Ljubitelji mesa i vegani uživali zajedno u biljnoj hrani: Plant based tranzicija u Srbiji

Foto: Nikola Tomić

Pre nekoliko dana u prostoru „IT kluba“ kompanije Comtrade održana je promocija portala Plantbased.rs - poduhvata koji je stidljivo započeo svoju misiju pre 6 meseci u okviru medijske grupe Telegraf.rs. Počevši tada da pišem o prednostima biljne ishrane, mislila sam da će ciljna publika za ovakve sadržaje u Srbiji biti jako mala. Međutim, nakon održanog „Plant based piknik“ promotivnog događaja vrlo sam optimistična u pogledu mogućnosti za širenje ideje o potrebi konzumacije više biljne hrane i odgovornijem odnosu prema planetarnim resursima i očuvanju okoline. Na oduševljenje cele ekipe iz organizacije, skoro svi gosti koje smo pozvali su se ljubazno odazvali pozivu i došli da nam pomognu da uspešno promovišemo misiju našeg portala.

Foto: Nikola Tomić

I ko bi rekao da je u Srbiji ovako nešto moguće – da se na jednom mestu okupe i vegani i fleksitarijanci i obožavatelji mesa i svi zajedno uživaju u trpezi sa biljnim specijalitetima i slože se da je u pitanju inicijativa koju vredi podržati. Na početku prezentacije o ciljevima Plantbased portala objasnila sam da je dobio ime po svetskom plant based pokretu koji je vrlo inkluzivan i ima cilj da ljude inspiriše u pravcu konzumacije što više biljne hrane na dobrobit i ljudskog zdravlja, ali i opstanka naše planete suočene sa klimatskom krizom i devastacijom prirodnih resursa. Veganstvo je nažalost steklo imidž ideologije koja deli ljude i nema potencijal da dobije široku podršku.

Zbog toga je misija Plantbased.rs da umesto podela pronađemo ono što nas spaja kada su izbori hrane u pitanju, jer jedino udruženi i u velikom broju možemo napraviti značajne promene u društvu na korist svih. A ovaj događaj i druženje su nam jasno pokazali da je ono što nas spaja upravo ljubav prema ukusnoj hrani koja, kao što su se gosti uverili gosteći se biljnim gurmanlucima, može biti fenomenalna iako ne sadrži namirnice životinjskog porekla.

Foto: Nikola Tomić

Gledajući nasmejana lica naših gostiju tokom prezentacije, uverila sam se da je naša ciljna grupa zapravo vrlo velika i da su u njoj su svi ljudi koji su otvoreni za nova iskustva i kreativne izazove u kuhinji, ljudi koji žele zdravu porodicu i život ispunjen pozitivnom energijom. Sve navedeno je neraskidivo povezano sa plant based životnim stilom koji ćemo, nadamo se sada sa podrškom mnogo novih dragih ljudi i saradnika sa kojima smo se povezali, mnogo uspešnije promovisati u Srbiji. Jer, složili smo se da je više biljne hrane, a time i zdravija ishrana, neophodna ljudima u našoj zemlji, gde je nažalost uobičajeno da se obroci vrte oko mesa. Ovakva ishrana ne sadrži ni približno dovoljno zdravijih biljnih namirnica, čiji je redovan i raznovrsan unos neophodan ako želimo dobro zdravlje i dugovečnost.

Foto: Nikola Tomić

Tokom prezentacije objasnili smo gostima zašto je plant based tranzcija, odnosno povećanje udela biljne hrane neophodno u celom svetu, pa i u Srbiji. Ukazali smo na alarmantne podatke o tome da su prirodni resursi na našoj planeti devastirani i da tome u velikoj meri doprinosi masovan industrijski uzgoj životinja za ljudsku ishranu. Nije neophodno da svi budemo vegani da bi se složili oko toga da ne želimo da se životinje za ljudsku ishranu gaje u fabrikama. Upozorili smo i na vezu između onoga što svakoga dana konzumiramo i klimatske krize zbog CO2 emisija, kao i na neravnopravno korišćenje prirodnih resursa između bogatijeg i siromašnijeg dela sveta, što je naročito zainteresovalo naše goste.

Foto: Nikola Tomić

Nakon službenog dela događaja prešli smo na onaj opušteniji, gde smo uživali u ukusnoj hrani, ali i poslasticama na bazi biljnih namirnica. I pored divnih sirovih kolača, pokazalo se još jednom da kada su slatkiši u pitanju, najomiljenije bez premca su palačinke. Zato mi nije palo teško da za naše goste pripremim i brdo veganskih američkih palačinki sa bundevom, kojima su se počastili uz omiljene kombinacije domaćih namaza na bazi voća i orašastih plodova.

Foto: Nikola Tomić

Naši poznati food blogeri, koje smo sa zadovoljstvom ugostili, nisu propustili priliku da razmenimo iskustva i ideje oko pripreme jela od biljnih namirnica. Od @pecatzivota, @zdravko.kulinarko, @ukusnoizdravo.rs, @sp_nutrition_and_helath, @bigmama_helathyfood sam čula mnogo zanimljivih priča o njihovom pristupu zdravoj ishrani i tome koliko vole da forsiraju biljne namirnice u svojim receptima, iako koriste i životinjske proizvode. Pažnju mi je privukla energija i uvek dobro raspoloženje mladih sestara bliznakinja @fitness.bliznakinje. One su mi u jedan glas objasnile kako su se, da bi osetile sve benefite biljne ishrane, vrlo brzo izveštile da same kuvaju. Došla je i naša draga Sonja @zdravo_ja, “majstorica” za pripremu biljne hrane (i od skora vlasnica biljnog keteringa) sa kojom smo pre neki dan snimili i prvu emisiju “Plant based kithen talk”, koja će uskoro biti emitovana na Telegraf.rs. Zadovoljstvo mi je bilo i da upoznam našu poznatu voditeljku Danijelu Pantić, koja se takođe odavno okrenula biljnoj ishrani i radu na podizanju svesti o značaju emotivnog stanja za zdravlje.

Foto: Nikola Tomić

I na kraju, naročito drag mi je bio susret i upoznavanje sa mladom doktorkom Jovanom Mašić (@drmasic19), koja je pionir plant based ishrane u Srbiji i čiji rad pratim od početka. Naime, Jovana već nekoliko godina na društvenim mrežama nepokolebljivo govori o svim prednostima biljne ishrane za zdravlje, uprkos ponekad vrlo neprijatnim i surovim komentarima.

Ljubazni sponzori našeg događaja su bili Lidl, Fun&Fit, Alherbo lab, Well green i MTS Srbija, a ugostili smo i prijatelje iz Idee Organic i Genie Food-a, koji je takođe darovao svoje ukusne veganske proizvode za naše drage goste.

Na rastanku uz široke osmehe i pozdrave neko od gostiju je izneo utisak sa druženja koji je meni bio najdraži: „Konačno, događaj koji promoviše biljnu hranu gde vas niko neće gledati popreko zato što jedete meso!“