Kremasti veganski (posni) „Mac and cheese“
Makaroni u kremastom sosu sa sirom su nešto čemu skoro niko ne može da odoli. Šta biste rekli na to da postoji način da napravite podjednako neodoljivo kremastu pastu „sirastog“ ukusa, ali bez trunke sira ili drugih mlečnih proizvoda?
Tradicionalni „Mac and cheese“ podrazumeva sos baziran na puteru, mleku i istopljenim masnim sirevima, čineći ovo jelo pravim „grešnim“ zadovoljstvom. Šta biste rekli na to da postoji način da napravite podjednako neodoljivo kremastu pastu „sirastog“ ukusa, ali bez trunke sira ili drugih mlečnih proizvoda?
Predstavljamo vam veganski (posni) „Mac and cheese“. Ovo jelo ne zahteva puno vremena za pripremu, tako da ćete imati ručak ili večeru na stolu za manje od sat vremena (30 minuta, ako skuvate šargarepu i ind. orah unapred). Možete biti sigurni da ćete dobiti jelo kome niko, a naročito deca, neće moći da odole.
Potrebno je:
- Pasta po izboru 400 g (fusili, makaroni, …)
- 150 g sirovog indijskog oraha
- 1 veća šargarepa (175-200 g)
- 200 g sojinog mleka (bez dodatih aroma)
- 250 g vode
- 1 kašika gustina
- 2 kašike nutritivnog kvasca (opciono, ali preporučljivo)
- 1 kašičica svetle miso paste (opciono, ako nemate moraćete dodati još malo soli)
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1/4 kašičice kurkume
- 1/4 kašičice čilija u prahu
- Malo soka od limuna
- Malo javorovog sirupa (opciono da izbalansira kiselinu limuna)
Postupak:
- Očistite šargarepu, iseckajte je na kolutiće i stavite je u malu šerpicu da se skuva. Kada je šargarepa skoro kuvana dodajte joj i sirov indijski orah da se kratko prokuva (5-10 min)
- Kuvanu šargarepu sa indijskim orahom sklonite sa vatre i ostavite 15-ak minuta da se prohladi (ovaj korak možete obaviti i dosta ranije, pa ostaviti šargarepu i indijski orah u vodi u frižideru)
- Stavite vodu za pastu da provri sa malo soli, a za to vreme pređite na pripremu sosa
- U blender dodajte kuvanu šargarepu i indijski orah, a onda i sve ostale sastojke i začine. Uključite blender i izblendirajte na velikoj brzini do potpuno kremaste teksture. Probajte sos i podesite ukus po želji dodavanjem dodatnih začina
- Stavite šerpu na šporet i u nju dodajte sos iz blendera. Mešajte par minuta na srednjoj vatri dok sos ne krene da se zgušnjava. Treba da ostane malo ređi, jer će makaroni pokupiti deo tečnosti
- Kada je pasta kuvana, procedite je i dodajte direktno u sos. Promešajte, pa probajte i korigujte ukus po želji dodavanjem soli, malo soka od limuna, ili ljutog sosa ako volite.
Veganski „Mac and cheese“ služite topao, a možete mu dodati razne dodatke po vašem ukusu. Sjajno se slaže ako u sos, zajedno sa pastom, umešate na pr. kuvani grašak (može iz konzerve), ili pastu poslužite sa barenim ili pečenim brokolijem kao topingom. Odličan posip za ovo jelo je i veganski parmezan (uskoro recept).
Stajanjem se sos steže, tako da ako jelo ne služite odmah, napravite ređi sos. Ostaci veganske "mac and cheese" paste mogu se čuvati u pokrivenoj posudi u frižideru do 5 dana.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.