Pečene ovsene pločice sa kikiriki puterom i džemom: Savršene za doručak i za poneti

Foto: Shutterstock

Umesto klasične kaše, uz malo planiranja možete pripremiti ukusne pečene ovsene pločice sa kikiriki puterom i omiljenim džemom - koje su ne samo hranljive, već i izuzetno praktične za poneti. Veganske su, opcioni mogu biti bez glutena, slatke taman koliko treba i savršene za doručak, užinu ili međuobrok. Uz njih nećete preskakati obroke, a ujedno ćete uživati u svakom zalogaju.

Ove pločice lako se prave unapred i mogu da stoje u frižideru čitave nedelje, što ih čini odličnim rešenjem za planiranje obroka. Njihova prijatna i savršeni balans orašaste i voćne arome osvojiće i one koji inače nisu ljubitelji slatkog doručka.

Recept za ovsene pločice sa kikiriki puterom i džemom 

Sastojci:

  • 1 kašika mlevenog zlatnog lana (ili običnog)
  • 3 kašike vode
  • 2 šolje ovsenih pahuljica (ne instant)
  • 1 šolja univerzalnog brašna
  • 1 šolja kokosovog šećera
  • ¼ šolje tapioka brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 šolja kikiriki putera (glatki ili sa komadićima)
  • ¾ šolje biljnog mleka
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • ¼ šolje omiljenog džema

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 175°C.
  2. Obložite kvadratni pleh papirom za pečenje - najbolje ukrsti dve trake širine 20 cm kako bi se pločice kasnije lakše izvadile.
  3. U maloj posudi pomešajte mleveni lan sa vodom i ostavite da stoji 5-10 minuta da se zgusne.
  4. U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, bezglutensko brašno, kokosov šećer, tapioka brašno, prašak za pecivo i so.
  5. U drugoj posudi sjedinite kikiriki puter, biljno mleko, vanilu i lanenu smesu. Mešajte dok ne postane glatko.
  6. Dodajte mokre sastojke suvim i pažljivo izmešaj dok se sve ne poveže.
  7. Rasporedite smesu ravnomerno po plehu do ivica.
  8. Nožem ili rezačem za testo nežno obeležite kvadrate veličine pločica (4x4 = 16 kom), ali nemojte seći do kraja.
  9. Na sredinu svakog kvadrata stavite po pola kašičice džema i blago pritisni kašičicom.
  10. Pecite oko 25 minuta, dok ivice ne porumene i testo se blago ne podigne.
  11. Ohladite pločice u plehu oko 20 minuta, zatim pažljivo izvadite koristeći papir i prebacite na rešetku. Isecite duž već obeleženih linija.
  12. Čuvajte u frižideru do 7 dana. Možete ih blago ugrejati u mikrotalasnoj pre serviranja (oko 30 sekundi).

Saveti za savršene pločice:

  • Zamenite džem: Isprobajte džem od jagode, borovnice, smokve ili čak kašu od urmi za prirodniju slatkoću.
  • Dodajte proteine: Ubacite 1-2 kašike proteina u prahu u suve sastojke za dodatnu hranljivu vrednost.
  • Hrskav dodatak: Pospite malo seckanih oraha, lešnika ili zrna kakaa po vrhu pre pečenja.
  • Za ljubitelje čokolade: U smesu možete ubaciti komadiće crne čokolade ili cimet da ih učiniš još ukusnijima.
  • Bez glutena: Možete odabrati bezglutenske ovsene pahuljice i brašno.

Ove pločice su savršen spoj praktičnosti i ukusa - pune su vlakana, zdrave masti i bez rafinisanih sastojaka. Bilo da ti treba brz doručak za poneti, energija pre treninga ili nešto slatko uz kafu, ovaj recept je sjajan dodatak tvom jelovniku.