Brzinski ručak ili večera: Ćuftice od pasulja i ovsenih pahuljica na pire krompiru

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ideje za brz, a zdrav ručak ili večeru su uvek dobro došle, a naročito za vreme posta kada onima koji inače nemaju običaj da spremaju obroke bez mesa često ponestane ideja. U takvim situacijama korisno je potražiti savete kod ljudi koji žive na plant based ishrani ili zapratiti neki od mnogobrojnih Instagram profila koji donose fine, hranljive i zdrave recepte bez ijedne životinjske namirnice. A takvih je mnogo, naročito na engleskom jeziku, mada ima sjajnih profila i na španskom, italijanskom i nemačkom jeziku.

Danas za vas imamo jednostavan, a odličan recept za ćuftice od braon pasulja, koje se brzo pripremaju, a sve sastojke vrlo verovatno već imate u kući. Ideja nam stiže sa profila mlade Italijanke Đulije (@eatsgiulia). Italijani su inače poznati po tome da neguju kuhinju bogatu biljnim namirnicama, kao i da ne vole da komplikuju. Zato im recepti odišu jednostavnošću koja na pravi način istakne sve te divne ukuse prirode na tanjiru.

pasulj Foto: Pixabay

Za ćuftice od pasulja i ovsenih pahuljica na pire krompiru potrebno je:

Za ćuftice:

  • 1 konzerva braon pasulja
  • 4 pune kašike ovsenih pahuljica
  • 1/2 glavice crnog luka
  • Italijanski začini: po pola kašičice origana, bosiljka, majčine dušice (ili ruzmarina)
  • So, biber

Za brzinski sos za ćuftice:

  • Maslinovo ulje
  • 4 kašike koncentrata paradajza (iz tube)
  • malo tucane ljute paprike (ako volite ljuto)
  • 1-2 kašike soja sosa
  • Malo vode
  • Beli luk u granulama 

Za pire krompir:

  • 4-5 krompira
  • 30 g mekog biljnog margarina ili 2-3 kašike veganske pavlake za kuvanje (a može i malo maslinovog ulja ako nemate ništa od ovoga pri ruci)
  • So
  • Biljno mleko neutralnog ukusa (da nije zaslađeno i sa dodatkom arome), a alternativno možete dodati i vodu u kojoj se kuvao krompir (dodavati do željene gustine pirea)

Postupak:

  1. U multipraktiku sameljite oceđeni i isprani pasulj iz konzerve, ovsene pahuljice, blago usitnjen crni luk i začine. Ostavite smesu da odstoji 10-ak minuta pre nego što oblikujete ćuftice, kako bi ovsene pahuljice upile tečnost i smesa malo očvrsla (pogledajte na snimku koje gustine treba da bude smesa prilikom formiranje ćufti);
  2. Oblikujte ćuftice prečnika 2.5-3 cm, pa ih slažite u pleh na papir za pečenje. Kada su sve ćuftice formirane isprskajte ih sa maslinovim uljem, pa stavite u rernu na pečenje. Peku se 20-ak minuta na 180 °C;
  3. Dok se ćuftice peku stavite oljušteni krompir isečen na krupnije u posoljenu vodu da se skuva. Omekšali krompir procedite (ostavite malo vode od kuvanja ako nemate biljnog mleka da umutite pire). Izgnječite krompir, dodajte mu so i masnoću (koju imate), a zatim dolivajte po malo biljno mleko ili vodu od kuvanja mešajući žicom dok ne dobijete kremasti pire gustine koju volite;
  4. Izvadite pečene ćuftice od pasulja iz rerne. Stavite na ringlu veći tiganj i u njemu zagrejte 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte koncentrat paradajza, pa ga kratko propržite, a zatim i soja sos. Promešajte dobro, pa dolijte malo vode i prokrčkajte sos 2-3 minuta. Skinite sa vatre i dodajte malo belog luka u granulama;
  5. Kada se sos malo prohladi dodajte u njega pečene ćuftice od pasulja i promešajte da sve budu obložene sosom.
  6. Servirajte ćuftice od pasulja uz pire krompir i salatu od mešanog zeleniša ili kupusa.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari