Uz ove trikove pripremite najukusniju cveklu: Sjajan prilog koji zna da oduševi
Cvekla je verovatno jedna od najbolje skrivanih tajni u svetu povrća. One su slatke, božanstveno jarke crveno-ljubičaste boje i moćnog blago „zemljanog“ ukusa. Ispod njihove na prvi pogled neugledne spoljašnosti krije se pravi rezervoar moćnih nutrijenata, ali do njega nije lako doći. Treba znati kako postupati sa cveklom da ona stvarno „zablista“ u jelima.
Jarku boju cvekla inače ima zahvaljujući betalainu – pigmentu koji je jak antioksidans, koji se bori protiv inflamacije i odlična je podrška telu u procesu detoksikacije. Ali to nije glavna supermoć cvekle – već bogatstvo prirodnih nitrata koje naše telo pretvara u azotni oksid – supstancu koja pomaže opuštanje i širenje krvnih sudova, pomažući bolji protok krvi, pa tako posredno utiče i na snižavanje krvnog pritiska. Naučne studije su pronašle da ispijanje soka od cvekle popravlja funkcionisanje krvnih sudova i pojačava izdržljvost tokom fizičkih napora. Tu su naravno i blagotvorna vlakna i značajna količina folata, čije benefite takođe ne treba zanemariti.
Da li je cveklu bolje koristiti sirovu ili pečenu (kuvanu)?
Kako se cvekla može pripremiti na mnogo načina, postavlja se logično pitanje - koji način je najbolji, odnosno da li je bolje cveklu jesti sirovu ili je termički obraditi (skuvati ili ispeći)?
Sirova cvekla:
✅ Više vitamina C i antioksidanasa
✅ Zadržava više prirodnih nitrata (dobro za krvni pritisak)
✅ Odlična je narendana u salatu ili dodata u smuti
⚠️ Ima izraženiji „zemljani“ ukus i teža je za varenje – preporučuje se dodavanje u manjim količinama
Kuvana ili pečena cvekla:
✅ Slađi ukus i lakša svarljivost
✅ I dalje bogata vlaknima, folatom i kalijumom
✅ Odlična u toplim salatama, mešanim činijama i kao prilog
⚠️ Manji gubitak nutrijenata zbog termičke obrade (naročito vitamina C)
Sa nutritivne tačke gledišta najbolji je mešani pristup – narendajte svežu cveklu u salatu za bust antioksidanata, a uživajte u pečenoj varijanti kada ste raspoloženi za toplije i blago slatke arome.
Koje namirnice, dodaci i začini se najbolje slažu sa cveklom?
Cvekla vrlo raznovrsna u primeni i odlično se slaže sa drugim namirnicama koje imaju jake, izražajne i „zemljane“ ukuse. Zato je cvekla dobra osnova na koju se nadograđuju raznoliki ukusi i dodaci.
- Začini kao što su kumin, timijan i korijander dodaju dubinu i toplinu ukusa, a sveže bilje poput mirođije, nane i peršuna naglašavaju svežinu i kontrast – što naročito dolazi do izražaju u ohlađenim salatama. Na pr. pečena cvekla značajno dobija na ukusu samo sa dodatkom bibera, soli i semenki kima.
- Cvekla voli i dodatak kiseline. Sok od limuna, narendana korica narandže, jabukovo sirće ili balzamiko, kontriraju „zemljanom“ ukusu i unose svežinu.
- Ne treba zaboraviti na dodatak belog luka ili crvenog, koji takođe kreiraju posebno privlačan ukus.
- Ako ste raspoloženi za „fensi“ ugođaj, obavezno pokušajte da iskombinujete cveklu sa kremastim dodacima, poput – tahinija, biljnog milerama, jogurta ili avokada – koji stvaraju svilenkasti kontrast u odnosu na korenastu teksturu cvekle.
- Za „krckavi“ momenat i kao način da obogatite jelo sa cveklom, dodajte obavezno prepečene orahe, lešnike ili pistaće.
- Malo jačine? Dodajte u dresing rena ili dižonskog senfa.
- Odlični partneri cvekle u salatama ili prilozima su hrskave jabuke ili kruške, kriške citrusa, krastavac i crveni luk, kao i zeleno lisnato povrće poput rukole ili spanaća.
Za kraj delimo sa vama i jedan recept pomoću koga ćete pretvoriti skromnu cveklu u zabavan i preukusan prilog koji može da zaseni i glavno jelo.
Recept za pečenu cveklu sa narandžom i svežim začinskim biljem
Kombinacija slatkaste pečene cvekle i kiselkastog citrusnog dresinga, svežeg začinskog bilja i hrskavih orašastih plodova donosi predivni balans ukusa i tekstura.
Potrebno je:
- 3-4 cvekle srednjej veličine (oprane s korom)
- 1 kašika maslinovog ulja
- Malo soli i bibera
- Korica i sok od jedne pomorandže (ili limuna po vašem izboru)
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašičica dižonskog senfa
- 1 kašičica javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
- 1-2 kašike svežeg peršuna, mirođije ili nane (ili mešano) – sitno iseckano
- 1-2 kašike isitnjenih prepečenih oraha ili pistaća (po izboru)
- Opciono: Prilikom služenja prelijte sa malo gušćeg biljnog ili običnog jogurta ili isprskajte tahinijem (pastom od susama)
Zagrejte rernu na 200 °C, a u međuvremenu operite cveklu (ne ljuštite ih) i stavite je u dublji pleh, pa prekrijte alu folijom i stavite na pečenje. Peče se 40-50 minuta dok ne omekša (bocnite viljuškom da proverite). Izvadite pečenu cveklu i ostavite da se prohladi, pa je oljuštite. Isecite je na kriške željene veličine, pa stavite u dublju činiju. U manju teglu dodajte sve sastojke za dresing: sok od pomorandže, koricu, sirće, senf, maslinovo ulje i javorov sirup. Dodajte so i biber i promućkajte. Prelijte dresing preko kriški cvekle, pa dodajte i sveže naseckano začinsko bilje i usitnjene orah ili pistaće. Po želji odozgo dodajte kašiku gušćeg jogurta ili isprskajte tahinijem. Ovu predivnu salatu služite toplu ili hladnu – obe verzije su odlične!
Mali trik: Cveklu možete ispeći i unapred i čuvati ih u frižideru i do 5 dana. Kada ste spremni za pripremu salate, oljuštite je, prelijete dresingom i topinzima i poslužite.
U svakom slučaju, bilo da je pečete, marinirate ili je rendate sirovu, kombinovanje cvekle sa pravim sastojcima može ovu skromnu korenastu biljku da pretvori u nešto zaista izuzetno.