Započnite carski svoj dan proteinskim čia pudingom: Skoro pa dezert za doručak

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ko kaže da doručak treba da bude dosadan i uvek isti? Život je suviše kratak da svoja jutra započinjemo suvim sendvičima, pecivima sumnjivog kvaliteta ili ovsenom kašom iz kesice. Zato vam predlažemo da započnete svoj dan kraljevskim tretmanom kako za svoj organizam tako i za svoje čulo ukusa. A šta svi obožavamo? Pa dezert naravno! I zato nema bolje misije nego pronaći rešenje za doručak koji osvaja ukusom i izgleda poput dezerta, a u tajnosti zapravo prehranjuje naš organizam vrednim nutrijentima.

E tu stupa na scenu – čia puding i njegova osnova – čia semenke. Ove čudesne semenke se za kratko vreme i uz dodatak nekoliko sastojaka mogu pretvoriti u obrok koji će vam doneti pravo uživanje, nešto kao spa tretman u činijici. Zamislite nešto neodoljivo kremasto plus vaši omiljeni dodaci, a sve to uz onaj dobar osećaj da ste, kada je zdravlje u pitanju, na sigurnom dobitku. Naime, nema sumnje da su sićušne čia semenke izuzetno nutritivno moćne – prepune vlakana, antioksidanasa, omega 3 masnih kiselina, ali i solidne količine biljnih proteina.

foto Pixabay foto Pixabay

Bitno je da imamo na umu da je doručak sa dobrom količinom proteina odličan način da počnemo dan i obezbedimo tako sebi stabilniji nivo šećera u krvi i manju potrebu za grickanjem tokom dana. Osećaj sitosti i fokusa, to je ono što nam treba tokom prepodneva. Zato vam danas predstavljamo dve vrlo zanimljive, a potpuno drugačije verzije čia pudinga i obe bogate proteinima.

Ako spadate u one koji možda nisu obožavaoci teksture regularnog čia pudinga sa nabubrelim zrnima čie, za vas donosimo i verziju koja se dobija blendanjem čie sa ostalim sastojcima. Na taj način dobijate potpuno kremasti doručak, za koji većina ne bi ni pogodila da sadrži čiu. Dobra strana pripreme čia pudinga za doručak je i što je u pitanju opcija koju možete pripremiti unapred i ujutru samo servirati ili spakovati da ponesete na posao. Još ako nabavite nekoliko lepih teglica i sve lepo spakujte, ujutru ostaje samo da otvorite frižider, poslužite se i … uživate.

Recept za kremasti blendirani čia puding sa kakaom

Autorka ovog recepta (@plantbaes), koja je i nutricionista, ističe da prednost blendirane varijante čia pudinga nije samo idealno kremasta tekstura, već i da na taj način našem organizmu olakšavamo apsorpciju nutrijenata iz čia semenki. U receptu se čia kombinuje sa antioksidantima bogatim kakaom, uz dodatak topinga od malina ili drugog bobičastog voća po vašem izboru. Pripremom ovakvog čia pudinga obezbedićete sebi u jednoj porciji 20 g proteina, sjajnih 13 g vlakana, ali i obilnu količinu antioksidanasa. Pripremljen izblendirani kakao čia puding može stajati u frižideru oko 4 dana, tako da olakšajte sebi i pripremite doručak za nekoliko dana unapred. Upozoravamo vas samo na opasnost da vam neko od ukućana smaže pripremljene teglice kakao čia pudinga misleći da je u pitanju dezert.

Potrebno je (za 4 porcije):

  • 22 g kakoa
  • 85 g čia semenki
  • 30 g (jedna merica) biljnog proteina sa ukusoma vanile (opciono, ako nemate preskočite ili dodajte neki drugi protein u prahu)
  • 600 ml sojinog mleka (može i drugo biljno mleko, ali sojino ima najviše proteina)
  • 3 kraljevske velike urme (očišćene od koštice)
  • Za toping: malo biljnog jogurta, seckanih pistaća (ili oraha) i svežih ili odmrznutih malina ili drugog bobičastog voća

Staviti sojino mleko, čia seme, kakao, proteinski prah i urme u blender i izblendirati na većoj brzini do potpuno glatke i kremaste teksture. Sipati u 4 teglice ili posudice sa poklopcem. Poželjno je da ovaj čia puding odstoji najmanje 1 sat, a može i preko noći, pre konzumacije (da bi čia nabubrila, a on se ugustio i dobio pravu konzistenciju). Pre serviranja preko kakao čia puding dodajte 1-2 kašike biljnog jogurta po izboru, a onda pospite sa malo seckanih pistaća i dodajte šaku svežih malina ili drugog bobičastog voća.

Recept za banana-višnja čia puding sa sirovim „kramblom“ od urmi i pistaća

U ovoj neobičnoj, a preukusnoj verziji čia pudinga, upotrebljen je meki tofu, sojino mleko i čia seme za dobar sadržaj proteina. U njemu se čia seme zapravo natapa u izblendiranoj smesi od banane, zamrznutih višanja, mekog tofua i sojinog mleka. Za malo dodatne slasti tu je javorov sirup. Zanimljivost ovog recepta koji stiže takođe sa profila jedne Španjolke nutricionistkinje je ideja za sirovi krambl od urmi i pistaća, koje koristi kao toping. Banane i meki tofu su garancija da će ovaj doručak biti neodoljivo kremast, a višnje i posip od pistaća će biti „fajnal tač“ koji garantuje uživanje.

Potrebno je (2-3 porcije):

  • 1 banana
  • 140 g zamrznutih višanja (odmrznuti ih bar malo pre blendanja)
  • 120 g mekog tofua (opciono može i gust biljni jogurt ili mileram)
  • 1 šolja sojinog mleka (oko 240 g) (izabrali smo sojino zbog sadržaja proteina)
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 55 g čia semenki
  • Malo soka od limuna ili limete
  • Za toping: 35 g pistaća + 2 kraljevske urme

Izblendati na većoj brzini bananu, višnje, tofu, sojino mleko i javorov sirup sa dodatkom malo soka od limuna, da se dobije potpuno glatka smesa. U veću posudu sipati čia seme i preko izručiti sadržaj iz blendera, pa žicom sve dobro promešati. Nakon nekoliko minuta ponovo žicom promešati, za slučaj da su se čia semenke negde malo zgrušale i zalepile. Prekriti posudu i ostaviti u frižider da odstoji najmanje 1 sat da čia nabubri, a može i preko noći.

Ovaj banana-višnja čia puding autorka recepta preporučuje sa topingom od sirovog „krambla“, odnosno preukusnim mrvicama koje se dobiju tako što u manjem secku kratko iseckate zajedno pistaće zajedno sa dve kraljevske urme.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari