
Recept za brze zemičke sa sastojkom za -dugovečnost: Divnog ukusa i pune proteina
Volite da mesite, ali tražite brze opcije, a možda i nešto sasvim drugačije i uz to izuzetno hranljivo? Onda bi ove domaće zemičke sa dodatkom pirea od leblebije mogle zaista prijatno da vas iznenade. Znam da mene jesu, kada sam ih prvi put spremila. Regularne zemičke koriste najčešće mleko ili vodu kao tečan sastojak koji se pomeša sa brašnom da se zamesi testo. Kod ovih međutim, ulogu tečnog sastojka preuzima – pire od izblendanih kuvanih leblebija. One će testu dati izuzetno lep, blago orašasti ukus, pa će biti odlične za pripremu slanih sendviča, kao prilog uz slana jela ili samostalno kao užina.
Mene su jako prijatno iznenadile, a moji ukućani su se složili da su ove zemičke sa leblebijama toliko ukusne da se mogu jesti - potpuno same. Iznutra su meke, a spolja lepe zlatne boje i blago hrskave. Pošto recept koristi samo prašak za pecivo, brzo se pripremaju i nema onog dosadnog čekanja da testo naraste. Dodaćemo u njih i malo maslinovog ulja za mekoću testa.

Možda ideja zvuči neobično, ali ako je isprobate uverićete se kako je jednostavno pretvoriti moćne i zdrave leblebije u nešto ukusno i hranljivo, a potpuno novo. I da, leblebije nisu samo za humus – one su zapravo jedna od najsvestranijih i najhranljivijih biljnih namirnica koje možete imati u svojoj kuhinji.
Poznato je da su mnoge naučne studije pronašle vezu između dugovečnosti i količine mahunarki koje konzumiramo. A osim što su prava karta za dugovečnost, leblebije i ostale mahunarke su pune biljnih proteina i vlakana, ali i esencijalnih nutrijenata kao što su gvožđe, magnezijum i folati, pa će vas zasigurno dugo držati sitim i pružiti stabilan priliv energije. Prirodno nizak sadržaj masti i visok složenih ugljenih hidrata čini leblebije sjajnim izborom i za stabilan nivo šećera u krvi, ali i za zdravlje srca.
Blendanje leblebija i dodavanje u razna peciva, bilo slatka ili slana, poput ovih zemički – odličan je način da dodamo nutritivnu vrednost, a da ne žrtvujemo ukus ili teksturu. Šta kažete da damo leblebijama zajedno šansu i vidimo kako se ponašaju u pecivu?
Recept za zemičke sa pireom od leblebija
Potrebno je:
- 300 g brašna
- 250 g kuvanih leblebija (može i iz konzerve)
- 150 ml vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašičice soli (oko 4-5 g soli)
- 1 kesica praška za pecivo
- Posip: susam ili čia semenke
Postupak:
- Dobro izblendajte oceđene kuvane leblebije sa navedenom količinom vode tako da dobijete vrlo glatku masu;
- U dubljoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo i solju, a zatim u to dodajte pire od leblebije i maslinovo ulje. Zamesite testo, najbolje rukom, tako da dobijete glatko i uniformno testo;
- Podelite testo na 6 otprilike jednakih delova, pa svaki oblikujte kružnim pokretima između dlana i površine stola u – loptice;
- Blago nauljite rukama spolja loptice testa i poređajte ih na pleh. Pospite ih semenkama susama ili čie (po izboru);
- Pecite zemičke oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180-200 °C dok lepo ne porumene i postanu hrskave spolja, a ostanu meke iznutra.
Pečene zemičke sa leblebijama možete pogrickati same, toliko su ukusne, ili ih iskoristiti kao prilog uz jela ili za sendviče. Ako ste raspoloženi da posebno ugodite i sebi i ukućanima, ili da iznenadite goste, možete ih preseći na pola, pa napraviti male dekorativne „open-face“ plant based sendviče. Evo nekoliko sjajnih ideja za garantovano preukusne kombinacije namaza i topinga:
- Izgnječen avokado (uz dodatak soli i soka od limuna) + polutke čeri paradajza i malo iseckanog svežeg bosiljka
- Veganski krem sir (od tofua ili indijskog oraha) + sušeni paradajz + masline
- Namaz od belog pasulja (pasulj, senf, začini i sok od limuna) + kriščice rotkvica + kolutići mladog luka.
Peciva je definitivno moguće napraviti na mnogo načina, pa osim odličnog ukusa evo ima načina da dobijemo i znatno zdraviju varijantu.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.