Ostanimo zdravi i puni energije: Brza obrok čorbica od tamnog pasulja i spanaća

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kada nam život postane ovako naporan i haotičan, a veliki deo dana provodimo na ulici gde trošimo puno energije, naći vreme da pripremimo dobar obrok može da zvuči kao nemoguća misija. Promenljivo zimsko vreme udruženo sa trenutnom najezdom sezonskih virusa veliki je izazov za naše zdravlje, a naročito kada smo među puno ljudi, kao što je ovih dana slučaj. Kako nam je izdržljivost sada glavno oružje za naredne neizvesne dane, ono što će nam dati najveći gas je hranljiv i zdrav obrok koji donosi dosta energije, a istovremeno i obilje vitamina i nutrijenata koji će nas zaštiti od virusa i podržati naš imunitet.

Naša današnja preporuka je zato jedna brzinska, ali zdrava i hranljiva čorbica koja se sprema za manje od pola sata. Ugrejaće vas, okrepiti i dati vam snage za … dosta dugih šetnji u prirodi. U pitanju je čorbica od tamnog pasulja i bebi spanaća začinjena kurkumom i karijem. Kurkuma je poznata po svojim protiv-upalnim svojstvima, a kari začin pomaže bolje varenje i daje podršku imunitetu. Tamni pasulj (braon ili crni) je pravi nutritivni šampion, bogat biljnim proteinima, vlaknima i gvožđem – upravo onim divnim stvarima neophodnim za energetski balans. Bebi spanać će čorbi dodati i dozu vitamina A, C i K – tačno ono što treba našem imunom sistemu.

crni pasulj, pasulj, mahunarka Foto: Shutterstock

Ako ste neodlučni koju vrstu pasulja da izaberete za određena jela, treba znati da između njih postoji izvesna razlika. Tako tamne vrste pasulja imaju:

  • Više antioksidanasa – crni pasulj je naročito bogat antocijaninom, istom supstancom koja se nalazi u borovnicama. On štiti naše ćelije od oštećenja, smanjuje inflamaciju i potencijalno snižava rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i rak.;
  • Više mikronutrijenata – nešto više minerala kao što su gvožđe, magnezijum i cink, bitnih za proizvodnju energije, imune funkcije, ali i ukupno zdravlje;
  • Nešto niži glikemijski indeks – zbog svog sastava malo sporije se vari i tako stabilizuje nivo šećera u krvi;

Na drugoj strani, beli pasulj ima:

  • Malo manje kalorija
  • Malo više kalijuma koji je važan za održanje normalnog krvnog pritiska;
  • Kremastiju strukturu, što ga čini pogodnijim za primene kao što su čorbasta jela ili pirei.

U svakom slučaju, bez obzira na nijansu, sve vrste pasulja su jako poželjan i zdrav dodatak ishrani, pa je najbolje šarati pri izboru i tako pokupiti što više benefita na obe strane. A sada da se vratimo našoj saveznik čorbici za ove dane pune izazova.

Za brzu čorbicu od tamnog pasulja i bebi spanaća potrebno je (za 2 osobe):

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 konzerva braon ili crnog pasulja
  • 1 kašičica karija, 1 kašičica kurkume i malo čilija (ako volite ljuto)
  • So i biber po ukusu
  • 500 ml povrtne supe (500 ml proključale vode u kojoj smo rastvorili 1 kocku za supu od povrća)
  • 120 g listova bebi spanaća (blago ustinjena) Sok od limuna po ukusu Vode po potrebi Za posluženje – malo kisele pavlake (ili biljnog milerama)

Postupak:

  1. Zagrejati ulje u dubljoj šerpi i na njemu propržiti nekoliko minuta naseckan crni i beli luk na srednjoj vatri, dodajući po malo vode pazaći da luk ne zagori;
  2. Sada dodati 1 kašičicu karija, 1 kašičicu kurkume (ako niste navikli na ove začine stavite po 1/2 kašičice) i malo čilija po želji, pa na vatri promešati dobro sa lukom da začini zamirišu;
  3. Nakon što se začini kratko proprže doda se supa od povrća (ili voda + izdrobljena povrtna kocka) i oceđen i ispran pasulj iz konzerve. Prokuvati sve zajedno 10-ak minuta, dodajući vodu ako previše ispari;
  4. Skloniti šerpu sa vatre i pustiti čorbicu da se malo prohladi, pa onda deo sipati u blender, usitniti malo i vratiti u ostatak čorbe u šerpi (ovako ćemo dobiti kremastu čorbu sa komadićima i celim zrnima pasulja). Ova operacija delimičnog usitnjavanja pasulja može se još lakše uraditi direktno u šerpi pomoću štapnog miksera (ako ga imate);
  5. Vratiti čorbu na vatru da se ponovo zagreje, pa onda u nju ubaciti pripremljen bebi spanać i nacediti malo soka od limuna. Posoliti i pobiberiti po ukusu i skloniti sa vatre čim spanać „uvene“ (1-2 minuta);

Preporučujemo da uživate u ovoj toploj i hranljivoj čorbi uz dodatak jedne kašike obične ili vege kisele pavlake i kriški sveže prepečenog hleba.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari