Alatke stila života kojima možemo sprečiti rak dojke: Ovih 5 saveta spasavaju živote

Foto: Shutterstock

U mesecu rezervisanom za pojačano bavljenje širenjem saznanja o raku dojke i načinima prevencije, čini mi se da je najvažnije da do što više žena stigne ona ključna poruka, a to je da je po novijim naučnim saznanjima u najvećem broju slučajeva rak dojke moguće sprečiti. Svetski eksperti koji se bave lečenjem raka dojke kažu da je bar 85, pa čak i do 90% slučajeva raka dojke moguće sprečiti ako na vreme usvojimo određene životne navike. „Komitet lekara za odgovornu medicinu“ (PCRM – Physician Committiee for Responsible Medicine) je na svom Instagram profilu pokrenuo serijal postova u mesecu borbe protiv raka dojke, gde njihovi istaknuti eksperti dele dragocene savete i korake za prevenciju ove bolesti.

Foto: Shutterstock

Specijalista za dijagnostiku raka dojke, dr Kristi Fank, navela u svom obraćanju 4 glavne stavke u pogledu naših životnih navika, čijim uvođenjem i pridržavanjem tokom života možemo znatno smanjiti šansu da ikada obolimo od ove teške bolesti. Ona je skrenula pažnju na 4 faktora koji imaju najmoćniji uticaj na prevenciju:

1. Većinu ishrane treba da nam čini celovita biljna hrana. Šta to znači? Doktorka kaže da naučna istraživanja upućuju da treba da se fokusiramo na što veći unos svežeg voća i povrća, zatim mahunarki (sočivo, pasulj, grašak,..), semenki, orašastih plodova i celih žitarica. Napominje i da ne treba izbegavati skrobasto povrće kao što su bundeva, krompir ili batat. Ističe da je od ključne važnosti da minimiziramo unos prerađene i naročito ultraprerađene hrane koja sadrži dosta prostih šećera, što znači da treba da izbegavamo kekse, krekere, kolače, slatkiše, kao i zaslađena pića.

2. Redovno vežbajte! Na pitanje koliko fizičke aktivnosti je dovoljno sa stanovišta prevencije bolesti, doktorka objašnjava da to zavisi od intenziteta aktivnosti. Ako je laganija fizička aktivnost u pitanju, gde možete da razgovarate dok vežbate, onda je minimum bar 5 sati nedeljno. Kada se bavimo nekom intenzivnijom fizičkom aktivnošću gde se jako znojimo i podižemo puls, pa je razgovor onemogućen ili otežan, onda treba ciljati na bar 2.5 sata nedeljno.

3. Održavajte idealnu telesnu težinu. Doktorka predlaže da potražimo na Internetu podatak o tome kolika je naša idealna telesna težina (u zavisnosti od visine, pola i starosti) i kada to ustanovimo, da radimo na tome da tu težinu dostignemo i da je održavamo tokom čitavog života.

Foto: Shutterstock

4. Minimizirajte ili jos bolje eliminišite alkohol iz svog zivota. Doktorka predlaže da na pr. na druženjima i zabavama zamenimo konzumaciju alkoholnih koktela bezalkoholnim. Ona naglašava da je nauka oko efekata alkohola jasna i da je jako bitno shvatiti da ne postoji scenario u kome on ima bilo kakve benefite za zdravlje. I to ne samo kada je u pitanju rak dojke. Naime, alkohol je po njenim rečima neurotoksin, podiže nam nivo kortizola, pa samim tim i nivo stresa u organizmu, a ima i razorne efekte na mikrobiom creva, čija vitalnost je od ključne važnosti za jak imuni sistem. Specifično za rak dojke, doktorka Fank navodi da je kod žena pre menopauze ustanovljeno da samo jedno piće dnevno povećava rizik od raka dojke za 7%, dok taj isti rizik kod žena u menopauzi raste na čak 13%, takođe od samo jedne čašice.

Doktorka Fank je naglasila i važnost aktivne borbe protiv stresa, preporučivši primenu neke od aktivnosti koja nas opušta kao što su: meditacija, lagano istezanje, joga, boravak u prirodi,…Preporučila je i da radimo na održavanju prijateljskih veza koje nas ispunjavaju i imaju pozitivan uticaj na naše raspoloženje i životnu motivaciju. Skrenula je pažnju i da pokušamo da smanjimo izloženost toksinima iz okruženja, a naročito kada su u pitanju preparati koji se nanose na kožu, jer mogu da se apsorbuju. Pri kupovini raznih losiona, parfema, deterdženata, šampona i sl., preporučila je da naročito izbegavamo one koji sadrže ftalate i parabene. I na kraju, istakla je važnost sna i savetovala da se postaramo da redovno sebi priuštimo 7-9 sati dobrog sna tokom noći, jer se tako regenerišemo i postajemo otporniji na stres i napore koji nas očekuju tokom dana.