojaka. Osim toga, pune su vlakana koja olakšavaju varenje, smanjuju nagle skokove šećera u krvi i daju osećaj sitosti na duže vreme.

Foto: Shutterstock

Naučna istraživanja pokazuju da redovnim dodavanjem jela od leblebija u svoj jelovnik, pravimo pravi izbor i za naše zdravlje, ali i za planetu.

Recept: Šnicle od leblebija

Sastojci:

  • 260 g skuvanih i ispranih leblebija (1 konzerva)
  • 60 g pirea od paradajza
  • 55 g vode
  • 100 g brašna od leblebija (plus malo običnog brašna za radnu površinu)
  • So i začini po ukusu (slatka paprika, beli luk u prahu, origano...)
  • Prezle za oblaganje šnicli
  • Malo ulja (za air-fryer ili rernu)

Priprema:

  1. U činiji izgnječiti ili izmiksati u secku leblebije u pastu.
  2. Dodati paradajz pire, vodu, začine i brašno od leblebija. Dobro izmešati dok ne dobijete testo.
  3. Nauljenim rukama oblikovati šnicle (pogledajte priloženi video za detalje)
  4. Uvaljati svaku šniclu u prezle. Isprskati šnicle sa po malo ulja i peći u rerni ili air-fryer-u dok ne porumene i postanu spolja hrskave.
  5. Poslužite uz salatu, krompiriće i omiljeno varivo od povrća (ili zapečeno povrće iz rerne).

Hrskave šnicle od leblebija se divno slažu uz brzi i osvežavajući umak, a evo jednog jednostavnog recepta:

Brzi umak za šnicle od leblebija

Sastojci:

  • 200 g biljnog jogurta (ili grčkog jogurta) ili biljnog milerama 
  • 1 čen belog luka (sitno izrendanog ili zgnječenog)
  • 1-2 kašičice limunovog soka
  • 1 kašika sveže mirođije ili peršuna (iseckanih)
  • So i biber po ukusu

Sve sastojke izmešati i ostaviti 10-ak minuta u frižideru da se ukusi povežu. Dobijate savršen kremasti umak koji ide uz biljne šnicle, krompiriće ili sveže povrće.

Zašto treba probati biljne šnicle?

Svaki put kada zamenite meso biljnom verzijom, birate:

  • Zdravlje – manje holesterola, više vlakana, lakša probava.
  • Bolju energiju – biljni proteini dolaze u paketu sa mineralima i antioksidansima.
  • Dobrobit planete – leblebije ostavljaju daleko manji ekološki otisak od proizvodnje mesa.

I što je možda najlepše — otkrivate koliko biljna kuhinja može da bude kreativna, ukusna i jednostavna. A ovaj recept za šnicle od leblebija je samo jedan od bezbroj mogućih načina pripreme šnicli od biljnih namirnica.