• 0

Simfonija biljnih proteina: Kari salata od kinoe sa leblebijama, graškom i ind. orasima

Obrok salate su idealno rešenje za pripremu hrane tokom toplijih dana. Zahtevaju minimalno angažovanje šporeta ili rerne, ne troše previše vremena i dobijamo jelo puno ukusa i boja, koje možemo da poslužimo na različite načine.

  • 0
Plant based hrana na stolu Foto: Shutterstock/

Sjajna kari obrok salata od kinoe sa leblebijama i indijskim orasima donosi jake, ali i zanosne ukuse koji potiču od moćnih začina – karija, đumbira i kurkume, uz kontrast ljutkasto-slatkastih glaziranih indijskih oraha.

Osnova salate je kinoa, pseudo-žitarica poznata po značajnim nutritivnim benefitima. Ova sjajna biljka sadrži obilje proteina, vlakana, ali i vitamina i minerala. Ako niste navikli da kuvate sa kinoom, ne brinite, ona se lako i brzo sprema. Bitno je znati da se kuva u duplo većoj količini vode (zapreminski – na 1 mericu kinoe stavite 2 merice vode), da se kuva na srednjoj vatri (nikako jakoj), da vreme kuvanja ne pređe 15-ak minuta, nakon čega se skida sa vatre i ostavlja da malo odstoji poklopljena, da bi se na kraju ovlaš izmešala viljuškom kako bi se zrna lepo razdvojila.

Uz hranljivu kinou, ova salata obiluje povrćem raznih boja, ali i raznovrsnim začinima. Tu je i leblebija, kao predstavnik moćnih mahunarki, ali i grašak, šargarepa, crvena paprika, crveni luk i peršun. Kruna cele salate je dodatak prepečnih indijskih oraha glaziranih javorovim sirupom, uz dodatak kajenske paprike (ili čilija) i malo soli. Ovaj zdravi veganski obrok uključuje i puno začina, kao što su kari, kurkuma, đumbir (svež ili u prahu). beli luk u granulama, kajenska paprika, za koje je poznato da sadrže blagotvorne antioksidanse i polifenole.

Prilikom pripreme ovakve obrok salate ne morate se striktno držati recepta, već uvek možete neke od navedenih sastojaka zameniti i onima koje trenutno imate u kući. U ovoj varijanti salate koju danas predstavljamo,. hrskavi momenat se postiže pomoću crvene paprike, rendane šargarepe i crvenog luka, ali umesto ovog povrća možete upotrebiti i druge – na pr. crveni kupus, mladi luk, boraniju umesto graška, pa čak i pečeni brokoli ili karfiol mogu biti sjajan dodatak. Ako volite diskretan slatkasti momenat u svakom zalogaju obrok salate, možete dodati i seckane suve brusnice, kajsije ili suvo grožđe. Upotrebite voće koje volite ili ga potpuno preskočite. Umesto indijskog oraha, možete probati da dodate kikiriki, pa čak i pistaće.

Za kari obrok salatu sa kinoom je potrebno:

  • Kinoa 130 g (skuvati u 2x više vode zapreminski, a ne po težini)
  • Leblebije (iz konzerve) 1 kom.
  • Grašak (skuvan ili iz konzerve) 125 g
  • Crvena paprika 1 kom.
  • Šargarepa 1 kom. srednje veličine
  • Crveni luk 1/2 manje glavice
  • Šaka svežeg peršuna (sitno naseckati)
  • Malo neke suve voćke po želji – brusnice, kajsije, suvo grožđe (sitno naseckati)
  • Indijski orah (sirovi) 75 g
  • Začini: kari 1/2 kašičice, kurkuma 1/2 kašičice, đumbir 1/2 kašičice (sveži ili u prahu), beli luk u granulama 1/2 kašičice (može i svež), malo kajenske paprike (ili čili paprike) za ljutinu
  • So, biber (po ukusu)
  • Malo maslinovog ulja 1-2 kašike (za dresing)
  • Malo soka od limuna (za dresing)
  • Javorov sirup ili agave za glaziranje indijskih oraha 1-2 kašičice (opciono, nije neophodno)

Postupak:

  1. Skuvajte kinou u zapreminski dvostruko većoj količini vode. Nakon 15-ak minuta na srednjoj vatri, skinite je sa ringle i ostavite kratko da odstoji poklopljena. Viljuškom rastresite zrna kinoe da ne bi ostala slepljena.
  2. Dok se kinoa kuva iseckajte povrće.
  3. U ohlađenu kinou dodajte oceđenu leblebiju iz konzerve, grašak i pripremljeno iseckano povrće, peršun i neku suvu voćkicu seckanu, ako stavljate.
  4. Pripremite dresing kombinovanjem maslinovog ulja, začina (kari, kurkuma, đumbir, beli luk u granulama, so, biber) i soka od limuna. Prelijte sve sastojke salate i dobro promešajte.
  5. Dok sastojci obrok salate upijaju dresing, pripremite završni detalj, a to je glazirani indijski orah. Stavite tiganj da se zagreje na srednju vatru, pa dodajte u njega sirov indijski orah (bez ulja). Prepecite par minuta indijski orah dok ne zamiriše i počne da rumeni, a zatim ga skinite sa vatre i dodajte odmah malo javorovog ili agave sirupa i malo kajenske paprike (ili čilija) i soli. Promešajte ih i ostavite malo da se prohlade.
  6. Prilikom serviranja kari obrok salatu sa kinoom pospite glaziranim ljutkastim indijskim orahom.

Ova preukusna veganska kari kinoa obrok salata sa leblebijama i indijskim orasima dobija dodatno na ukusu stajanjem, kako se svi sastojci polako mariniraju u obilju začina. Možete uživati u njoj više dana, jer će zatvorena u činiji sa poklopcem moći bez problema da stoji do 5 dana.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari