Dekadentni čokoladni brauni sa neobičnim sastojkom: Zdrav kolač po receptu čuvenog doktora

Foto: Shutterstock/Elena Chakyna Photography

Svi ćemo se složiti da je posebno zadovoljstvo mesiti ili peći kolače za one koje volimo. A još kada je u pitanju poslastica napravljena od zdravih namirnica, osećaj zadovoljstva je još i veći! Zato na današnji Dan Zaljubljenih ne možemo da odolimo a da vas ne podstaknemo da, ako već niste, obradujete svoju dragu osobu braunijem od batata - jednom neobičnom i zdravom poslasticom. Ona je bogatog ukusa, kremaste teksture i neodoljivo čokoladna, a napravljena od neprerađenih i vrlo hranljivih namirnica.

Inače, ovaj predlog zdravog dezerta stiže nam, ni manje ni više, nego iz kuhinje poznatog eksperta za primenu ishrane u tretiranju hroničnih bolesti – doktora Furmana. On je stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u korišćenju ishrane bazirane na raznovrsnim i celovitim biljnim namirnicama kao sredstvom ne samo za prevenciju, već i za lečenje hroničnih bolesti. I sve to naravno udruženo sa usvajanjem i drugih zdravih životnih navika.

Foto: Pixabay

Bez šećera, bez brašna i bilo kakvih prerađenih namirnica, poslastica koju vam danas predstavljamo je prava feel-good dekadencija, ali napravljena od super moćnih zdravih sastojaka, kao što su kakao, batat (slatki krompir) i orasi. Benefiti ovih namirnica su mnogi:

  • Kakao je prepun antioksidanasa flavonoida koji su sjajna podrška zdravlju i poznati buster raspoloženja, jer utiče na povećanje nivoa serotonina u organizmu;
  • Batat, odnosno slatki krompir, donosi prirodnu slast, obilje vlakana i visoku dozu beta karotina koji pomaže imune funkcije i doprinosi zdravlju kože;
  • Orasi su najbogatiji izvor omega 3 masnih kiselina među orašastim plodovima, koje su esencijalne za zdravlje mozga i ublažavanje upalnih procesa u organizmu.

Podelite danas ljubav sa dragom osobom tako što ćete je iznenaditi ovom nutritivnom bombom zamaskiranom u dekadentan čokoladni dezert!

Recept za zdravi čokoladni brauni od batata (slatkog krompira)

Potrebno je (za 9 porcija braunija):

  • 45 g kakaoa
  • 50 g bademovog brašna (ili sitno samlevenog badema)
  • 525 g pirea od batata (batat gubi na masi kada se ispeče i oljušti, pa treba uzeti nešto veću gramažu celih za pečenje)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • Malo vanila arome
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 80 g naseckanih oraha
  • 1 kašika mlevenog lana (ili čia semenki)
  • 3 kašike biljnog mleka (ili malo više po potrebi)

Za fil koji se premazuje preko braunija:

  • 7-8 običnih ili 4 kraljevske (velike) urme
  • 2 kašike tahinija (paste od susama)
  • 2 kašike kakaoa (ravne)
  • 4-5 kašika biljnog mleka ili vode (do željene gustine fila)

Postupak pripreme:

  1. Batat ispeći zajedno sa korom u rerni (izbockati ga prethodno na par mesta viljuškom). Kada omekša nakon 35-40 minuta (bocnuti viljuškom), izvaditi ga, sačekati da se ohladi, pa ga onda oljuštiti i izgnječiti u pire (ili samleti u secku, šta vam je lakše);
  2. Pomešati kakao prah i bademovo brašno, pa ih umešati u pire od batata;
  3. Dodati i cimet, vanilu, sodu i prašak, seckane orahe, mleveni lan ili čiu i malo biljnog mleka (smesa treba da bude vrlo gusta);
  4. Pritisnuti testo u manji pleh obložen papirom, pa ga peći u rerni na 180 °C oko 30 minuta. Ne brinite što je ovaj brauni mek kada ga izvadite, očvrsnuće kada se dobro ohladi (ne pokušavajte toplog ili mlakog da ga sečete);
  5. Sastojke za fil obradite u blenderu ili jačem secku dok ne dobijete gladak i kremast premaz, pa ga namažite preko ohlađenog braunija.

Uživajte sa dragom osobom u ovoj neobičnoj i stvarno zdravoj poslastici!