Hrskavo, sočno i neodoljivo: Recepti za najbolje bruskete kao iz restorana
Kombinacija hrskavosti i sočnosti nikada ne razočara kada su u pitanju brusketi - super brza i jednostavna opcija za trenutke kada nemate ideju šta da pripremite ili vam je potreban brz obrok. Lako se prave kod kuće, uz minimalno sastojaka, a miris koji se širi iz kuhinje sigurno će privući sve ukućane. Takođe, idealni su kao zdrava užina ili 'finger food' za druženja.
Primeri recepata za bruskete
Savet: Preporuka je koristiti baget ili drugi hleb po ukusu, ali izbegavati običan beli hleb, jer će fil dodatno omekšati hleb i izgubiće svoju hrskavost.
Najbolji brusketi su oni koji se pripremaju sa svežim i sezonskim sastojcima. Možete izmisliti sopstveni brusketi u zavisnosti od sastojaka koje imate kod kuće, a evo 3 predloga za njihovu pripremu:
Brusketi sa paradajzom i bosiljkom
Ovaj klasičan recept za bruskete sa paradajzom oduševiće svakog, a najbolje je poslužiti ga odmah nakon pripreme.
Sastojci:
- 1½ šolje paradajza, iseckanih i bez semena (savet: izvadite semenke i tečnost iz paradajza pre nego što ih upotrebite, inače će vaš hleb, ma koji god da bio, postati previše mokar)
- Velika šaka iseckanog bosiljka
- ¼ šolje crvenog luka, sitno iseckanog
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sirćeta
- So, po ukusu
- Biber, po ukusu
- 6-8 kriški hleba
- Pola čena belog luka
Priprema:
- U činiji pomešajte paradajz, bosiljak, crveni luk, 2 kašičice maslinovog ulja, sirće, so i biber i dobro promešajte.
- Premažite kriške hleba sa preostalim maslinovim uljem sa obe strane i stavite ih u vrelu rernu i pecite ih i 5-7 minuta.
- Protrljajte beli luk po hlebu pre nego što ga prelijete paradajz mešavinom.
- Poslužite odmah.
Brusketi sa majčinom dušicom i pečurkama
Savršena kombinacija ukusa pečuraka, majčine dušice i belog luka koja će zadovoljiti svaki ukus. Brzo i jednostavno za pripremu i posluženje.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja za prženje i premazivanje
- 300g šampinjona, isečenih
- 2 grančice majčine dušice, sitno iseckane (ili 1 kašičica suvog začina)
- 2 čena belog luka, sitno iseckana (plus ½ čena belog luka za trljanje po hlebu)
- So, po ukusu
- Biber, po ukusu
- 6-8 kriški hleba
Priprema:
- U vrućem tiganju zagrejte ulje i propržite šampinjone nekoliko minuta dok ne omekšaju i ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Dodajte majčinu dušicu i beli luk i pržite još 5 minuta, povremeno mešajući da se pečurke ravnomerno isprže.
- Posolite, pobiberite i pržite još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane.
- Premažite kriške hleba maslinovim uljem sa obe strane i stavite ih u vruću rernu. Pecite ih 5-7 minuta.
- Trljajte beli luk po toplom hlebu pre nego što ga obilno prelijete mešavinom pečuraka.
- Prelijte sa malo maslinovog ulja i po želji pospite svežom majčinom dušicom. Poslužite toplo.
Brusketi sa maslinama i origanom
Ovaj recept donosi osvežavajuće, pikantne i aromatične ukuse. Brusketi sa maslinama i origanom sigurno će probuditi vaša čula.
Sastojci:
- 1½ šolja maslina, očišćenih od koštica
- 2 grančice svežeg origana, iseckane (1 kašičica suvog začina)
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- ½ kašičice izrendane limunove korice
- 1 kašičica limunovog soka
- 3 kašike maslinovog ulja
- Biber, po ukusu
- 6-8 kriški hleba
- ½ čena belog luka
Priprema:
- Dobro pomešajte masline, origano, beli luk, limunov sok, limunovu koricu, 1 kašiku maslinovog ulja i biber u činijii i ostavite sa strane.
- Premažite kriške hleba sa preostalim maslinovim uljem s obe strane, pa ih stavite u rernu. Pecite ih 5-7 minuta u rerni.
- Pre nego što stavite smesu sa maslinama na hleb, protrljajte svaki komad hleba sa polovinom čena belog luka. Zatim nanesite fil na hleb i uživajte!