Kremasta testenina sa bundevom gotova za 30 minuta: Idealno jelo za hladne jesenje večeri
0
Foto: Shutterstock
Kako je zahladnjenje naglo stiglo uz početak jeseni, svima prija neko toplo, utešno jelo koje se brzo sprema i širi mirise po celoj kući. Jedan od takvih recepata je kremasta testenina sa bundevom, savršeno jesenje jelo koje spaja bogat ukus bundeve sa začinskim notama žalfije i majčine dušice. Dodatni plus - gotova je za manje od pola sata.
Recept za kremastu pastu sa bundevom
Sastojci:
- 450 g testenine po izboru
- 1 šolja (oko 240 ml) pirea od bundeve (pogledati savete)
- 1 i po kašika seckanog belog luka
- 1 glavica crnog luka (beli ili žuti), sitno iseckana
- 4 kašičice tapioka skroba
- 2 kašike kokosove pavlake
- 500 ml nezaslađenog biljnog mleka (npr. bademovo, sojino, ovseno)
- 2 kašičice sveže iseckane žalfije
- 2 kašičice svežeg majčine dušice
- 2 kašike maslinovog ulja
- ¼ šolje nutritivnog kvasca ili parmezana od indijskog oraha
- prstohvat muskatnog oraščića
- 1-1 i po kašičica morske soli
- crni biber po ukusu
Priprema:
- U velikoj šerpi stavite vodu da provri i skuvajte testeninu po uputstvu sa pakovanja.
- Dok se testenina kuva, sitno iseckajte crni i beli luk, pa ih propržite na maslinovom ulju na tihoj vatri.
- Kada luk i beli luk počnu da dobijaju zlatnu boju, dodajte žalfiju i majčinu dušicu i ostavite da se lagano dinstaju još oko 5 minuta.
- Prebacite ovu smesu u blender i dodajte pire od bundeve, biljno mleko, kokosovu pavlaku, nutritivni kvasac, muskatni oraščić, so i biber. Blendajte dok ne postane potpuno kremasto.
- Dodajte tapioka skrob i pulsirajte nekoliko puta da se sjedini. U ovoj fazi sos će izgledati retko, ali zgusnuće se kuvanjem.
- Vratite sos u šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko 5 minuta, dok ne postane gust i svilenkast.
- Pomešajte sos sa skuvanom testeninom, pospite parmezanom od indijskog oraha i po želji dodajte malo tucane ljute paprike. Poslužite toplo.
Saveti za savršenu pripremu
- Domaći pire od bundeve: Ako imate vremena, ispecite bundevu u rerni i iskoristite je umesto kupovnog pirea, dobićete bogatiji, slatkastiji ukus.
- Bez orašastih plodova: Ako izbegavate orašaste plodove, koristite sojino mleko umesto bademovog i preskočite kokosovu pavlaku - sos će i dalje biti kremast.
- Zgušnjavanje sosa: Ako želite još gušći sos, dodajte dodatnu kašiku tapioka skroba ili malo brašna od integralnog pirinča.
- Začini: Ne preskačite žalfiju i majčinu dušicu - oni daju pravi jesenji, aromatični karakter ovom jelu. Ako ih nemate sveže, koristite sušene, ali u manjoj količini.
- Čuvanje: Testenina može da stoji u frižideru 3-4 dana, a sos je najbolje podgrevati na tihoj vatri uz malo dodatnog biljnog mleka.
Ovo je jedan od onih recepata koji su istovremeno jednostavni, zdravi i neverovatno ukusni. Kada jednom probate, sigurno će postati vaš jesenji klasik!