Svež obrok sa puno proteina: Hrskava kupus salata sa kockicama tofua i susamom
Hrskava salata sa kockicama tofua i susamom je jelo puno ukusa iako se veoma brzo sprema. U pitanju je osvežavajući obrok, koji sadrži dosta svežeg povrća, kao i lagani homemade dresing. Međutim, i pored obilja povrća ovo je sadržajan obrok kome ne manjka proteina, jer sadrži tofu, kao jednu od biljnih namirnica sa najviše proteina, ali i zrna edamamea (mlade soje). Hrskavi tofu prepečen kratko u rerni ili erfrajeru daje zasitnost ovom jelu, dok mu dresing sa tahinijem, đumbirom i svežim sokom od pomorandže daje neodoljivi azijski šmek.
Ovo je jedan od onih obroka gde sastojke možete ako želite iseckati i pripremiti ranije, pa ih neposredno pre jela spojiti, završiti i servirati. Unapred bi recimo moglo da se nasecka povrće, kratko prokuva edamame (5-10 min), tofu da se isecka na kocke i stavi u marinadu, kao i da se u teglici pomešaju sastojci za dresing za salatu. Onda bi malo pre serviranja obroka, marinirane kockice tofua trebalo staviti na pečenje u rernu (na papiru za pečenje) ili u erfrajer, a povrće pomešati u dubljoj posudi za salatu i preliti pripremljenim dresingom. Kada je tofu pečen i hrskav, služi se tako što se u svakom tanjiru preko porcija pripremljene salate stave kockice pečenog tofua.
Za hrskavu salatu sa kockicama tofu i susamom je potrebno:
Pečeni tofu sa susamom:
- Blok tofua od 300 g
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika tostiranog susamovog ulja (kupuje se u kineskim radnjama i ima neodoljivu aromu pečenog susama)
- 1 kašika gustina
- 2 kašike susama
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
Dresing sa pomorandžom:
- Sok od jedne manje pomorandže (oko polja čaše)
- 1 kašika tahinija (paste od susama)
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1-2 kašike pirinčanog (ili svetlog vinskog) sirćeta
- 2 kašičice senfa
- Po 1/3 kašičice đumbira i belog luka u prahu
- So po ukusu (oko 1/2 kašičice)
- Malo javorovog ili agave sirupa po potrebi (da balansira kiselinu dresinga)
- Ljutog sosa po želji
Za salatu:
- 180 g prokuvanih zrna edamamea (možete zameniti leblebijom iz konzerve, graškom ili kukuruzom)
- Oko 300 g svežeg kupusa (1/4 glavice prosečne veličine)
- 2 šargarepe (srednje, izrendane)
- 1 crvena paprika, iseckana na tračice
- Opciono: 1-2 struka mladog luka (iseckanog na tanke kolutiće)
- Malo solii po ukusu
- Za dekoraciju: 2 kašike susama (pečeni je ukusniji, ako vas ne mrzi da ga kratko prepečete na suvom tiganju).
Postupak:
- Isecite blok tofua na kockice stranice 1.2 – 1.5 cm i stavite u manju posudu. Preko tofua dodajte soja sos i susamovo ulje, pa promešajte. Ostavite kratko da odstoji, pa ga pospite gustinom, semenkama susama i belim lukom u prahu. Ponovo promešajte i izručite tofu na pleh obložen papirom za pečenje, pa ga pecite u rerni 20 – 25 minuta na 180 °C dok ne postane hrskav (1-2 puta tokom pečenja ga promešajte da se ravnomernije ispeče). Ukoliko koristite erfrajer pečenje je malo kraće;
- Pripremite dresing za salatu tako što ćete sve sastojke dodati u teglicu sa poklopcem. Promućkajte snažno više puta da se sastojci emulsifikuju, a ako nemate teglicu pri ruci možete sastojke umutiti dobro i žicom u dubljoj posudici;
- Prokuvajte zrna edamamea 5-10 min dok ne omekšaju, pa ih ocedite od vode i ohladite;
- Stavite izrendani kupus i šargarepu u dublju posudu za salatu, pa ih prelijte sa otprilike 1/2 količine pripremljenog dresinga. Čistim rukama izmasirajte sveže povrće sa dresingom da malo omekša;
- Dodajte ostale sastojke – edamame, crvenu papriku i mladi luk (ako koristite), pa dodajte i ostatak dresinga i sve lepo pažljivo promešajte. Probajte i dodajte još začina po potrebi;
- Sipajte u tanjire za posluživanje salatu, pa preko porcija ravnomerno rasporedite kockice pečenog tofua i svaku pospite sa malo susama.