• 0

Vazdušaste i traju danima: Najsočnije veganske američke palačinke sa bundevom

  • 0
američke palačinke Foto: Pixabay

Konačno je počela sezona bundeva. To je jedan od malobrojnih razloga zbog kojih se ipak radujem dolasku jeseni. Bundeva je toliko zdrava, a istovremeno neverovatno svestrana namirnica, da ćemo njome morati češće da se pozabavimo. Za početak sezone, danas za vas imamo jedan recept sa bundevom kome ćete se, sigurni smo, često vraćati. U pitanju je recept za najsočnije veganske američke palačinke sa bundevom. Poslednjih godina smo se navikli na američki tip palačinki – male i debeljuškaste, za razliku od onih naših tradicionalnih tankih i većih, na koje smo navikli (to je zapravo francuski tip palačinki, zovu ih i crepes). Lično češće pravim američki tip palačinki, jer mi se čini da se brže spremaju – može se ispeći po nekoliko komada u tiganju odjednom.

Još jedna prednost ovih palačinkica je što ne sadrže ni jaja ni kravlje mleko (veganske su), pa ćete moći do mile volje da ih pripremate i tokom posnih dana u godini. Ne znam koliko imate iskustva sa upotrebom bundeve u kuvanju i pripremi poslastica, ali meni se lično čini da je bundeva “čaroban sastojak”. Naime, gde god je dodam ona podigne to jelo ili poslasticu na viši nivo. Takav je slučaj i sa ovim receptom za palačinke. Možete ih napraviti i sa pireom od jabuke umesto pirea od bundeve, ali rezultat neće biti tako fenomenalan. Da se razumemo, i te palačinke će biti odlične, ali ove sa bundevom su – baš neverovatne. Ovo sam istestirala i na prošlonedeljnoj promociji našeg Plantbased.rs portala, gde smo ih poslužili našim gostima i masovno su pitali za recept. Obećali smo i evo ispunjavamo…

Za najsočnije veganske američke palačinke sa bundevom potrebno je:

  • Mešavina brašna po izboru 325 g (ja sam koristila 60% speltu, 20% belo i 20% heljdu)
  • Prašak za pecivo 1 kesica
  • Soda bikarbona 1/3 kašičice
  • Cimet 1 kašičica (može i vanila aroma po želji)
  • So 1/4 kašičice
  • Kokosov šećer 2 kašike (nije obavezno, možete i da preskočite)
  • Pire od bundeve 180 g
  • Biljno mleko po izboru 200 g
  • Obična ili kisela voda 250 g

U dubljoj posudi odmerite prvo mešavinu brašna po izboru, pa dodajte ostale suve sastojke i malo šećera po želji (nije obavezno). Promešajte dobro suve sastojke, a onda dodajte i sva tri vlažna sastojka. Kašikom ili žicom umutite testo, ali vrlo oprezno i polako, bez jakog mućenja, jer to može učiniti da palačinke budu žilave. Dakle, mešajte lagano i oprezno da se svi sastojci povežu, a nije neophodno da razbijete svaku gromuljicu (neke manje slobodno ostavite). Gotova smesa treba da bude gusta, ali ne previše (po potrebi dodajte još malčice vode), tako da može lako da se uzima kašikom i stavlja u tiganj, gde ćete peći palačinke. Palačinke pecite na tiganju premazanom sa mrvicom ulja. Pečene palačinke prekrijte folijom da se ne suše, ako ih ne jedete odmah. Ukoliko ćete ih čuvati više dana stavite ih u kutiju sa poklopcem, pa u frižider. Izuzetno su sočne i takve ostaju i nakon što se ohlade, pa i više dana nakon pripreme.

Pire od bundeve spremam tako što ispečem bundevu i onda ohlađenu meku unutrašnjost sameljem u glatki pire u blenderu, pa čuvam u tegli u frižideru. Odličan je dodatak za jutarnje ovsene kaše, rižoto, potaže, peciva, kolače, itd… Ukoliko želite da pripremite ove sočne veganske američke palačinke, a trenutno nemate bundevu, slobodno pire od bundeve zamenite pireom od jabuke, ili mešavinom pirea od jabuke i izgnječene banane. I ta varijanta je odlična.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari