• 0

Neobično, a zdravo i ukusno: Rižoto od heljde sa pečurkama i graškom

Nedavno smo pisali o heljdi i svim njenim benefitima za zdravlje. Ipak, i pored toga što su mnogi čuli koliko je heljda zdrava, ona i dalje nije u dovoljnoj meri prisutna u našoj kuhinji. Zato evo jedne ideje za hranljivo, zdravo i vrlo ukusno jelo sa heljdom

  • 0
Heljda rižoto Foto: Shutterstock/Eskymaks

Kratak podsetnik na neka od fenomenalnih svojstava heljde: Ona je izvor mnogih minerala – magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, fosfora, cinka, selena, kao i B vitamina. Bogata je i flavonoidima, koji u organizmu deluju protivupalno i imaju antikancerogeni potencijal. Uz to, heljda ima i odličan sastav amino kiselina, kao i visok procenat iskorišćenja proteina u organizmu u odnosu na druge žitarice. Heljda je pseudožitarica i prirodno ne sadrži gluten, tako da je odlično rešenje i za osobe sa celijakijom ili one koji su osetljivi na gluten.

Kod nas se heljda većinom koristi u vidu brašna, obično za pripremu hleba, peciva ili palačinki. Međutim, i za heljdu, kao i za druge biljne namirnice, važi da je ubedljvio najviši stepen iskorišćenja svih hranljivih svojstava u organizmu, ako se konzumira cela, odnosno u obliku zrna.

Zato vam predlažemo da probate, ako već niste, da pripremite rižoto od heljde. Naš današnji predlog je rižoto od heljde sa pečurkama i graškom. To je kremasti rižoto, bogat neodoljivim umami aromama, a sa puno zdravih biljnih sastojaka.

Za rižoto od heljde potrebno je:

  • Oko 1 l bistre supe od povrća (prokuvajte kratko 2 povrtne kocke u 1 l vode)
  • Crni luk (sitno iseckan) 1 glavica
  • Beli luk (sitno iseckan) 4-5 čena
  • Sirova heljda u zrnu 200 g
  • Grašak (zamrznuti) 150 g
  • Pečurke (šampinjoni ili vrganji) 200 – 250 g
  • Paradajz (očišćen od semenki i iseckan na kockice, oljuštite po želji) 2 kom.
  • Soja sos 2 kašike
  • Vinsko sirće (crveno) 1 kašika
  • Začini: so, biber, majčina dušica, origano, beli luk u prahu, čili (po želji)
  • Opciono: svež peršun za toping i dekoraciju

Postupak:

  1. Stavite vodu sa kockama za supu od povrća da provri, pa isključite ringlu, ali ostavite šerpu na njoj (supa od kocke treba da bude vruća kada je dodajete u heljdu)
  2. Zrna heljde stavite u cediljku i dobro isperite pod tekućom vodom (ukoliko imate vremena možete ostaviti heljdu prethodno da odstoji 2-3 sata u vodi, ali nije neophodno)
  3. Zagrejte šerpu sa malo maslinovog ulja i dodajte seckan crni luk. Dinstajte luk 2-3 minuta mešajući da ne zagori
  4. Dodajte i seckan beli luk, kao i oceđena zrna heljde i propžite zajedno još 1-2 minuta
  5. Smanjite malo vatru i dodajte soja sos i crveno vinsko sirće, pa ponovo mešajte 1-2 minuta dok tečnost ne ispari
  6. Sada umešajte i smrznuti grašak, pa i njega kratko propržite sa heljdom
  7. Polako dodajte 1 šolju supe od povrća, pa povremeno mešajte dok heljda ne upije tečnost. Kada rižoto upije tečnost dodajte sledeću šolju supe. Vodite računa da vatra ne bude prejaka, jer rižoto od heljde mora da vri vrlo lagano
  8. Dolivajte supu i kuvajte heljdu dok ne dostigne al dente fazu (da se ipak malo gricka, jer ne želite prekuvanu i gnjecavu heljdu). To se obično dešava nakon 10-15 minuta kuvanja
  9. Odvojeno od heljde i graška, pripremite pečurke i paradajz
  10. Zagrejte dublji tiganj i u njemu na malo maslinovog ulja propržite iseckane pečurke sa malo bibera, majčine dušice i origana
  11. U propržene pečurke dodajte kockice iseckanog paradajza i malo tečnosti od supe, pa prodinstajte sve zajedno još nekoliko minuta. Na kraju dodajte u to i malo belog luka u prahu, pa skinite sa vatre
  12. Kada je rižoto od heljde sa graškom skuvan, umešajte u njega i pripremljene pečurke sa paradajzom. Probajte gotovo jelo i dodajte po ukusu soli, bibera i čilija (ako volite pikantniju hranu).

Rižoto od heljde servirajte posut svežim peršunom (po želji) ili sa malo veganskog parmezana.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari