Začinite svoju rutinu ispijanja kafe: Koje začine dodati za maksimalni ukus i benefite

Foto: Shutterstock/Marina Shanti

Poznato je da je umereno ispijanje kafe povezano sa mnogim benefitima za zdravlje, a sve zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidanasa u ovom mnogima omiljenom napitku. I znam, većina nas je navikla da je konzumira na određeni način i retko se odlučujemo da u tom ritualu nešto promenimo. Ipak, moguće je da, ako stalno pijemo samo običnu crnu kafu propuštamo da otkrijemo čitav novi svet ukusa i potencijalnih benefita. O čemu sad to pobogu govorimo, pitate se? E pa izgleda da nešto tako jednostavno, kao što je dodavanje malo začina, može transformisati našu dnevnu dozu kafe u eksploziju ne samo aroma i mirisa, već i čitavog spektra blagotvornih antioksidanasa. I zašto uostalom ne bismo sebe sa vrlo malo truda počastili povremeno napitkom za koji neko lako može pomisliti da je došao pravo iz nekog fensi kafića?

Late sa cimetom, kafa sa dodatkom zlatne kurkume, spajsi kafa sa notom đumbira – svaki od ovih napitaka u svakom gutljaju krije dodatne benefite, kao što su – bolje varenje, bolji balans šećera u krvi, ubrzano sagorevanja masti i dodatna doza antiinflamatornih supstanci. A najbolje od svega je što za ovakvo uživanje ne treba da kupujemo preskupe dodatke ili fensi sirupe za kafu – dovoljno je svega nekoliko potupno prirodnih sastojaka da pretvori našu omiljenu šoljicu u velnes ritual.

Ideju za ovaj tekst nam je dao poznati gastroenterolog i autor čuvene knjige „The Fiber Fueled“, dr Vil Bulsevic (@theguthealthmd), koji se u jednom Instagram postu pohvalio time da obožava da dodaje začine u svoju kafu, kako bi još više uvećao njene benefite. Kako je u današnje vreme sve više ljudi koji pate od različitih simptoma povezanih sa upalnim procesima u organima za varenje, dr Bulsevic preporučuje između ostalog što češće korišćenje začina, koji imaju odlične protiv-upalne efekte u organizmu. Ako ih dodajemo redovno u jela, snekove ili kafu, možemo po njegovim rečima popraviti i stanje našeg mikrobioma i ukupno probavno zdravlje.

Popularni dr B kaže da lično uvek kreće od cimeta, jer je kafa sa cimetom nešto gde ne možete pogrešiti, a zatim je dalje uparuje sa drugim začinima. Za još moćniji „spajsi“ ukus on predlaže da u kafu dodamo mešavinu jesenjih začina za bundevu ili pitu od jabuka (cimet, đumbir, karanfilić i morski oraščić), za koje kaže da su neki od najzdravijih začina koje možemo uključiti u svoju dnevnu rutinu.

Ipak, kao svoju najomiljeniju kombinaciju za dodavanje u kafu Dr B predlaže tri začina, a to su: cimet, kurkuma i đumbir. Obično ih dodaje u svoju jutarnju dozu u kombinaciji sa malo sojinog mleka. Poznati gastroenterolog kaže da kurkuma i đumbir sadrže moćan spoj antioksidanasa koji podržavaju zdravlje našeg srca, ublažavaju upalne procese, ali i bolove i grčeve u stomaku.

Late kafa sa dodatkom cimeta, đumbira i kurkume

Ovo je blend koji podiže energiju i protiv-upalne sposobnosti organizma, za odličan početak dana. Kafa sa dodatkom neodoljivih aroma cimeta, đumbira i kurkume, udružena sa kremastim biljnim mlekom, donosi jutarnji bust nutrijenata koji vam može biti od koristi i ako niste tip koji voli rano da doručkuje.

Sastojci:

  • 1 šolja tople ili hladne kafe (po vašem izboru)
  • 1/2 šolje biljnog mleka (što kremastija vrsta  to bolje)
  • 1/4 kašičice kurkume
  • 1/4 kašičice đumbira
  • 1/4 kašičice cimeta
  • Mrvica crnog bibera (poboljšava apsorpciju kurkumina)
  • 1 kašičica javorovog sirupa ili drugog zaslađivača po izboru (opciono)
  • Malo vanila ekstrakta (po želji)

Skuvajte svoju omiljenu kafu (produženi espreso, filter, instant ili koju vrstu najviše volite) i sipajte u šolju. Odvojeno zagrejte biljno mleko da bude vruće, ali da ne provri, pa u njega umešajte sve začine i promešajte mutilicom da se začini lepo rastvore. Umešajte i vanilu (ako želite) i malo zaslađivača ako ga koristite. Tek sada dodajte začinjeno biljno mleko u kafu i dobro promešajte. Ako volite penastu kafu, možete napitak na kratko izblendati da se zapeni.

Ako želite dalje da istražujte sa miksovima začina, potencijalni kandidati za dodavanje u late kafu (kafu sa mlekom) mogu biti i kakao, mača i začin kardamom. Kardamom dodaje blagu cvetnu notu, koja pomalo liči na ukus čaja i takođe može da ima benefite za varenje. U svakom slučaju, za koji god od ovih moćnih začina da se odlučite vaš stomak i bakterije u crevima će vam svakako biti zahvalni.