Jeftino, a moćno: Naučnik otkriva na koji način sočivo pomaže u zaštiti od raka
Da li često jedete sočivo? Ako je vaš odgovor ne, mislimo da ćete kada ovo pročitate promeniti mišljenje. Iako za mnoge samo skromna mahunarka, sočivo je zajedno sa ostalim pripadnicima ove porodice biljaka (pasulj, leblebije, soja, itd…) već zauzelo 1. mesto na top listi namirnica koje se povezuju sa dugovečnošću. Mahunarke se između ostalog mogu pohvaliti velikom količinom vlakana, biljnih proteina, vitamina i minerala, polifenola i drugih fitohemikalija.
Dr Vilijam Li je naučnik i autor knjiga koji se bavi laboratorijskim istraživanjem uticaja pojedinih namirnica na različite procese u našem organizmu. Na svom Youtube kanalu, nedavno je govorio o tome kako različite vrste hrane utiču na rak, odnosno koje bi trebalo ubaciti jer imaju benefite, a koje izbaciti, jer nam nanose štetu.
Na osnovu nalaza iz svoje laboratorije, dr Li je istakao neverovatnu moć sočiva protiv raka i to kako u prevenciji, tako i u sprečavanju rasta već formiranih ćelija raka. On je naveo da visok sadržaj vlakana i polifenola u sočivu hrani naš mikrobiom, odnosno mikro floru, i na taj način podstiče proizvodnju neverovatno blagotvornih masnih kiselina kratkog lanca (SCFA), koje su zapravo produkt metabolizma naših bakterija.
Ono što jedna od ključnih prednosti visoke proizvodnje ovih supstanci je to što one utiču na snižavanje stanja hronične inflamacije u organizmu (upalnih procesa). Dr Li je vrlo slikovito objasnio i na koji način ova hronična inflamacija, kroz tri mehanizma, pokreće i podstiče rast raka:
- Inflamatorne ćelije emituju tzv. citokine za koje kaže da se ponašaju bukvalno kao gorivo za rast raka;
- Inflamacija pokreće i angiogenezu, odnosno rast novih krvnih sudova, što može biti pogubno ako imamo začetak raka. Naime, po rečima dr Li-ja, bez postojanja krvnih sudova rak ne može da poraste više od 2-3 mm (što su utvrdili u laboratoriji), ali kada do njega dođu novoformirani krvni sudovi, a sa njima i nutrijenti za rast, ćelije tumora počinju da se dele ogromnom brzinom (kaže čak i do 16000 puta za manje od nedelju dana);
- Inflamacija može da pokrene i dodatne mutacije u okviru tumora, što ga može učiniti agresivnijim (kao dolivanje ulja na vatru).
Dr Li je naveo sočivo kao primer namirnice koja ne samo da ima izrazite benefite u borbi protiv inflamacije u telu, već i da zbog visokog sadržaja folata (vrsta B vitamina) pomaže telu da popravlja oštećenja na našoj DNK.
Meni sve navedeno zvuči kao sjajan razlog da jedemo još više sočiva, pa sam dobila inspiraciju da napravim jedno jednostavno, a preukusno jelo od sočiva. U pitanju je zapravo salata, a ono što je u njoj neobično je što je sočivo – pečeno. Naravno, prvo sam ga skuvala, isprala hladnom vodom i dobro ocedila, a onda začinila, prelila sa malo maslinovog ulja i ispekla u rerni 15- ak minuta. Pečenjem sočivo postaje hrskavo što ga čini izuzetno interesantnim dodatkom za salate, ali i za druga vege jela.
Za salatu od sočiva i zeleniša sa dodatkom jabuka i oraha potrebno je:
- Miks zelenih salata (količina po želji, iliti što više to bolje)
- 125 g zelenog ili braon sočiva
- 1 manja zelena jabuka
- 1/2 ili 1/3 krastavca (zavisi od veličine)
- Šaka oraha
- Začini za pečeno sočivo: so, biber, kumin, origano, dimljena ili obična paprika
- Dresing na bazi senfa: 3 kašike maslinovog ulja, 2 pune kašičice senfa, sok od pola limuna, so, malo vode i malo tečnog zaslađivača po ukusu.
Postupak:
- Dobro oprati sočivo i staviti ga da se skuva (25-30 minuta) dok ne omekša, ali ne previše. Procediti kuvano sočivo i izručiti ga na pleh prekriven papirom za pečenje. Posuti ga gore navedenim začinima po ukusu i preliti sa malo maslinovim uljem, pa dobro promešati da se obloži začinima. Staviti začinjeno sočivo u rernu da se prepeče 15-20 minuta na 160-170 °C dok ne postane blago hrskavo (ne previše);
- U međuvremenu u veću posudu za salatu izručite brdo zeleniša, dodajte i jabuku isečenu na manje tanke kriščice (iseći je prvo na četvrtine, pa onda popreko svaku četvrtinu na tanke listiće), krastavac isečen na tanke polu-kriščice, kao i krupno naseckane orahe. Preko svega dodajte i pečeno sočivo i sve prelijete pripremljenim dresingom od senfa.
Ukoliko volite kremasti momenat, u salatu sa sočivom možete izdrobiti i malo posnog feta sira.