Skromne i pristupačne, a moćne: Tajni benefiti tikvica i zanimljivi zdravi recepti

Iako skromne i leti vrlo jeftine, tikvice su iznenađujuće zdrave i bogate nutrijentima. Otkrivamo sve njihove tajne moći i predstavljamo dva neobična recepta u kojima se koristi ovo sjajno povrće.

Foto: Shutterstock

Tikvice ne sadrže masnoću i imaju visok procenat vode i značajnu količinu vlakana. Takođe, sadrže prilične količine vitamina B grupe, vitamina C i K, kao i minerala kao što su kalijum i mangan. Ovu nesumnjivo zdravu namirnicu trebalo bi što češće uvrstiti u ishranu i zbog toga što sadrži antioksidanse, kao i protiv-upalne fitonutrijente. Svi potencijalni benefiti česte konzumacije tikvica su:

  • Blagotvoran uticaj na probavu i probleme sa crevima i zatvorom
  • Pomažu telu da uspori starenje boreći se protiv slobodnih radikala i upalnih procesa
  • Dobar su saveznik i za održanje normalnog krvnog pritiska, zbog prisustva vlakana i kalijuma i niskog sadržaja natrijuma
  • Pomoću polisaharida, vrste vlakana koja saadrže, tikvice mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi
  • Pomažu u održanju zdravlja očiju pomoću specifičnih fitonutrijenata koji borbom protiv upalnih procesa umanjuju mogućnost oboljevanja od glaukoma i katarakte, kao i makularne degeneracije
  • Utiču na smanjenje umora i na popravljanje raspoloženja, uz pomoć B vitamina koji podižu našu energiju
  • Sjajan su dodatak dijetalnoj ishrani zbog male količine kalorija i visokog sadržaja vode i vlakana.
foto: pixabay.com

Nikad kraja gastronomskim avanturama sa tikvicama

Osim što su pristupačne za naš budžet (barem leti kada im je glavna sezona), tikvice su i vrlo svestrano povrće, koje svojim neutralnim ukusom nudi bezbroj mogućnosti za kombinovanje. Tako tikvice možemo da upotrebimo da napravimo čorbu, sos za pastu, da ih dodamo u domaći hleb, da ih pretvorimo u uštipke, dodajemo u variva, stir-frajeve, iskoristimo kao fil za slane tartove ili pite, umešamo krišom u mafine ili kukije… Pada mi na pamet još milion ideja, ali nema smisla da do sutra nabrajam. Danas vam predlažemo dva recepta za tikvice, koje vam se verovatno već nalaze u frižideru.

Tex-mex zapečeni „čamci“ od tikvica

Ovi čamčići od tikvica su preukusan vege obrok sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, a koriste tofu kao odličan izvor biljnih proteina. Ako hoćete da izbegnete testo ili ste na dijeti, ovaj recept je je odlična alternativa sličnim zapečenim jelima koja se prave sa tortiljama, poput takosa ili enčilada. Zapečene tex-mex tikvice možete poslužiti i tople, ali i hladne (na nekom pikniku ili druženju).

Za ove čamce sa tikvicama je potrebno:

  • 3 manje tikvice presečene po dužini (6 polovina)
  • Maslinovo ulje 1-2 kašike
  • Crni luk 1 mala glavica (ili pola srednje)
  • Beli luk 2-3 čena
  • Tofu 250 g
  • Kukuruz 175 g
  • Crvena paprika (iseckana na kockice) 1 manja
  • Meksička začinska mešavina 2 kašičice (ili ½ kašičice kumina, 1 kašičica paprike, ½ kašičice dimljene paprike, ½ kašičice korijandera i malo čilija u prahu)
  • So i biber
  • Salsa od paradajza za posluženje

Izdubite sredinu iz svake uzdužno polutke tikvica i iseckajte sitno. Zagrejte maslinovo ulje u dubljem tiganju, pa dodajte sitno iseckan crni i beli luk i kratko propržite. Zatim dodajte papriku iseckanu na sitne kockice i 2 kašičice meksičke mešavine začina. Kratko prodinstajte, pa dodajte i iseckanu sredinu tikvica, pa i to malo propržite. Na kraju dodajte izmrvljeni tofu i zrna kukuruza (iz konzerve ili smrznuti kukuruz koji ste prethodno skuvali). Kuvajte ceo fil zajedno još nekoliko minuta dok povrće ne omekša i ukusi se povežu. Zagrejte rernu, a u međuvremenu napunite izdubljene polovine tikvica pripremljenom mešavinom, pa ih poređajte na pleh i pokrijte folijom, pa pecite oko 25 minuta. Zatim skinite foliju i vratite ih u rernu na još 10-ak minuta da se odozgo zapeku. Poslužite uz salsu od paradajza.

Cookies sa tikvicama i ovsenim pahuljicama

Ovi cookies-i sa dodatkom tikvica, ovsenih pahuljica, banana i oraha (po želji možete dodati i komadiće čokolade) su meki u sredini, sa neodoljivim hrskavim ivicama. U njima se prepliću različiti ukusi, mada definitivno niko neće pogoditi da su sa tikvicama. A najbolje od svega je što ih možete imati na stolu za samo pola sata!

Za cookies sa tikvicama potrebno je:

  • Pšenično brašno 180 g (možete upotrebiti i mešavinu belog i integralnog 50:50)
  • Soda bikarbona ½ kašičice
  • Cimet 1 ½ kašičica
  • Malo soli
  • Šećer 100 g (upotrebite vrstu po želji)
  • Margarin za kolače 100 g
  • Vanila aroma
  • Banana 1 kom. (srednje veličine)
  • Tikvice (izrendane) 300 g
  • Ovsene pahuljice (krupne) 85 g
  • Orasi seckani 75 g
  • Po želji seckana crna čokolada 50 g

Uključite rernu da se zagreje na 180 °C, pa pripremite pleh sa papirom za pečenje. Odmerite u manjoj posudi brašno, cimet, sodu bikarbonu i na vrh kašičice soli. U drugoj većoj posudi dobro umutite blago omekšali margarin sa šećerom, pa dodajte izgnječenu bananu i vanila aromu. U to dodajte rendanu tikvicu i zatim postepeno umešajte malo po malo mešavinu sa brašnom. Na kraju umešajte ovsene pahuljice, seckane orahe i po želji iseckanu crnu čokoladu. Stavljajte po 1 kašiku smese sa razmakom od 2-3 cm na pleh. Pecite 10-ak minuta dok blago ne porumene.