• 0

Italijanski klasik: Kremasti „Pasta e fagioli“ ili pasulj sa pastom na veganski način

Složićemo se da su Italijani podarili čovečanstvu bezbroj božanstvenih i preukusnih recepata. Naravno da svi, od najmlađih do najstarijih, obožavamo pize i špagete. Postoje, međutim, i neki manje poznati italijanski klasici, ali podjednako neodoljivi za naša nepca

  • 0
Minestrone pasulj Foto: Shutterstock/Sea Wave

Hajde da napravimo jedan od zanemarenih klasika italijanske kuhinje, jelo po imenu „Pasta e fagioli“, ili u prevodu – pasta sa pasuljem. Možda ne zvuči naročito interesantno, ali ovo kuvano jelo sa povrćem, pasuljem i pastom je stvarno neodoljivo.

Kremasto, puno svežih začin, povrća, pirea od paradajza i belog pasulja, sa dodatkom sitne paste, sve zaokruženo devičanskim maslinovim uljem. Ako volite špagete u marinara sosu, lazanju i minestrone čorbu, onda će vam se sigurno dopasti i „pasta e fagioli“. Jelo možete slobodno skuvati u većoj količini, jer mu je ukus čak i bolji narednog dana.

Glavni trik u ovom receptu je to što se kuvano povrće i deo pasulja izblendiraju u glatki pire i vrate nazad u jelo, čime ono dobija gustinu i neodoljivu kremastu teksturu. Za pripremu jela možete koristiti beli pasulj iz konzerve, ili prethodnog dana skuvati neki beli pasulj i ostaviti ga u frižideru. Za pripremu ovog italijanskog jela neće vam trebati više od 1 sat.

Za "Pasta e Fagioli" potrebno je:

  • Ekstra-devičansko maslinovo ulje 4 kašike
  • Crni luk 1 veća glavica
  • Šargarepa 2 kom. (srednje veličine)
  • Štapići celera (2 kom.)
  • Beli luk (sitno seckan) 4 čena
  • Konzerva mlevenog paradajza 1 kom.
  • 1l supe od povrća (domaće ili napravljene od 2 povrtne kocke + 1 l vode)
  • Voda  oko 3 šolje
  • Lovorov list 2 kom.
  • So, biber Origano 1-2 kašičice, čili paprika u prahu 1/4 kašičice (ako volite ljuto)
  • Beli pasulj 2 konzerve, ili 3 šolje kuvanog pasulja
  • Sitna pasta (mini školjkice ili tubice) 100-120 g
  • Mladi listovi kelja ili blitve (naseckani) 1-2 šolje (nije obavezno, ako ne volite, ali je poželjno)
  • Svež peršun (sitno iseckan) 2 kašike
  • Pola manjeg limuna – iscedićemo u jelo na kraju kuvanja

Postupak:

  1. U većoj šerpi zagrejte 3 kašike maslinovog ulja, pa dodajte sitno iseckan crni luk, šargarepu i celer, zajedno sa pola kašičice soli i malo bibera. Dinstajte povrće, često mešajući dok povrće ne počne da omekšava, a luk postane staklast, otprilike 6-10 minuta
  2. Sada dodajte sitno iseckan beli luk, pa mešajte 30-ak sekundi dok ne zamiriše, a onda ulijte paradajz iz konzerve (ako je pelat u komadu prethodno ga usitnite u secku), pa promešajte dok sve ne provri
  3. Dodajte supu od povrća i vodu, lovorov list, origano i čili papriku. Kada jelo provri, smanjite vatru i krčkajte na nižoj vatri 10-ak minuta
  4. U blender dodajte pola konzerve oceđenog belog pasulja, pa preko njega sipajte 1 i po šolju vaše čorbice koja se kuva (izbegnite lovorov list). Izblendajte sve da postane glatko i kremasto, pa sipajte nazad u šerpu sa čorbom
  5. Sada je vreme da dodate ostatak pripremljenog pasulja, pastu i iseckani kelj ili blitvu. Nastavite da kuvate jelo na srednjoj vatri, mešajući često da se pasta ne zalepi slučajno za dno šerpe, oko 15-20 minuta dok pasta i zeleno povrće ne omekšaju
  6. Sklonite šerpu sa vatre i izvadite listiće lovora. Nacedite u jelo malo svežeg soka od limuna i dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, seckani svež peršun, kao i još soli i bibera po ukusu. 

Ovo aromatično kuvano jelo sa pasuljem i pastom možete čuvati poklopljeno do 5 dana u frižideru.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari