Biljna musaka sa sočivom i bešamelom od indijskog oraha i belog luka: Recept koji osvaja i ljubitelje mesa
0
Foto:Shutterstock
Slojevi sočnog povrća, aromatičnog fila i kremastog bešamela prave savršenu kombinaciju tekstura i ukusa. U ovoj verziji musake, inspirisanoj grčkom klasikom, meso je zamenjeno sočivom, a bešamel je od pečenog belog luka i indijskog oraha. Rezultat je bogato, zasitno i potpuno biljno jelo koje može biti glavno jelo za ručak ili večeru, idealno i za pripremu unapred.
Recept za musaku sa sočivom i bešamel sosom od belog luka
Sastojci za pečeni beli luk:
- 1 glavica belog luka, prosečne veličine
- 1 kašičica maslinovog ulja
Za patlidžan:
- 2 mala do srednja patlidžana
- 2 kašike soli
- 2 kašike maslinovog ulja (može se preskočiti ako pravite verziju bez ulja)
Za bešamel:
- 1 šolja sirovog indiijskog oraha (potopljenih u vrućoj vodi 30 minuta)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika nutritivnog kvasca
- 1/4 kašičice soli
- 3/4 šolje vode
- 1/8 kašičice muškatnog oraščića (po želji)
Fil od sočiva:
- 1 kašika ulja (ili ekvivalent u vodi/bujonu)
- 1 šolja iseckanog crnog luka
- 3 čena belog luka, sitno seckana
- 1 konzerva (400 g) zelenog ili braon sočiva, oceđena i isprana (~1,5 šolje kuvanog sočiva)
- 1 konzerva (400 g) pasiranog ili seckanog paradajz pelata
- 1/4 kašičice soli i bibera, po ukusu
- 1 kašičica suvog origana (ili 2 kašičice svežeg)
- 1/8 kašičice muškatnog oraščića (po želji)
Priprema:
- Pečenje belog luka: Zagrejte rernu na 200°C. Odrežite vrh glavice belog luka i stavite je na foliju. Prelijte maslinovim uljem i zamotajte. Pecite 50-60 minuta dok beli luk ne omekša i postane zlatno-smeđ.
- Priprema patlidžana: Patlidžan iseckajte na tanke kriške (~0,5 cm) i posolite sa obe strane. Stavite u cediljku na 30 minuta da se ocedi višak vode. Isperite i nežno osušite papirnim ubrusom. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, premažite uljem i pecite 15-20 minuta dok blago ne porumene.
- Bešamel od indijskog oraha; Ocedite potopljene orahe i stavite ih u blender sa pečenim belim lukom, uljem, nutritivnim kvascem, solju, vodom i muškatnim oraščićem. Blendajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Probajte i po potrebi dodajte više soli ili nutritivnog kvasca.
- Fil od sočiva: U tiganju zagrejte ulje (ili vodu) i propržite luk dok ne postane zlatan, oko 5 minuta. Dodajte seckani beli luk i propržite još 3-4 minuta. Umešajte sočivo i paradajz. Začinite solju, biberom, origanom i muškatnim oraščićem. Krčkajte 15 minuta na srednje niskoj temperaturi.
- Ređanje: U vatrostalnu posudu (20×20 cm) stavite 1/3 patlidžana, zatim polovinu fila od sočiva. Ponavljajte slojeve: 1/3 patlidžana, preostali fil, završite sa patlidžanom. Prelijte sve bešamelom i ravnomerno rasporedite. Pecite 25-30 minuta na 200°C dok vrh ne porumeni i postane blago zapečen.
Saveti i trikovi
- Patlidžan: So ne samo da izvlači gorčinu, već i pomaže da se kriške tokom pečenja karamelizuju.
- Sočivo: Ako koristite suvo sočivo, kuvajte ga prethodno 20-25 minuta i dobro ocedite.
- Bešamel: Blendanje oraha sa pečenim belim lukom daje prirodno kremastu teksturu, ali ako volite gušći sos, smanjite količinu vode.
- Napravite unapred: Musaku možete pripremiti i dan ranije, ukusi se još bolje prožmu, a samo pečenje pred služenje je dovoljno.
Kombinacija karamelizovanog patlidžana, bogatog sočivog fila i kremastog bešamela čini je savršenim jelom za svaki obrok, od porodičnog ručka do večere za goste. Probajte i uverite se kako slojevi ukusa i tekstura mogu osvojiti svakoga, čak i ljubitelje mesa.