Napravite brzinski punjeni slatki krompir sa crnim pasuljem: Zdrav i zasitan obrok za samo 20 minuta!

Foto: Shutterstock

Ako tražite obrok koji je i zasitan i hranljiv, a ne zahteva sate u kuhinji, niti posebne namirnice, ovaj punjeni slatki krompir sa crnim pasuljem, keljom i humus prelivom je pravi izbor. Idealan je za brz ručak ili laganu večeru, a pritom pruža fantastičan balans složenih ugljenih hidrata, biljnih proteina i vlakana. Slatki krompir je poznat po tome što daje dugotrajan osećaj sitosti i stabilan nivo energije, dok crni pasulj donosi obilje proteina i gvožđa. Kelj unosi dodatnu dozu vitamina C i kalcijuma, a humus sve povezuje u kremastu i ukusnu celinu.

Recept za punjeni slatki krompir sa crnim pasuljem, keljom i humus prelivom

Sastojci (za 1 osobu):

  • 1 veliki slatki krompir, opran
  • ¾ šolje naseckanog kelja
  • 1 šolja kuvanog crnog pasulja (ili iz konzerve, ispranog)
  • ¼ šolje humusa
  • 2 kašike vode (za razređivanje humusa)

Priprema:

  1. Viljuškom izbodite slatki krompir na nekoliko mesta i stavite ga u rernu. Pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta.
  2. Dok se krompir peče, operite kelj i stavite ga u šerpu s malo vode koja je ostala na listovima. Poklopite i kuvajte 2-3 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne uvene. Dodajte crni pasulj i, ako je potrebno, još malo vode. Kuvajte sve zajedno još 1-2 minuta, dok se ne zagreje.
  3. U manjoj posudi pomešajte humus sa 2 kašike vode. Mešajte dok ne dobijete glatku, tečnu konzistenciju. Po potrebi dodajte još vode.
  4. Krompir presecite po sredini, pažljivo raširite polovine i napunite ih smesom od kelja i pasulja. Prelijte humus dresingom.

Saveti i varijacije:

  • Zamenite kelj spanaćem, blitvom ili rukolom ako želite blaži ukus.
  • Pasulj možete zameniti leblebijama ili belim pasuljem, oba su odličan izvor proteina.
  • Ako volite pikantnija jela, dodajte malo dimljene paprike, čili pahuljica ili iscedite malo limunovog soka preko.
  • Umesto klasičnog humusa, isprobajte humus sa ukusom pečene paprike ili avokada i dobićete potpuno novu aromu.
  • Za dodatnu hrskavost, preko pospite pečene semenke suncokreta ili susam.

Ovaj recept ne samo da se priprema brzo, već je idealan za dane kada nemate puno volje ili vremena, a želite zasitan, kompletan obrok.