Brzinski ručak ili večera: Ćuftice od pasulja i ovsenih pahuljica na pire krompiru
Ideje za brz, a zdrav ručak ili večeru su uvek dobro došle, a naročito za vreme posta kada onima koji inače nemaju običaj da spremaju obroke bez mesa često ponestane ideja. U takvim situacijama korisno je potražiti savete kod ljudi koji žive na plant based ishrani ili zapratiti neki od mnogobrojnih Instagram profila koji donose fine, hranljive i zdrave recepte bez ijedne životinjske namirnice. A takvih je mnogo, naročito na engleskom jeziku, mada ima sjajnih profila i na španskom, italijanskom i nemačkom jeziku.
Danas za vas imamo jednostavan, a odličan recept za ćuftice od braon pasulja, koje se brzo pripremaju, a sve sastojke vrlo verovatno već imate u kući. Ideja nam stiže sa profila mlade Italijanke Đulije (@eatsgiulia). Italijani su inače poznati po tome da neguju kuhinju bogatu biljnim namirnicama, kao i da ne vole da komplikuju. Zato im recepti odišu jednostavnošću koja na pravi način istakne sve te divne ukuse prirode na tanjiru.
Za ćuftice od pasulja i ovsenih pahuljica na pire krompiru potrebno je:
Za ćuftice:
- 1 konzerva braon pasulja
- 4 pune kašike ovsenih pahuljica
- 1/2 glavice crnog luka
- Italijanski začini: po pola kašičice origana, bosiljka, majčine dušice (ili ruzmarina)
- So, biber
Za brzinski sos za ćuftice:
- Maslinovo ulje
- 4 kašike koncentrata paradajza (iz tube)
- malo tucane ljute paprike (ako volite ljuto)
- 1-2 kašike soja sosa
- Malo vode
- Beli luk u granulama
Za pire krompir:
- 4-5 krompira
- 30 g mekog biljnog margarina ili 2-3 kašike veganske pavlake za kuvanje (a može i malo maslinovog ulja ako nemate ništa od ovoga pri ruci)
- So
- Biljno mleko neutralnog ukusa (da nije zaslađeno i sa dodatkom arome), a alternativno možete dodati i vodu u kojoj se kuvao krompir (dodavati do željene gustine pirea)
Postupak:
- U multipraktiku sameljite oceđeni i isprani pasulj iz konzerve, ovsene pahuljice, blago usitnjen crni luk i začine. Ostavite smesu da odstoji 10-ak minuta pre nego što oblikujete ćuftice, kako bi ovsene pahuljice upile tečnost i smesa malo očvrsla (pogledajte na snimku koje gustine treba da bude smesa prilikom formiranje ćufti);
- Oblikujte ćuftice prečnika 2.5-3 cm, pa ih slažite u pleh na papir za pečenje. Kada su sve ćuftice formirane isprskajte ih sa maslinovim uljem, pa stavite u rernu na pečenje. Peku se 20-ak minuta na 180 °C;
- Dok se ćuftice peku stavite oljušteni krompir isečen na krupnije u posoljenu vodu da se skuva. Omekšali krompir procedite (ostavite malo vode od kuvanja ako nemate biljnog mleka da umutite pire). Izgnječite krompir, dodajte mu so i masnoću (koju imate), a zatim dolivajte po malo biljno mleko ili vodu od kuvanja mešajući žicom dok ne dobijete kremasti pire gustine koju volite;
- Izvadite pečene ćuftice od pasulja iz rerne. Stavite na ringlu veći tiganj i u njemu zagrejte 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte koncentrat paradajza, pa ga kratko propržite, a zatim i soja sos. Promešajte dobro, pa dolijte malo vode i prokrčkajte sos 2-3 minuta. Skinite sa vatre i dodajte malo belog luka u granulama;
- Kada se sos malo prohladi dodajte u njega pečene ćuftice od pasulja i promešajte da sve budu obložene sosom.
- Servirajte ćuftice od pasulja uz pire krompir i salatu od mešanog zeleniša ili kupusa.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.