Jednostavni kolačići od kikiriki putera i čokolade po receptu Bili Ajliš: Isprobajte ovaj slatkiš bez muke
Bili Ajliš je globalna muzička senzacija, a pored toga i jedna od najprepoznatljivijih mladih glasova veganskog pokreta. Godinama dosledno govori o održivosti, dobrobiti životinja i svesnom izboru hrane, a tu posvećenost prenosi i kroz svoje jednostavne, pristupačne recepte koje rado deli sa fanovima. Među njima se posebno izdvajaju njeni viralni kolačići od kikiriki putera i čokolade - mekani, mirisni i potpuno veganski.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste iznenađujuća jednostavnost. Od svega nekoliko osnovnih namirnica - kikiriki putera, ovsenog brašna i čokolade, dobijate kolačiće koji su bogati, raskošni i potpuno bez glutena. Uz to, svakome uspeju iz prve, pa su idealni za praznične slatkiše, improvizovane poslastice ili trenutke kada želite nešto slatko bez mnogo komplikovanja.
Recept za kolačiće od kikiriki putera i čokolade
Sastojci:
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1 šolja kikiriki putera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja ovsenog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- ¼ šolje bademovog mleka
- ¾ šolje čokoladnih komadića (ili iseckane čokolade)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175°C. U činiji sjedinite smeđi šećer i kikiriki puter. Dodajte vanilu i promešajte.
- U drugoj posudi pomešajte ovseno brašno, sodu bikarbonu i so. Spojite suve i mokre sastojke i dobro izmešajte.
- Dodajte bademovo mleko i umešajte čokoladne komadiće. Ostavite testo u frižideru najmanje 1 sat.
- Formirajte kuglice kašikom, stavite na pleh i blago pritisnite viljuškom. Pecite 10-12 minuta, dok blago ne porumene.
- Ostavite da se ohlade 10 minuta pre serviranja.
Dodatni saveti za savršene kolačiće
- Ne preskačite hlađenje testa. Kikiriki puter omekšava testo, pa ga je važno učvrstiti pre pečenja.
- Ako želite mekše kolačiće, izvadite ih iz rerne čim ivice blago porumene.
- Za hrskavije, ostavite ih minut-dva duže.
- Poigrajte se dodacima: Dodajte naseckane orahe, mrvicu cimeta ili malo krupne morske soli preko svakog kolačića pre pečenja.
- Testo se odlično zamrzava. Samo napravite kuglice, zamrznite ih, pa pecite kad god poželite sveže kolačiće.
Bilo da ste dugogodišnji fan Bili Ajliš ili samo volite brze i ukusne veganske recepte, ovi kolačići će vam uvek biti pun pogodak. Jednostavni su, aromatični i napravljeni od sastojaka koje već imate, a pritom nose i onu posebnu notu domaćeg, toplog zadovoljstva.