Recept za špansku kupus salatu: Nikada više nećete jesti običnu, a trik je u ovome
Mediteranska kuhinja je nekako iskrena na divan način. Ne skriva se iza fensi tehnika pripreme, niti nastoji da impresionira dugačkom listom sastojaka – naprotiv, ona na najbolji način upošljava vrlo jednostavne i sezonske sastojke dajući im novi život - uz pomoć začinskog bilja, začina i naravno, dobrog maslinovog ulja. Mediteran krije mnoge bisere, a nezaobilazna je svakako španska kuhinja. Svi znamo da Španci obožavaju tapase – male tanjire raznih jela, koji se služe zajedno ili odvojeno i uvek su jednostavni, ali i puni ukusa. Zato je svaki od tih tanjirića priča za sebe.
Kod nas se međutim prilozi, a naročito salate, često tretiraju bez dužne pažnje u pogledu ukusa. Na taj način sva hrana na stolu biva podređena glavnom jelu, a to je - meso. Ali, Španci imaju potpuno drugačiju filozofiju – svaki tanjir na stolu je važan i mora da bude pun ukusa, sadržao on meso i ribu ili samo povrće.
Današnji recept koji vam predstavljamo – španska kupus salata, odličan je primer ove njihove kulinarske filozofije: skromni i obični sastojci, ali izuzetno moćan ukus, a sve to na stolu u svega par koraka. Ovo jelo dolazi iz južne Španije, regije prelepe Andaluzije, gde očigledno odlično znaju kako da učine da povrće „zasija“ na tanjiru – obogaćeno maslinovim uljem uz malo belog luka i toplih začina.
Kada probate špansku kupus salatu činiće vam se kao da po prvi put jedete ovo divno povrće! Naime, većinom doživljavamo kupus kao previše „obično“ povrće da bi bilo u stanju da nas impresionira. Pa ipak, kupus je jeftin, ima ga cele godine i što je najbolje, u pravim rukama i uz podršku pravih sastojaka – on može da se transformiše u nešto zaista sjajno.
U ovom divnom receptu fino naseckani kupus se preliva toplim dresingom od blago proprženog belog luka, paprike, kumina i maslinovog ulja. Toplota dresinga će malo omekšati kupus, a ulje prepuno ukusa proprženih začina daće mu neodoljivu i bogatu aromu. Ovo je divan prilog za različita jela, bilo da jedete meso i ribu, ili izaberete da ga servirate uz pljeskavice od leblebija ili neko drugo plant based jelo.
Osim divnog ukusa i teksture ove salate, evo još razloga da kupusu date šansu – izuzetno je niskokaloričan, pun vitamina C i antioksidanasa, pa utiče na smanjenje upalnih procesa i podržava zdravu probavu. Uz to je deo moćne porodice krusifera ili kupusnjača, poznate po supstancama koje su u stanju i da nas zaštite od raka. Beli luk podržava imuni sistem, pomaže u smanjenju pritiska i nivoa holesterola. A o benefitima maslinovog ulja da i ne govorimo…
Recept - španska kupus salata
Potrebno je:
- 1 manja glavica kupusa (oko 650 g)
- 45 g maslinovog ulja
- 6-7 čenova belog luka (nasečenog na tanke listiće)
- 1 kašika crvenog vinskog sirćeta (zamenite jabukovim ako nemate)
- 1 ½ kašičica dimljene paprike u prahu
- ½ kašičice mlevenog kumina
- So i biber
- Za garnirung: naseckan svež peršun
Postupak:
- Očistite kupus od spoljnih listova, pa ga prepolovite, a zatim presecite po sredini i svaku od polovina - da dobijete četvrtine glavice. Odstranite oštrim nožem korenasti deo iz svake četvrtine, pa ostatak secite popreko na komade širine 0.6-0.7 cm;
- Stavite iseckan kupus u cediljku i isperite ga dobro pod tekućom vodom, a zatim ga dobro osušite – ovo je važan korak. Uradite to u sušaču za salatu (spineru, ako ga imate), ili ga izručite na suvu krpu, pa drugom utapkajte odozgo da ga što bolje osušite;
- Osušeni kupus stavite u dublju posudu, dobro ga posolite, promešajte i ostavite sa strane. I ovo je bitan korak u kome će so izvući dodatno vlagu iz kupusa i eliminisati onaj „sirovi“ ukus;
- Zagrejte maslinovo ulje na tiganju na srednjoj vatri, a onda mu dodajte tanko naseckan beli luk i mešajte 1-2 minuta dok blago ne porumeni. Potom dodajte vinsko sirće, dimljenu papriku i kumin, pa potom i so i biber, pa sve zajedno promešajte kratko i sklonite sa vatre;
- Odmah prelijte toplu mešavinu sa maslinovim uljem preko isečenog kupusa i sve dobro promešajte;
- Prebacite pripremljen kupus u činiju za posluženje, pa ga preko pospite naseckanim svežim peršunom;
Pod hitno iznenadite svoje ukućane ili goste ovim biserom mediteranske kuhinje koji ćete pripremiti začas i uz minimum truda. Špansku salatu od kupusa možete inače poslužiti odmah blago toplu, na sobnoj temperaturi, ili potpuno hladnu iz frižidera (gde može stajati bez problema nekoliko dana).