Hrskave kesadilje sa „dimljenim“ pasuljem i kremastim veganskim sosom
Nekada je sve što nam treba, kada se vratimo kući posle napornog dana, brza i „komfi“ večera koja će učiniti da se osećamo dobro. Još ako je to nešto kremasto, hrskavo, zasitno, pa još i zdravo, gde ćete bolje od toga
Jelo koje je najviše oduševljavalo moju decu, kada smo počeli da se hranimo pretežno biljnom hranom, su bile upravo ove veganske kesadilje sa pasuljem i „sirastim“ sosom. Mada, kad malo bolje razmislim, deca se oduševljavaju bilo čime što uključuje tortilje…
Kesadilje su jelo koje potiče iz Meksika, a sastoji se od tortilja koje mogu biti punjene raznovrsnim filovima baziranim na mesu, povrću, pasulju sa dodatkom začina i uvek uključuju sir, pa odatle naziv (queso – sir na španskom). U ovoj našoj plant based varijanti, kesadilje ćemo napuniti filom od pasulja i povrća, a umesto mlečnog sira upotrebiti veganski „a la čedar“ sos, koji će dati onaj kremasti kvalitet koji kesadilje moraju da imaju.
Jelo se jako brzo sprema, pod uslovom da imate već pripremljen „a la čedar“ sirasti sos, koji je zgodno pripremiti ponekad i imati u frižideru. Proces pripreme ovih kesadilja podrazumeva pripremu jednostavnog pikantnog fila sa pasuljem, filovanje tortilja i kratko pečenje kesadilja na tiganju. Pripremljen fil od pasulja može stajati nekoliko dana u frižideru, pa ga možete iskoristiti i narednih dana na pr. za brz doručak.
Potrebno je:
- Maslinovo ulje 2 kašike
- Crni luk 1 glavica (manja)
- Crvena paprika šilja 1 velika (ili 2 manje)
- Konzerva crvenog ili crnog pasulja 1 kom.
- So 1/2 kašičice
- Mleveni kumin 1/2 kašičice
- Malo čilija u prahu
- Malo bibera
- Malo barbekju sosa (1 kašika) ili ½ kašičice dimljene paprike (za dimljeni ukus)
- Ukiseljene halapenjo papričice (opciono) 2-3 kašičice iseckanih
- 1 šolja „a la čedar“ sirastog sosa (možete zameniti narendanim kupovnim veganskim sirom, mada to neće dati baš isti kremasti ugođaj kao domaći „sirasti“ sos)
- 4 tortilje srednje veličine
Postupak:
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri i dodajte iseckan crni luk. Dinstajte ga 3-4 minuta uz dodavanje po malo vode po potrebi
- Dodajte u tiganj crvenu papriku iseckanu na sitne kockice i dinstajte sve zajedno još 5-7 minuta dok povrće ne omekša
- Dodajte sve začine, barbekju sos (ako imate), halapenjo papričice (po želji ako volite ljuto) i pasulj iz konzerve (ispran vodom i oceđen). Promešajte sve na vatri još nekoliko minuta da se prožmu sve arome, pa sklonite da se malo ohladi
- Tortilje filujete tako što ih prvo obilato premažete „a la čedar“ sirastim sosom, a onda preko njega rasporedite odgovarajuću količinu fila od pasulja i povrća. Nakon filovanja svaku tortilju preklopite na pola tako da fil ostane unutra
- Neposredno pre služenja kesadilja, zagrejte tiganj sa mrvicom ulja na srednjoj vatri, pa stavljajte u njega jednu po jednu tortilju i pecite ih kratko sa obe strane dok ne porumene i postanu hrskave (pazite da vam se ne otvore kada ih prevrćete)
- Poslužite kesadilje presečene na pola, radi lakše konzumacije, a uz priloge po želji – gvakamoli sos od avokada, salsu od paradajza, ljuti sos i salatu po želji.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.