• 0

Proteinske veganske čokoladne bombice od heljde i orašastih plodova

Verovatno ste već čuli da heljda nije prava žitarica, već pseudo-žitarica, a to čini da ima jednu vrlo zgodnu osobinu. Naime, heljda može, ali i ne mora da se kuva ili termički obrađuje, već se može jesti i sirova. Ne šalimo se…

  • 0
Čokoladne bombice Foto: Shutterstock/P Maxwell Photography

Probajte da pregrizete zrno heljde i videćete da ga, za razliku od zrna pšenice, ječma ili raži, možete lako sažvakati. Ovo čini heljdu pogodnom za razne primene i u sirovom stanju. Zbog svoje hranljivosti heljda može biti odličan dodatak smutijima (mada je poželjno da bar 1-2 sata odstoji potopljena u vodi). Heljda je vrlo zdrava i nutritivno bogata. Sadrži čak 10 g vlakana i 13.3 g proteina na 100 g uz vrlo mali sadržaj masti.

Donosimo vam ideju kako da za manje od pola sata napravite ukusne čokoladno orašaste bombice od heljde. Gotove kuglice možete čuvati danima u frižideru u poklopljenoj posudi (ili koliko izdrže dok se ne razgrabe), pa tako imati pri ruci prave male proteinske bombe kada vam zatreba zdrava i brza užina.

Potrebno je:

  • 200 g sirove heljde
  • 85 g oraha
  • 85 g lešnika
  • 4 kašike kakaoa
  • 175 g očišćenih svežih urmi
  • 40 g tahinija (ili kokosovog ulja, ako ne volite susam)
  • Mrvica soli + malo vanile (po želji)

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Maja Brekalo (@delicious_and_healthy_by_maya)

Postupak:

  1. Potopite heljdu da odstoji u vodi bar nekoliko sati da omekša (u frižideru)
  2. Sitno sameljite orahe i lešnike u secku, pa odvojite 30-ak g za valjanje kuglica
  3. Dobro operite i isperite natopljenu heljdu, pa je sameljite u pire u secku i dodajte u posudu sa mlevenim orasima i lešnicima
  4. Očistite urme od koštica, pa i njih sameljite u pastu zajedno sa tahinijem (ili istopljenim kokosovim uljem, ako ga preferirate)
  5. Na kraju povežite mlevenu heljdu, mlevene orašaste plodove, kakao prah i lepljivu pastu od urmi i tahinija uz dodatak vanile i malo soli
  6. Ovo možete uraditi u seckalici ako je dovoljno velika, ili multipraktiku, ili ručno
  7. Ostavite smesu na kratko u frižider da se malo stegne, a zatim oblikujte kuglice veličine manjih oraha i uvaljajte ih u mlevene orašaste plodove koje ste ostavili sa strane
  8. Po želji možete možete istopiti malo crne čokolade i isprskati kuglice (višak čokolade je uvek dobra stvar).

Ukoliko želite da tekstura kuglica bude hrskavija, deo heljde nemojte namakati u vodi, već je dodajte sirovu prilkom obrade smese.

Recept za ove kuglice modifikovan je sa predivnog profila veganske kuhinje @delicous_and_helathy_by_maya. Malo smo smanjili količinu masnoće i zamenili kokosovo ulje tahinijem. Naime, kokosovo ulje sadrži 83% zasićenih masnoća, što ga čini potencijalno prilično problematičnim za zdravlje, pa smo ga zamenili sa tahinijem (pastom od susama) koji ima mali udeo zasićenih masti, a uz to kao dodatni benefit i značajnu količinu proteina i vlakana.

A sada navalite na svoje čokoladne proteinske bombice od heljde bez trunke griže savesti!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari