Zamrznuta hrana koja smanjuje trigliceride u krvi: Evo koje namirnice bi trebalo da imate u zamrzivaču
Iako su sveže namirnice često prvi izbor kada mislimo na zdravu ishranu, ne treba potcenjivati vrednost zamrznutih proizvoda. Zamrznuto povrće, voće i drugi proizvodi mogu biti podjednako hranljivi kao i sveži, a uz to su i praktičniji za pripremu i dugotrajniji za čuvanje - u njemu se kriju brojni nutrijenti koji mogu doprineti zdravlju kardiovaskularnog sistema. Posebno su korisni za one koji žele da smanje nivo triglicerida, masnoća u krvi koje, ako su povišene, povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Ovih 5 zamrznutih namirnica nutricionisti preporučuju za održavanje zdravih triglicerida:
- Zamrznuto povrće
Zamrznuto povrće je praktično, lako za pripremu i bogato vlaknima, koja pomažu u snižavanju triglicerida i zaštiti srca. Istraživanja potvrđuju da je unos najmanje tri porcije voća i povrća dnevno povezan sa boljom regulacijom triglicerida.
- Hleb od proklijalih klica žitarica
Hleb napravljen od proklijalih žitarica često se nalazi u zamrzivaču jer ne sadrži konzervanse. Ovaj tip hleba je bogatiji vlaknima i siromašniji dodatim šećerima u poređenju sa običnim belim hlebom. Zamenom rafinisanih proizvoda hlebom od klica lako ćete povećati dnevni unos vlakana, što doprinosi smanjenju triglicerida. Možete napraviti domaći hleb ukoliko ga nema u radnjama.
- Mešavina zamrznutog bobičastog voća
Zamrznuto bobičasto voće kao što su borovnice, maline i jagode, pravi je saveznik srca. Bogato je antioksidansima i vlaknima koja mogu pomoći u snižavanju triglicerida. Možete ih lako dodavati u smutije ili ovsene kaše, a jedna šolja pruža oko 3 grama vlakana.
- Edamame
Edamame je sjajan biljni izvor proteina, bogat vlaknima i omega-3 masnim kiselinama (posebno alfa-linolenskom kiselinom). Ovaj proizvod može biti posebno koristan ljudima sa dijabetesom i povišenim nivoima triglicerida i holesterola. Edamame je idealan dodatak salatama, supama ili kao samostalni obrok.
- Zamrznuti veganski burgeri
Veganski burgeri od mahunarki, kao što su pasulj i sočivo, prirodno su bogati vlaknima i siromašni zasićenim mastima. Njihova vlakna pomažu usporavanju apsorpcije ugljenih hidrata i masti, što doprinosi smanjenju triglicerida.
Još nekoliko saveta za snižavanje triglicerida
Pored promene namirnica, važno je smanjiti unos dodatih šećera, koji se kriju u gaziranim pićima, slatkišima i prerađenim proizvodima. Redovna fizička aktivnost, poput 150 minuta umerenog ili 75 minuta intenzivnog vežbanja nedeljno, pomaže u regulaciji težine i triglicerida. Takođe, previše alkohola doprinosi povišenju triglicerida.
Zamrznute namirnice, često nepravedno zapostavljene, mogu biti odličan saveznik u borbi za zdravije srce i niže trigliceride. Uz pametan izbor i balansiranu ishranu, vaš zamrzivač može postati prava riznica namirnica koje vam pomažu da ostanete zdravi i puni energije.