Tri savršena recepta za posne kuglice: Rafaelo, snikers i čoko-oranž koje svi obožavaju

Foto: Shutterstock

Ovo su brzi i ukusni posni kolači koji će oduševiti goste na slavi ili obogatiti vaš radni dan. Svaka od njih kombinuje zdrave sastojke, prirodnu slatkoću i praktičnost pripreme, a pritom su potpuno veganske i bez glutena. Bilo da volite kremaste kombinacije kikirikija i čokolade, kokos i bademe ili orahe sa kakaom i narandžom, ovde ćete naći inspiraciju da napravite ukusne zalogaje koje svi vole.

Foto: Shutterstock

1. Recept za kikiriki kuglice

Sastojci (za 16-20 kuglica):

  • 1 šolja 100% prirodnog kikiriki putera
  • 3,5-4 kašike javorovog sirupa (po ukusu)
  • 1-3 kašike kokosovog brašna (po potrebi)
  • Prstohvat sitne morske soli
  • 6 kašika bezglutenskih pirinčanih pahuljica
  • 3/4 šolje crne čokolade
  • 1/2 kašike kokosovog ulja

Priprema:

  1. Dobro promešajte kikiriki puter pre korišćenja. U velikoj činiji, energično pomešajte kikiriki puter i javorov sirup 30-60 sekundi, dok se masa ne zgusne.
  2. Dodajte kokosovo brašno ako je potrebno da masa bude oblikovana, a ne previše lepljiva. Ostavite da odstoji nekoliko minuta da brašno upije.
  3. Dodajte prstohvat soli i pirinčane pahuljice, pa oblikujte kuglice.
  4. Čokoladu i kokosovo ulje otopite na laganoj vatri, zatim kuglice umočite u čokoladu i stavite na papir za pečenje.
  5. Ohladite u zamrzivaču 6-8 minuta, zatim ukrasite preostalom čokoladom i vratite da se potpuno stegne.

Saveti: Ako vam je smesa previše lepljiva, dodajte još malo kokosovog brašna. Ako je previše suva, kap javorovog sirupa može spasiti teksturu.

Foto: Shutterstock

2. Recept za rafaelo kuglice

Sastojci (za 20 kuglica):

  • 35 g kokosovog ulja
  • 65 g kokosovog putera
  • 20 g belog bademovog ili putera od indijskog oraha
  • 25 g javorovog sirupa
  • 20 g rendanog kokosa
  • 20 blanširanih badema

Priprema:

  1. Kokosovo ulje, kokosov puter i bademov puter otopite u posudi na pari ili u mikrotalasnoj, pa promešajte dok ne dobijete glatku masu.
  2. Dodajte javorov sirup i rendani kokos, dobro sjedinite i stavite u frižider na 30 minuta (ili u zamrzivač 10 minuta) da se stegne.
  3. Kada se smesa stvrdne, oblikujte kuglice, u sredinu svake stavite badem, a zatim uvaljajte u kokos dok ne dobiju glatku kokosovu površinu.
  4. Ostavite u frižideru da se potpuno stegnu pre serviranja.

Saveti: Možete koristiti i druge orašaste plodove po želji, npr. lešnike ili pekan, a za intenzivniji kokosov ukus, dodajte još malo rendanog kokosa u smesu.

Foto: Shutterstock/Anna Shepulova

3. Recept za čoko-oranž kuglice

Sastojci (za 12 kuglica):

  • 50 g ovsenih pahuljica (bez glutena ako je potrebno)
  • 40 g sirovih indijskih oraha
  • 35 g oraha (ili badema)
  • 2 kašike kakao praha
  • 120 g mekih, lepljivih urmi bez koštica
  • 2 kašike svežeg soka od narandže
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. U blenderu sameljite ovsene pahuljice i orahe u mrvičastu teksturu.
  2. Dodajte kakao prah, urme, sok od narandže i so. Obradite dok se smesa ne poveže u masu pogodnu za oblikovanje kuglica.
  3. Po želji dodajte kakaova zrna, oblikujte kuglice i uvaljajte u kokosovo brašno (22g) ili šećer (1 kašika).
  4. Ostavite u frižideru da se stegnu. Čuvajte u zatvorenoj posudi do nedelju dana ili u zamrzivaču duže.

Saveti: Ako urme nisu dovoljno mekane, potopite ih u toplu vodu 10 minuta pre obrade. Ove kuglice su odlične i za poneti kao energijski užitak pre treninga.

Foto: Shutterstock/veophoto

Ove tri vrste posnih kuglica su brze za pripremu, jednostavne i efektne za serviranje na slavi, prazničnom stolu ili kao zdrava užina. Eksperimentišite sa vrstama orašastih plodova i oblicima – možete ih napraviti u mini obliku za elegantnu prezentaciju ili veće za “instant energiju”!