Ovo je recept za najukusnije domaće ferero kuglice: Zdrave, posne, prave se brzo i ne peku se
Ako obožavate kombinaciju čokolade i lešnika, ove domaće ferero kuglice biće pun pogodak. Spajaju sve elemente klasičnog ferero ukusa: hrskavi lešnik, kremasti centar i bogatu čokoladnu koricu, ali bez dodatnih šećera i sa sastojcima koje možete lako prilagoditi sebi. Napravljene su od celih urmi, orašastih plodova i sirovog kakaa, što znači da dobijate dezert koji je i prirodno sladak i potpuno bez pečenja.
Urme ovde igraju glavnu ulogu kao prirodni lepak i zaslađivač baze, bademovo brašno daje finoću i laganu teksturu, a kakao donosi dubinu ukusa. U centru je lešnik sa lešnik puterom, a finalni dodir dolazi u obliku hrskave tamne čokolade sa sitno seckanim lešnicima. Jednostavno, bogato i efektnije nego što očekujete.
Recept za domaće ferero kuglice
Sastojci za bazu:
- 8 celih medjool urmi
- 1/2 šolje bademovog brašna
- 1/3 šolje kakao praha
- 3 kašike badem putera
- 2 kašike čistog javorovog sirupa
- 1 kašičica vanila ekstrakta ili sirupa
Za centar:
- 9 celih lešnika
- 1/4 šolje lešnik putera
Čokoladni preliv:
- 3/4 šolje tamne čokolade
- 1 kašika kokosovog ulja
- oko 2 kašike sitno seckanih lešnika i/ili ekspandirane kinoe
Postupak pripreme
- Umakati svaki lešnik u lešnik puter i staviti u zamrzivač na oko 1 sat.
- U blenderu obraditi sastojke za bazu dok smesa ne postane glatka i ujednačena.
- Oblikovati 9 kuglica.
- Svaku kuglicu spljoštiti, u sredinu staviti zaleđeni lešnik obmotan lešnik puterom, pa zatvoriti smesom i formirati punu kuglicu. Ostaviti u frižideru.
- Otopiti tamnu čokoladu i kokosovo ulje u intervalima od 30 sekundi, mešajući do glatke teksture. Umešati seckane lešnike.
- Svaku kuglicu umočiti u čokoladni preliv, pustiti da višak spadne, zatim ređati na papir za pečenje i staviti 10-15 minuta u frižider da se stvrdne.
- Brza verzija (bez zamrzavanja): Ako želite da skratite postupak, možete preskočiti zamrzavanje i jednostavno kašičicom dodati malo lešnik putera i jedan lešnik u centar svake kuglice. Imajte u vidu da će puter tako biti mekši i malo curiti prilikom umakanja u čokoladu.
Zamene i prilagođavanja
- Kakao prah: može biti kakao ili kombinacija kakaa i čokoladnog proteina za verziju bogatiju proteinima.
- Bademovo brašno: lako se zamenjuje ovsenim brašnom ako želite mekšu teksturu.
- Javorov sirup: ne menjati granuliranim zaslađivačima; po potrebi možete koristiti sirup od urme.
- Lešnik puter: ako volite drugačiji ukus, probajte badem, kikiriki ili kombinaciju putera.
Saveti za savršene ferero kuglice
- Ako su urme suve, potopite ih 5-10 minuta u toplu vodu i dobro ocedite - smesa će biti kompaktnija.
- Dodavanjem kašičice dodatnog orašastog putera baza postaje mekša; dodatkom malo brašna, čvršća.
- Koristite crnu čokoladu od minimum 70% za intenzivniji, „ferero“ ukus.
- Ako želite jači lešnikov miris, kratko tostirajte lešnike pre pripreme.
Domaće ferero kuglice su savršena kombinacija jednostavnosti i luksuznog ukusa. Prave se brzo, koriste zdrave sastojke i lako se čuvaju u frižideru nekoliko dana. Ako volite originalni ferero, ova nutritivnija verzija pružiće vam sve ono što tražite, samo još bolje i sa sastojcima koje potpuno kontrolišete.