Kako napraviti mekane proteinske đevreke od leblebija: Jednostavan recept i korisni saveti za svaki dan

Foto: Shutterstock

Ako volite da dan započnete uz toplo, mekano pecivo, ali želite i da unesete više proteina, ovi proteinski đevreci su savršen izbor. Ne sadrže jaja ni mleko, a glavna zvezda recepta su leblebije koje, osim što dodaju proteine, daju i blago orašasti ukus i meku teksturu testu.

Umesto klasičnih sastojaka koji se često koriste u pecivima, ovde koristite sojino mleko i maslinovo ulje. Dodavanjem semenki - suncokretovih, bundeve, čija i lana, dobijate i dodatne hranljive masti, vlakna i minerale, a ujedno i zanimljivu teksturu.

Recept za proteinski đevrek

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija (425 g), sa tečnošću (saveti)
  • ⅔ šolje sojinog mleka
  • 3 ¼ šolje brašna sa praškom za pecivo (saveti)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice soli

Dodatak od semenki (opciono):

  • ¼ šolje suncokretovih semenki
  • 2 kašike semenki bundeve
  • 1 kašika čija semenki
  • 1 kašika lanenih semenki

Za posipanje:

  • 2 kašike susama

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C i obložite veliki pleh papirom za pečenje.
  2. Ako koristite semenke, pomešajte ih u jednoj činiji i ostavite sa strane.
  3. U većoj posudi pomešajte brašno i so.
  4. U blenderu sjedinite konzervu leblebija (sa tečnošću), sojino mleko i maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete potpuno glatku smesu.
  5. Sipajte smesu od leblebija u posudu sa brašnom. Dodajte semenke, ako ih koristite.
  6. Mešajte lopaticom dok se ne formiraju grudvice, a zatim rukama umesite testo. Ako je previše suvo, dodajte malo vode ili sojinog mleka; ako je previše lepljivo, dodajte malo brašna. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo.
  7. Podelite testo na 6 jednakih delova. Oblikujte svaku kuglicu, blago je spljoštite među dlanovima i prstom napravite rupu u sredini da dobijete oblik đevreka.
  8. Poređajte ih na pleh, ostavljajući razmak od oko 5 cm između svakog.
  9. Premažite vrhove sojinim mlekom i pospite susamom ili mešavinom semenki.
  10. Pecite 20-25 minuta, dok ne porumene, a čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva.
  11. Prohladite na rešetki i poslužite tople ili hladne.
Foto: Unsplash/Alex Bayev

Saveti za savršene proteinske đevreke

  • Nemojte cediti leblebije: Tečnost iz konzerve (aquafaba) pomaže da testo bude mekše i vazdušasto.
  • Brašno sa praškom za pecivo: pomešajte 3 šolje običnog brašna sa 3 kašičice praška za pecivo i 1 kašičicom soli.
  • Ako volite hrskavu koricu, ostavite đevreke još 5 minuta u rerni na nižoj temperaturi (180°C) posle pečenja.
  • Umesto sojinog mleka, možete koristiti ovseno ili bademovo mleko, ali sojino daje najviše proteina.
  • Đevreci su odlični uz namaz od avokada, biljni krem sir, ili jednostavno premazani maslinovim uljem i solju.
  • Možete ih zamrznuti, samo ih stavite u kesu i čuvajte do 2 meseca. Kada ih budete jeli, samo ih stavite u rernu ili toster na nekoliko minuta da povrate mekoću i toplinu.

Ovi proteinski đevreci su odličan dokaz da zdravo i biljno može biti i zasitno i ukusno. Pripremite ih unapred i uživajte u hranljivom doručku ili užini koji će vam dati energiju za ceo dan.