Za prazničnu trpezu i običan dan: Recepti za torte koje će zaseniti sve kolače
Pripreme za Uskrs donose posebnu atmosferu - porodica se okuplja, trpeza se pažljivo osmišljava, a svaki kolač nosi notu tradicije i pažnje. Ipak, sve više domaćica odlučuje se da u praznični meni unese i nešto novo - dezerte koji su podjednako raskošni, ali lakši, zdraviji i prilagođeni savremenim načinima ishrane.
Plant-based torte su upravo to - spoj tradicije i inovacije. One ne sadrže mleko, jaja ni puter, ali su pune ukusa, teksture i šarma. Idealne su za one koji poste, za goste koji izbegavaju ili su alergični na neke sastojke životinjskog porekla, ali i za sve koji žele da zaslade praznik na malo drugačiji način. Umesto gomile sitnih kolača, zašto ne biste na sto stavili jednu tortu - elegantnu, bogatu i svečanu, koja će oduševiti i izgledom i ukusom?
Predlažemo dve varijante koje će zadovoljiti i one koji ne mogu bez čokolade, i one koji uživaju u voćnim, laganijim notama.
Zašto baš plant-based torte?
Ako niste do sada pravili veganske torte, možda vas iznenadi pored toga što su zdravije verzije poslastica, koliko su jednostavne za pripremu. Ne biste nikada pomislili da se prave bez klasičnih sastojaka kao što su jaja i mleko, upravo zbog tog bogatog ukusa.
Ono što je najlepše kod ovih torti jeste to što su izuzetno prilagodljive - možete ih ukrasiti po želji, dodati orašaste plodove, koricu narandže, malo cimeta ili preliti domaćim voćnim sosom. Pored ukusa, oduševiće vas i sama priprema - bez stresa, bez komplikacija i bez osećaja težine nakon prazničnog ručka.
Recept za jednostavnu čokoladnu tortu iz jedne posude
Pravi se iz jedne posude, bez komplikacija i sa sastojcima koje verovatno već imate u kuhinji. I što je najbolje - gotova je za manje od sat vremena! Dva sloja čokoladnog biskvita sa nežnim puter kremom čine ovu tortu savršenom za praznike poput Usrksa.
Sastojci za tortu:
- 360 ml nezaslađenog bademovog mleka
- 2 kašičice jabukovog sirćeta
- 2/3 šolje otopljenog kokosovog ulja (može i ulje avokada)
- 120 ml jake crne kafe (ili još bademovog mleka)
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 zgnječene zrele banane
- 2 prepunjene šolje integralnog pšeničnog brašna ili običnog belog brašna (prepunjene = 1 šolja + oko 2 kašike)
- 265 g kristal šećera
- 100 g nezaslađenog kakao praha
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
Sastojci za fil:
- 1 šolja veganskog putera (omekšanog)
- 2 ½ - 3 šolje šećera u prahu
- 2/3 šolje nezaslađenog kakao praha
- 1/4 šolje crne čokolade (istopljene i malo prohlađene)
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- Oko 1/4 šolje nezaslađenog bademovog mleka
Priprema:
- Zagrejati rernu na 176°C i blago podmazati dva okrugla kalupa (20 cm) ili jedan veći pravougaoni kalup sprejom za pečenje. Pospite ih kakaom, okrenite da se višak izbaci i ostavite sa strane.
- U velikoj posudi pomešajte bademovo mleko i sirće. Ostaviti nekoliko minuta da se aktivira.
- Dodajte ulje, kafu, vanilu i banane, pa sve dobro izmešajte dok ne postane penasto. Ako se kokosovo ulje stegne, zagrejte smesu u mikrotalasnoj 10-15 sekundi dok se ne otopi.
- Preko smese prosejati brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Ako nemate sito, pomešajte suve sastojke u drugoj posudi i dodajte ih postepeno u mokre, muteći mikserom. Mutite dok ne razbijete grudvice. Smesa treba da bude kremasta i tečna. Po ukusu dodati još šećera.
- Rasporedite smesu ravnomerno u kalupe i pecite 25-40 minuta (zavisi od kalupa), dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ohladiti potpuno pre filovanja.
- Dok se torta hladi, napravi fil tako što ćete umutiti sve sastojke dok ne dobijete laganu, penastu strukturu. Šećer u prahu dodajte postepeno dok ne dobijete željenu gustinu i slatkoću. Ako je previše gusto - dodajte mleka, ako je previše retko - dodajte još šećera u prahu ili kakaa.
- Kada se biskvit ohladi, bogato premažite slojeve i vrh torte filom. Ako ne koristite fil, možete jednostavno posuti tortu kakaom.
- Poslužiti uz kuglu biljnog sladoleda, preliv od čokolade ili karamele, kokos šlag ili čašu bademovog mleka!
Recept za voćnu tortu sa malinom
Za sve one koji žele da uživaju u nečemu slatkom, kremastom i svežem, a da pritom ne provode sate u kuhinji - ova laka plant-based torta sa malinama je pun pogodak. Ne peče se, ne zahteva nikakve komplikovane korake, a ukusom osvaja već na prvi zalogaj. Spoj orašastih plodova i sočnih urmi čini savršenu, blago karamelizovanu koru, dok kremasti slojevi od indijskog oraha i biljne pavlake donose bogatstvo ukusa bez trunke mlečnih proizvoda. Idealna je kao posni dezert za Uskrs, ali i kao svakodnevna doza uživanja za sve koji vole voćne, nežne torte. Maline u roze sloju unose kiselkastu notu koja osvežava svaki zalogaj, a vizuelno će oduševiti svakog gosta.
Sastojci za koru prečnika 20cm:
- 120 g urmi
- 120 g lešnika
Sastojci za krem:
- 200 g indijskog oraha, potopljenog
- 160-180 ml biljne pavlake
- 65 g kokosovog ulja
- 120 g meda ili agavinog sirupa
- 80 g malina
- 20 g borovnica
- Dodatno voće za ukras
Priprema:
- U blenderu sameljite urme i orašaste plodove, pa smesu pritisnite na dno kalupa za tortu prečnika 20 cm i na taj način oblikujte koru.
- Nakon toga u blender stavite indijski orah, biljnu pavlaku, kokosovo ulje i med i blendajte dok ne dobijete lagani fil.
- Polovinu fila sipajte na koru. U drugu polovinu krema dodajte voće, pa ponovo izblendirajte.
- Dobijeni roze krem sipajte preko belog krema.
- Ukrasite tortu malinama i stavite je u frižider na 2 sata.
Posne, plant-based torte nisu samo zamena za klasične kolače - one su punopravni gosti na uskršnjoj trpezi, spremne da ponesu titulu "kraljice dezerta". Bilo da se odlučite za bogatu čokoladnu varijantu ili voćnu tortu koja mami bojama i svežinom, sigurni smo da će nestati sa tanjira brže nego što ste ih spremili.