Kako napraviti mekane proteinske đevreke od leblebija: Jednostavan recept i korisni saveti za svaki dan
Ako volite da dan započnete uz toplo, mekano pecivo, ali želite i da unesete više proteina, ovi proteinski đevreci su savršen izbor. Ne sadrže jaja ni mleko, a glavna zvezda recepta su leblebije koje, osim što dodaju proteine, daju i blago orašasti ukus i meku teksturu testu.
Umesto klasičnih sastojaka koji se često koriste u pecivima, ovde koristite sojino mleko i maslinovo ulje. Dodavanjem semenki - suncokretovih, bundeve, čija i lana, dobijate i dodatne hranljive masti, vlakna i minerale, a ujedno i zanimljivu teksturu.
Recept za proteinski đevrek
Sastojci:
- 1 konzerva leblebija (425 g), sa tečnošću (saveti)
- ⅔ šolje sojinog mleka
- 3 ¼ šolje brašna sa praškom za pecivo (saveti)
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ kašičice soli
Dodatak od semenki (opciono):
- ¼ šolje suncokretovih semenki
- 2 kašike semenki bundeve
- 1 kašika čija semenki
- 1 kašika lanenih semenki
Za posipanje:
- 2 kašike susama
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200°C i obložite veliki pleh papirom za pečenje.
- Ako koristite semenke, pomešajte ih u jednoj činiji i ostavite sa strane.
- U većoj posudi pomešajte brašno i so.
- U blenderu sjedinite konzervu leblebija (sa tečnošću), sojino mleko i maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete potpuno glatku smesu.
- Sipajte smesu od leblebija u posudu sa brašnom. Dodajte semenke, ako ih koristite.
- Mešajte lopaticom dok se ne formiraju grudvice, a zatim rukama umesite testo. Ako je previše suvo, dodajte malo vode ili sojinog mleka; ako je previše lepljivo, dodajte malo brašna. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo.
- Podelite testo na 6 jednakih delova. Oblikujte svaku kuglicu, blago je spljoštite među dlanovima i prstom napravite rupu u sredini da dobijete oblik đevreka.
- Poređajte ih na pleh, ostavljajući razmak od oko 5 cm između svakog.
- Premažite vrhove sojinim mlekom i pospite susamom ili mešavinom semenki.
- Pecite 20-25 minuta, dok ne porumene, a čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva.
- Prohladite na rešetki i poslužite tople ili hladne.
Saveti za savršene proteinske đevreke
- Nemojte cediti leblebije: Tečnost iz konzerve (aquafaba) pomaže da testo bude mekše i vazdušasto.
- Brašno sa praškom za pecivo: pomešajte 3 šolje običnog brašna sa 3 kašičice praška za pecivo i 1 kašičicom soli.
- Ako volite hrskavu koricu, ostavite đevreke još 5 minuta u rerni na nižoj temperaturi (180°C) posle pečenja.
- Umesto sojinog mleka, možete koristiti ovseno ili bademovo mleko, ali sojino daje najviše proteina.
- Đevreci su odlični uz namaz od avokada, biljni krem sir, ili jednostavno premazani maslinovim uljem i solju.
- Možete ih zamrznuti, samo ih stavite u kesu i čuvajte do 2 meseca. Kada ih budete jeli, samo ih stavite u rernu ili toster na nekoliko minuta da povrate mekoću i toplinu.
Ovi proteinski đevreci su odličan dokaz da zdravo i biljno može biti i zasitno i ukusno. Pripremite ih unapred i uživajte u hranljivom doručku ili užini koji će vam dati energiju za ceo dan.