Kremasta salata od leblebija sa prelivom od indijskog oraha: Zdrav obrok gotov za 20 minuta
Ako tražite lagan i zdrav ručak koji se sprema brzo, a pritom je ukusan, zasitan i potpuno biljni - ova salata od leblebija sa prelivom od indijskog oraha je pravi pogodak. Podseća na klasičnu krompir salatu, ali u znatno nutritivno bogatijem i lakšem izdanju. Umesto majoneza koristi se kremasti biljni sos od sirovog indijskog oraha sa svežinom začinskog bilja, dok leblebije daju teksturu, vlakna i proteine. Idealna je kao obrok-salata, dodatak uz glavna jela ili kao deo nedeljnog „meal prep“-a.
Recept za kremastu vegansku salatu od leblebija
Sastojci za preliv:
- 1 šolja sirovog indijskog oraha
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 3 kašike svežeg limunovog soka
- 2 kašičice dižon senfa
- ¼ do ½ šolje vode
- ½ kašičice mlevenog bibera
- 2 kašike sveže mirođije, sitno seckane
- 2 kašike peršuna, sitno seckanog
- ½ kašičice soli (po želji)
Za salatu:
- 4 i po šolje kuvanih leblebija (ili 3 konzerve, isprane i oceđene)
- 2 stabljike celera, sitno naseckane (oko 1 šolja)
- 6 mladih crnih ili zelenih luka, tanko isečenih
Priprema:
- Indijski orah prelijte ključalom vodom i ostavite 15 minuta.
- Procedite ih i ubacite u blender ili secka. Dodajte jabukovo sirće, limunov sok, senf i ¼ šolje vode. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Po potrebi dodajte još malo vode.
- Preliv prebacite u činiju i umešajte seckanu mirođiju, peršun, biber i po potrebi so.
- U velikoj činiji pomešajte leblebije sa prelivom. Po želji zgnječite deo leblebija viljuškom ili gnječilicom za krompir radi kremastije teksture.
- Dodajte celer i mladi luk, sve promešajte i probajte. Po potrebi prilagodite začine.
Saveti i varijacije
- Zamena za indijski orah: Ako nemate sirov indijski orah, možete koristiti blanširane bademe ili mlevene suncokretove semenke. Samo imajte na umu da će ukus biti nešto drugačiji.
- Zamena za leblebije: Ukoliko želite promenu, beli pasulj funkcioniše odlično kao zamena.
- Preliv unapred: Preliv možete napraviti dan ranije i čuvati ga u frižideru. Gusti preliv razblažite s malo vode pre upotrebe.
- Dodatni sastojci: Dodajte rendanu šargarepu, kiseli krastavac ili kuvani krompir ako želite bogatiju salatu. Za letnju verziju, ubacite i malo sveže nane.
Zašto je ova salata idealan izbor?
- Leblebije su odličan izvor biljnih proteina, vlakana, gvožđa i folata. Pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i pružaju dugotrajan osećaj sitosti. Zahvaljujući njima, ova salata može zameniti glavni obrok.
- Indijski orah kada je sirov, idealan je za pravljenje biljnih sosova i preliva jer blendanjem postaje kremastiji. Pored dobre teksture, obiluje zdravim mastima, magnezijumom i bakrom, koji su važni za zdravlje kostiju i nervnog sistema.
- Mirođija i peršun dodaju ne samo osvežavajući ukus, već i antioksidanse i vitamine poput C i K, koji pomažu u jačanju imuniteta i detoksikaciji organizma.
- Dižon senf i limunov sok podižu ukus i pomažu varenje, dok mladi luk i celer dodaju hrskavost i dodatnu nutritivnu vrednost.
Ova kremasta salata od leblebija je odličan primer kako jednostavni biljni sastojci mogu da stvore jelo koje je bogato ukusom, hranljivo i vizuelno privlačno. Savršena je za toplije dane, piknike, obroke na poslu ili laganu večeru. Ujedno je odlična alternativa salatama koje sadrže majonez, jer je potpuno bez jaja, mlečnih proizvoda i glutena, a opet nikome neće nedostajati kremastost.