Paradajz uštipci po grčkom receptu: Letnji raj u tiganju stiže nam sa Santorinija
Leto je sezona kada paradajz vlada pijacama, baštama i tanjirima. Raskošno crven, sočan i sladak, ovaj plod sunca zaslužuje mnogo više od toga da bude samo salata uz ručak. Danas vas vodimo u Grčku – zemlju maslina, bilja i jednostavnih jela punih ukusa – gde znaju kako da paradajz pretvore u neverovatno ukusne - hrskave uštipke.
Ovo jelo, poznato kao Tomatokeftedes, potiče sa ostrva Santorini. I iako kod nas nije široko poznato, ono savršeno oslikava duh mediteranske kuhinje – koja koristi sezonske i lokalne sastojke na jednostavan, ali izuzetno vešt način.
Današnji recept koristi najosnovnije sastojke: paradajz, luk, sveže začinsko bilje, brašno i maslinovo ulje. Ali rezultat je neverovatno bogat i aromatičan. Kada se sve poveže, dobijate hrskave uštipke spolja, a sočne i mirisne iznutra – idealne za letnji obrok ili predjelo.
Zašto obožavamo mediteransku ishranu?
Mediteranska ishrana nije samo ukusna, već je i jedna od najzdravijih na svetu. Naučne studije je konzistentno povezuju sa:
- Nižim rizikom od srčanih bolesti
- Boljom regulacijom šećera u krvi
- Prevencijom gojaznosti i metaboličkog sindroma
- Manjim rizikom od depresije i slabljenja mentalnih sposobnosti u starijem dobu
Zajednički imenilac ovih benefita? Obilje povrća, maslinovo ulje, mahunarke, žitarice od celog zrna, orašasti plodovi i obilje začinskog bilja, uz nešto ribe i vrlo malo crvenog mesa i industrijski prerađene hrane.
Recept za grčke uštipke od paradajza
Potrebno je:
- 3-4 zrela paradajza – 500-600 g
- 1 srednji crveni luk (sitno iseckan)
- 2 čena belog luka
- Šaka svežeg peršuna i mirođije (može i malo nane ako imate)
- 1 šolja brašna (ili više po potrebi) – oko 150 g
- 1 kašičica praška za pecivo
- So i biber po ukusu
- Origano 1/2 kašičice
- Ulje za prženje
Postupak:
- Isecite opran paradajz na kockice (ocedite ga od viška tečnosti, ako je ima previše), pa ga pomešajte sa sitno iseckanim crvenim lukom i belim lukom, kao i sitno naseckanim svežim začinskim biljem;
- U naseckano povrće dodajte brašno u koje ste umešali kašičicu praška za pecivo. Dodajte i so i biber i sušeni origano. Lagano promešajte smesu tako da se svi sastojci dobro povežu. Ako vam se smesa učini previše retkom, umešajte još malo brašna. Smesa treba da bude dovoljno gusta da se lako uzima kašikom i stavlja u tiganj na vrelo ulje (pogledajte gustinu i postupak na priloženom video reels-u sa Instagrama);
- Zagrejte u tiganju nešto ulja na srednjoj vatri, pa polako kašikom dodajte male gomilice smese sa paradajzom, nežno ih pritišćući odozgo da se stanje i tako lakše ispeku. Pecite svaki uštipak 2-3 minuta sa obe strane dok lepo ne porumene. Ključ da budu hrskavi je da ne pretrpate tiganj, kako bi smi imali dovoljno mesta da se ravnomerno ispeku;
- Kada su uštipci gotovi biće rumeni i hrskavi, pa ih izvadite iz tiganja i stavite na tanjir sa papirnim ubrusima ili salvetama koje će upiti višak ulja.
Ideje za serviranje toplih uštipaka od paradajza:
- Uz brzinski sosić napravljen od biljnog milerama ili grčkog jogurta u koji ste dodali malo soli, senfa, ljutog sosa i soka od limuna.
- Uz tzatziki salatu od biljnog milerama ili grčkog jogurta sa rendanim krastavcem, svežom mirođijom, belim lukom i sokom od limuna.
- Kombinujte ih sa grčkom salatom i hlebom od celog zrna.
- Sjajno idu uz humus i masline kao deo meze posluženja - predjela.
- Mogu biti i deo većeg ručka uz grilovano povrće i integralni pirinač.
Za više proteina i potpuni plant based obrok, uz grčke uštipke od paradajza servirajte na primer - salatu sa leblebijama. Alternativno možete i u samim uštipcima povećati sadržaj proteina tako što ćete deo pšeničnog brašna zameniti brašnom od leblebija.
U Srbiji definitivno i dalje nedovoljno koristimo povrće kao glavnu zvezdu obroka. Recepti poput ovog grčkog bisera nas podsećaju da i biljna jela mogu biti bogata, zasitna i izuzetno ukusna – bez potrebe da u sve dodajemo meso, jaja ili mlečne proizvode.
Isprobajte ovaj recept i pustite paradajz da zablista u novoj ulozi. A možda vas baš ovi uštipci inspirišu da češće birate biljnu stranu tanjira!