Čoko-kikiriki štanglice bez pečenja: Gotove za 10 minuta, potrebna su samo 4 sastojka iz kuhinje

Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj slatkiša koji su brzo gotovi, ne zahtevaju pečenje i pritom su zdraviji od klasičnih varijanti, ove čoko-kikiriki štanglice će vas oduševiti! Podsećaju na bajaderice, savršene su kao užina, dezert ili kad vam iznenada padne šećer, a priprema traje svega nekoliko minuta. I najbolje od svega - potrebna su vam samo četiri sastojka!

Recept za štanglice sa kikiriki puterom i čokoladom (bez pečenja)

Sastojci:

  • 2 šolje (512 g) prirodnog kikiriki putera bez dodatih ulja
  • 5 kašika (74 ml) javorovog sirupa
  • 6 kašika (38 g) kokosovog brašna
  • 1 šolja (168 g) crne čokolade

Priprema:

  1. Obložite kvadratni pleh (20x20 cm) papirom za pečenje, ostavljajući višak papira preko ivica da biste kasnije lakše izvadili štanglice.
  2. U srednjoj činiji pomešajte kikiriki puter, javorov sirup i kokosovo brašno. Mešajte dok se ne dobije gusta i kompaktna masa.
  3. Ravnomerno utisnite smesu u pripremljeni pleh. Stavite u zamrzivač na 5-10 minuta da se površina stegne.
  4. Za to vreme otopite čokoladu u mikrotalasnoj (u intervalima od 30 sekundi uz mešanje) ili na pari.
  5. Prelijte otopljenu čokoladu preko sloja sa kikiriki puterom i poravnajte špatulom.
  6. Stavite pleh u frižider i ostavite da se hladi najmanje 2-3 sata (ili preko noći), dok se čokolada ne stegne.
  7. Izvadite iz pleha pomoću papira, isecite na štanglice oštrim nožem.
  8. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru ili zamrzivaču.

Saveti i varijacije:

  • Kikiriki puter: Obavezno koristite prirodni kikiriki puter bez dodatih ulja i šećera. Ako koristite puter s dodatim uljima, smesa neće imati pravu strukturu.
  • Zaslađivač: Umesto javorovog sirupa, možete koristiti sirup od agave ili med.
  • Dodaci po želji: U bazu možete dodati seckane orašaste plodove, čija semenke, suvo voće ili proteinski prah za dodatnu vrednost i teksturu.
  • Za ljubitelje slanog-slatkog: Pospite malo krupne morske soli preko čokoladnog sloja pre nego što se stegne - sjajna kombinacija!

Ove štanglice su odlične za poneti, posluženje gostima ili kao dezert nakon obroka, a svi će misliti da ste ih kupili u nekoj fensi poslastičarnici. Brzo, jednostavno i bez griže savesti!