Najsočniji čokoladni mafini bez trunke šećera: Tajna je u jednoj namirnici koja učini svaki dezert zdravijim

Foto: Shutterstock

Ovi ultra mekani, čokoladni mafini su savršena kombinacija sočnosti i prirodne slatkoće, i to bez rafinisanog šećera. Sve što im daje slatkoću su urme, bogate vlaknima, kalijumom i antioksidansima, dok kakao i čokoladni komadići dodaju pun ukus čokolade. Lagano maslinovo ulje i bademovo mleko čine da mafini ostanu mekani i sočni, idealni za doručak, užinu ili dezert.

Recept za čokoladne mafine bez šećera

Sastojci:

  • 300 g medjool urmi (oko 17 velikih urmi), očišćenih od koštica
  • ¾ šolje tople vode
  • ¾ šolje toplog bademovog mleka
  • ⅓ šolje svetlog maslinovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 ½ šolje univerzalnog brašna
  • ½ šolje nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ šolje kokosovog šećera (opciono, za dodatnu slatkoću)
  • ½ šolje čokoladnih komadića

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Postavite papirne korpice u kalup za 12 mafina i lagano ih premažite uljem u spreju.
  2. Ako urme nisu očišćene, izvadite koštice. Stavite urme u blender.
  3. U staklenom bokalu pomešajte toplu vodu i bademovo mleko, zagrejte u mikrotalasnoj oko 80 sekundi.
  4. Sipajte toplu tečnost i maslinovo ulje preko urmi u blenderu. Ako vaš blender ne podnosi vruću tečnost, urme možete samo potopiti u staklenoj posudi sa toplom tečnošću i ostaviti 10 minuta da omekšaju.
  5. U velikoj činiji pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kokosov šećer, ako ga koristite.
  6. Blendajte urme sa tečnošću dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Sipajte preko suvih sastojaka i dodajte vanilu.
  7. Pažljivo varjačom promešajte dok smesa ne postane ujednačena. Ako je previše gusta, dodajte po kašiku mleka dok ne postignete pravu konzistenciju.
  8. Umiješajte čokoladne komadiće, a po želji dodajte još nekoliko na vrh svakog mafina.
  9. Rasporedite smesu u korpice i pecite 30-35 minuta, dok čačkalica zabodena u centar ne izađe sa nekoliko mrvica.
  10. Ostavite mafine da se ohlade pre služenja.
Foto: Pexels/Sangeeth N

Saveti za pripremu i sastojke

  • Urme: birajte mekane i sočne medjool urme. Ako su suve, potopite ih u toplu vodu 10-15 minuta pre blendanja.
  • Bademovo mleko: možete koristiti i drugo biljno mleko, poput sojinog ili ovsenog, ali bademovo daje blagu, orašastu notu.
  • Maslinovo ulje: svetlo maslinovo ulje ima neutralniji ukus; ekstra devičansko može dati izraženiji miris koji nekom ne odgovara u slatkišima.
  • Kakao prah: birajte kvalitetan nezaslađeni kakao, po mogućstvu organski, za intenzivniji čokoladni ukus.
  • Čokoladni komadići: tamna čokolada sa najmanje 70% kakaa je zdravija opcija i manje zaslađena.

Uživajte u ovim mafinima kad god vam zatreba nešto slatko, a zdravo - biće jednako mekani i sutradan. Savršeni su uz šolju kafe, biljnog mleka, a možete ih poneti i na posao.